Even opletten met een lionfish in de buurt

(bron: www.rnw.nl) De invasie van de koraalduivel, beter bekend als lionfish, in het Caribisch gebied wordt steeds erger. Op Sint Maarten zijn begin augustus een aantal exemplaren gesignaleerd in ondiep water. Er zijn bovendien voor het eerst geslachtsrijpe exemplaren gezien. Dat betekent dat het lokale onderwaterpark steeds meer risico loopt.Op Sint Maarten zijn tot nu toe twee exemplaren gevangen en is er een handjevol gerapporteerd. Toch maakt onderwaterpark-manager Tadzio Bervoets van Nature Foundation St. Maarten zich behoorlijk veel zorgen: “Het is een hele giftige vis die gevaarlijk kan zijn voor mensen en ook voor het toerisme. Als er binnen een paar jaar alleen nog maar lionfish in de wateren zitten, gaan mensen gestoken worden en hebben we een groot probleem.”
 
Bervoets is bang dat Sint Maarten in de toekomst bekend komt te staan als het ‘eiland waar gevaarlijke vissen zitten’. Dat is natuurlijk niet goed voor het toerisme. Contact met een giftige lionfish is zeer pijnlijk. Bervoets werd drie jaar geleden in zijn vinger gestoken door een lionfish toen hij elders in het Caribisch gebied onderzoek deed naar de vis. Hij heeft hiervan veel pijn gehad en kon pas na twee jaar zijn vinger weer enigszins normaal gebruiken.De lionfish rukt snel op in het Caribisch gebied omdat de vis er oorspronkelijk niet voorkomt en daardoor geen natuurlijke vijanden heeft. Bervoets: “Onze lokale vissen zien de lionfish niet als prooidier, waardoor hij alle vissen kan opeten.” Het beest plant zich ook nog eens razendsnel voort. Tot nu toe werden vaak onvolwassen exemplaren gesignaleerd, maar nu zijn er ook geslachtsrijpe vissen gespot.
 
Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar methodes om de verspreiding van de lionfish tegen te gaan. Bervoets: “Helemaal uitroeien gaat niet lukken, maar we willen hem zoveel mogelijk controleren.” De manager denkt daarbij onder meer aan een vergoeding voor vissers die lionfish vangen en een verordening die harpoenvissen (uitsluitend op lionfish, red.) toestaat. De strijd tegen de lionfish wordt steeds nijpender. Op Bonaire worden volgens Bervoets de laatste tijd honderden exemplaren per week gevangen. In oktober 2009 werden daar de eerste exemplaren gezien. Ook is de rode lionfish in opmars. Deze vis plant zich nog sneller voor dan de zwarte lionfish, die tot nu toe het vaakst gerapporteerd werd.
 

Eind augustus vindt in Mexico een symposium plaats waar managers van alle onderwaterparken in het Caribisch gebied aanwezig zullen zijn om de problemen met de vissoort te bespreken. Daar worden ook mogelijke wetenschappelijke oplossingen voor de invasie onderzocht.Terug

07-08-2010
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.evezet.nl/cms/index.php/nl/
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.garbolino.fr
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.robbyfish.be
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.bbi-travel.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.jvbaits.nl
blank