Vissen met Wisse; interview met Dave Martens en Piet Alberts

 Het is alweer enige tijd geleden dat het laatste interview geschreven en gepubliceerd is.
Dat zijn van die dingen die er door de drukke agenda bij inschieten. Vandaar dat ik de draad maar weer eens oppak waar Gijs gebleven is. De wintermaanden zijn vaak een mooie periode om eens een aantal vissers aan de tand te voelen. Daarbij is het meteen de mogelijkheid om medesportvissers eens wat beter te leren kennen.
 
Altijd een goede sfeer met Piet en Dave

Ik trap af met het duo Alberts-Martens. Al jaren een vast koppel in het vrijewedstrijdcircuit.
Het moet gaan gebeuren aan het Noordhollands Kanaal bij ‘t Zand. Wedstrijdparcours voor de windmolens. Beide heren koesteren warme gevoelens voor dit water. Dikke vis en een prachtig water voor hun favoriete feedervisserij. Meerdere malen wisten zij zich hier dik in de prijzen te vissen. Ieder jaar weer aanwezig bij de NIPRO koppelwedstrijd.
 
Dave in de weer met zijn voertje

Een rondje voorstellen:
 
Naam: Piet Alberts                                      Dave Martens
Leeftijd: 54 jaar                                           49 jaar
Beroep: Muziekinstrumentenmaker          Magazijnbeheerder
Vereniging: HSV Heerenveen                    HSV Heerenveen
Sponsor: Raven/Vlemmix Steenwijk          Raven/Vlemmix Steenwijk
Woonplaats: Luxwoude                               Haskerdijke
 
Zonder pieren gaan we niet op stap

De ochtend begint grauw en een beetje mistig. Weinig wind en al snel hebben we een mooi stekkie gevonden. Beide heren gaan, zoals in een koppelwedstrijd, naast elkaar zitten en gaan voor de dikke platte met de feeder. Op enige afstand bouw ik de vaste stok op.
Dave gaat strak tegen het riet vissen, Piet een meter of acht korter. 


Beet voor Dave


Er staat nauwelijks stroming en door de geringe werpafstand van 35 meter is een korf van 25 gram voldoende, menen de heren. Piet heeft het voer bereid, Dave de casters. Zo zijn de taken mooi verdeeld. Piet is absoluut de man van het voer. Bijna dagelijks is hij ermee bezig, zoals hij zelf enthousiast vertelt. Soms wel eens iets te veel, grapt Dave. Mengen en testen van nieuwe samenstellingen. Uiteindelijk blijft hij vasthouden aan het principe van eenvoud.
Piet: “Met maximaal vijf ingrediënten kan ik een super goed voer maken”.


En scheppen maar

Inmiddels komt de visserij redelijk op gang. Beide heren vangen opmerkelijk genoeg alleen brasem. Piet vangt er wat meer, Dave beduidend grotere en zwaardere. Tussen het vangen van een aantal voorns door loop ik heen en weer om het interview vorm te geven.

Wat is jullie favoriete aas?
Eensgezind luidt het antwoord: Mestpiertjes en casters.
Dave zoekt ze wekelijks zelf bij de paarden, zoals hij het zelf noemt: Strontpiertjes. Casters maakt hij zelf. Piet zegt heel stellig: “Aas is essentieel, het moet verzorgd en kakelvers zijn”
Van hennep, casters tot knippiertjes, het moet top zijn. Daarin hebben ze beiden veel vertrouwen.

 
Piet met een mooi exemplaar

Wat is jullie favoriete discipline?
Piet gaat duidelijk voor de feeder, hij heeft zich echt toegelegd op het vangen van (dikke) brasem. Dave kan de vaste stok ook zeker waarderen. In het verleden heeft hij Team van het Jaar gevist en Topcompetitie.
Indien noodzakelijk pakt hij de stok uit in een koppelwedstrijd. In de winter vist hij graag in de haven van Urk op dikke voorns.
 
Welke wedstrijd of overwinning is jullie het meest bijgebleven?
Het blijft even stil... “Dat zijn er zoveel”, vinden beide heren.
Piet: Een uitspringer is wel de KOC finale waar ik een 12de plaats veroverde en de winst van de Ravenwedstrijd aan het Ketelmeer.
Dave: 3de plaats NK korpsen, winst tijdens de 12 uurs koppelwedstrijd aan het PM kanaal bij Grou. Daar vingen we 130 kilo samen.


Piet en Dave na een dag met veel vis

Jullie sponsor, vertel eens iets over de relatie?
Piet vist vandaag met een nieuwe feeder uit de JVScollectie, vol trots laat hij me een dikke brasem drillen. “Is het geen feest” zegt hij lachend!!
Dave: Iedere donderdagavond gaan wij naar Raven/Vlemmix in Steenwijk. Aas halen, voer, materiaal maar ook vooral het persoonlijk contact met Joop en zijn mannen.
Het gaat om de wederzijdse relatie, zij doen veel voor ons, wij zetten ons, indien nodig ook in voor hen. Zoals helpen tijdens de zogenaamde pasjes en infodagen bijvoorbeeld, in de winkel. Daarnaast wil ik absoluut vermelden dat Raven/Vlemmix heel veel doet voor de jeugdvisserij. Promotie is voor hun een groot goed. Voer, hengeltjes, klein materiaal voor jeugd activiteiten worden breed ondersteund.
 
Ondertussen is de middag aardig gevorderd en hebben de mannen samen dik 25 kilo vis in het net liggen. De stroming in het kanaal is behoorlijk toegenomen. Korven van 80 gram hangen aan de hengel. Ronald Nannings heeft zich enige tijd geleden ook bij ons aangesloten, maar we zijn beiden niet in staat de heren op de feeder bij te houden.
Tijd om de visdag af te sluiten, de cateringdoos wordt gezamenlijk soldaat gemaakt.
Van huzarenslaatjes tot Friese droge worsten, je kunt het zo gek niet bedenken. Verhalen en anekdotes passeren de revue. “Dit soort momenten zijn toch goud waard” volgens Dave.
Een mooie dag vissen met visvrienden, vis vangen en gezellig napraten.
Ik kan hem geen ongelijk geven. Mannen: bedankt!
 
Voor vragen, opmerkingen of suggesties: kjwisse@planet.nl
 
Hans Wisse
 
 
 
 
 
 


Terug

22-11-2010
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.fishcresta.eu
blank