Op stap met Willem van Cappellen

Al jaren maakt hij het wedstrijdcircuit onveilig. Eerst met vismaat Fop Otterspeer en de laatste vijf jaar met koppelmaat Peter v.d. Willik. Afgelopen jaar plaatste hij de kroon op zijn wedstrijdcarrière door bij het NK Vrije Hengel aan de Lage Vaart de titel te pakken. Hij won deze titel door midden in het vak iedereen zijn hielen te laten zien. Zowaar een prestatie om trots op te zijn. Hoog tijd voor mij om eens af te reizen naar Krimpen voor een portret van deze visreus.


Willem op zijn praatstoel

Op een troosteloze maandag reis ik af richting Krimpen a.d. IJssel. De afspraak is om eerst een bak koffie bij Willem thuis te pakken en daarna een hengeltje uit te gaan gooien in de Overwaard bij Kinderdijk. Hoewel het wat fris is, zo begin januari, schijnt daar in deze tijd toch wel vis rond te zwemmen die te vangen is. 

In de auto vraag ik mij af hoe het vandaag weer gaat lopen. Ik ken Willem van de uitslagen en van de contacten die we tijdens de Verpa Carp Classic 2010 hebben gehad. Uiteraard gaat het straks over wedstrijdvissen en natuurlijk ben ik benieuwd waarom iemand met zo’n prijzenkast niet in het WK-Feederteam gekozen is. 


Een compleet servies van titelborden vult de tafel

Net voor de Brienenoordbrug draai ik bij Capelle aan den IJssel de snelweg af, toeter even als ik het bedrijf van een goede vriend passeer en stuur door naar Krimpen a.d. IJssel. Man, wat een drukte. Er is geen doorkomen aan. Zelfs mijn GPS lukt het niet om mij voor de deur bij Willem af te leveren. Even bellen naar Willem dan maar en ik word opgehaald. Na vijf minuten zit ik op de bank met een bak koffie en een speciaal voor deze gelegenheid in huis gehaald stuk gebak. Kijk dat is alvast een goed begin van de dag.


Even rustig kijken en gooien maar

Ik merk al snel dat ik niet veel hoef te vragen om Willem aan het praten te krijgen. Hij praat honderduit over zijn grote passie, het wedstrijdvissen. Daarnaast is Willem expert op het gebied van CV installaties en geeft mij meteen een cursus hoe ik mijn eigen CV bij kan houden. Na een minuut of vijftien ben ik helemaal op de hoogte. Als ik de stapel tijdschrijften doorkijk waar Willem in staat begint mij pas duidelijk te worden dat ik hier met een echte topper aan tafel zit. Het stikt van de overwinningen. Daarnaast is hij vaste klant bij de King of Clubs Finales van de afgelopen 15 jaar. Hij staat bijna jaarlijks in de top tien van deze wedstrijd. 


Blijven kijken en op tijd aanslaan

We besluiten om maar eens naar de waterkant te gaan. Willem rijdt voorop, ik volg. Na een paar minuten sta ik aan de Overwaard in de omgeving van Kinderdijk.  We stappen uit en beginnen met het uitpakken van onze materialen. De Overwaard blijkt te behoren tot het verenigingswater van de Alblasserdamse Hengelaars, dezelfde vereniging waar Willem al ruim 25 jaar onderdeel uitmaakt van het bestuur. Aan het water zijn ongeveer 100 steigers geplaatst, keus genoeg, zo te zien. Het water is ongeveer 40 meter breed en gemiddeld 1 ½ met diep. Stroming zie ik niet of nauwelijks. 


Bijt de brasem nu wel of niet?

Ondertussen pakt Willem zijn favoriete feeder uit. Het blijkt dat de 3 ½ meter v.d. Willikfeeder van sponsor Hard Core Fishing Tackle tot zijn favorieten behoort. 25 0/00 nylon erop, haakje 12, korfje van 30 gram en gooien maar. Ik zet mijn kist een paar meter verderop en begin ook mijn voerplek op te bouwen. 


Scheppen maar

Ondertussen vertelt Willem dat hij, net zo als bijna elke sportvisser, is begonnen aan de hand van zijn vader. Op de leeftijd van acht jaar kreeg hij zijn eerste bamboehengel. Samen met zijn vader viste hij zo’n beetje de halve Alblasserwaard leeg. Als veertien jarige werd hij lid van HSV De Ruischvoorn en begon met het vissen van wedstrijden. Midden jaren tachtig werd hij lid van de Vereniging Alblasserdamse Hengelaars en trad toe tot het bestuur. Inmiddels is hij alweer ruim 25 jaar bestuurslid van deze prachtige vereniging. 


Ik zie vandaag alleen vis bij Willem

Willem laat overigens ook tijdens deze vissessie weer zien dat hij kan vissen. Ik krijg geen schub aan de haak, terwijl hij gewoon door blijft vangen. De ene na de andere brasem verdwijnt in het net. Ik doe volgens mij toch iets niet goed en vang geen schub. Blijft natuurlijk de vraag waarom deze visreus niet is opgenomen in het WK team dat later dit jaar de Nederlandse kleuren in Italie gaat verdedigen. 


Leuk plaatje zo

Willem is er zelf nuchter onder. Hij is van mening dat de coaches wel hun redenen zullen hebben om hem niet te kiezen. Geen onvertogen woord over het feit dat ze hem niet meenemen. Die Nederlandse titel pakken ze hem immers niet meer af. Die heeft hij toch maar mooi in de tas.
Het valt mij steeds meer op dat Willem erg positief ingesteld is, hij bekijkt de zaken van de positieve kant. Vissen is en blijft zijn passie. WK team of niet. Ik heb bewondering voor de manier waarop hij ermee omgaat.  


Nog eentje dan en dan gaan we voor de uitsmijter

De vangsten lopen toch wat terug en ook de kou begint aardig voelbaar te worden. We pakken de boel in en rijden terug naar Krimpen. Op naar een restaurantje voor een uitsmijter. Tijdens de warme hap praten we nog wat door over van alles dat met vissen te maken heeft en na een uurtje nemen we hartelijk afscheid en ga ik weer op weg naar huis.

Al rijdend kijk ik met een goed gevoel terug op onze ontmoeting. Willem is een gezellige, positief ingestelde vent die nog wel een jaartje of wat rond zal lopen in de hengelsportwereld. Daarnaast bekruipt mij toch het gevoel dat ik iets gemist heb ten aanzien van de wijze waarop door de coaches de teams worden geselecteerd. Het ogenschijnlijke gemak waarmee topvissers als Willem van Cappellen niet geselecteerd worden blijft mij verbazen.

Gijs Nederlof   Terug

01-02-2011
http://www.warmtekleding.nl/
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank