JC dobbert rond

Twintig voor 6 loopt de wekker af, ik heb mijn brood de avond van te voren al gesmeerd, ik hoef dus alleen de knop van het koffiezetapparaat in te drukken voor een echte ouderwetse bak koffie. Kwart over 6 haalt Henk Dunnink, mijn koppelmaat mij op. Heel relaxt eet ik mijn brood op, ik hoef geen voer te maken, het aas wordt verzorgd en zelfs om mijn uitrusting hoef ik mij niet druk om te maken, ik heb alleen nog een klein foudraaltje, wat banksticks, een schepnetsteel, een tas vol rommel en het belangrijkste voor vandaag, een paraplu. De rest van de uitrusting wordt allemaal geleend van mijn koppelmaat.
 
Het had een beetje gevroren, maar er was gestrooid en zonder gekke dingen arriveren wij in de Bisonbar in Maarssen.
Ik ga loten en pak nummer 54, wij hadden vorige week het B-vak en moesten nu naar C en dus over 14 dagen naar vak A in Loenersloot. Gauw kijken op de uitslagenlijst wat er de vorige keer gevangen is. We kunnen rustig aan doen, vorige keer waren er geen potten gebroken op dit nummer. Wij hadden zelf ook de vorige keer geen deuk in een pakje boter gevist, een 21 hadden we. Leuk begin met een afschrijver.
 
Nieuwe kansen, nieuwe prijzen. Je mag 1 wedstrijd laten vallen, die hebben we alvast, hoeven we ons niet meer druk om te maken.
 
We hoorden al wie onze buren zouden zijn, Joop Klune en Edwin Timmer op 53 en op 55 zitten vd Kornput en Joop Verdonk. Er zit weer concurrentie zat aan de waterkant, de mensen die meedoen daar zijn ook allemaal in staat om te winnen, dus ben je van wat geluk, goeie keuzes maken en vis op de plek afhankelijk.
 
Wij gaan gokken op onder de balk, meestal niet de geijkte plek om op dat stuk vis te vangen en op ruim 70 meter, de verre plekken gaat Henk vissen en ik neem het korte werk voor mijn rekening en ga op 27 meter en 17 meter vissen, allebei de afstanden een meter achter de daar zittende glooiing.
 
Henk gooit eerst een paar korven met pieren onder de balk en begint dan op de 70 meter te vissen, zelf gooi ik eerst wat korven op 17 en ga vissen op 27 meter. Ik ben niet de enige op die afstand.
 
Ik heb vanaf het begin mijn plu opgezet, dit mietje vond het koud, maar laat maar lekker lachen, achter de plu scheelde wel een jas en zeker toen het begon te sneeuwen en regenen, ik zat mooi droog en uit de wind.
 
Het enige nadeel was dat mijn aas nog wel sneeuw te verduren kreeg, ik heb geen bak meer en moet het op de ouderwetse manier doen, gewoon met een houder met 3 gaten waar je een madenbak in zet. Zowel de maden als de mooie mestpieren van Henk moeten haast wel geslaagd zijn voor hun zwemdiploma. Er stond wel een paar cm narigheid in de bakken.
 
En de vis bleef maar uit, ik had wat toegevoegd aan het voer van Henk en zei al tegen hem, het duurt wel 2 uur voor ze er op komen en dat klopt, Henk ving na 1½ uur een halfwas, ons of 4 en ik zag de buren kort wel vis vangen, maar mijn top gaf nog steeds geen beet aan.
Ik had al wel het idee dat het vandaag niet best zou zijn, vandaar dat ik aan het voer wat toegevoegd heb om te forceren. Ondertussen blijft ook de top van Henk op 70 meter mooi rustig. Eindelijk na 2½ uur, krijg ik mijn eerste beet, hangen, ik viste met de Preston Dutchmaster van Henk, tot in het handvat gebogen, een hele knappe jongen en aan het knokken merkte ik al dat het een platte was. Ik viste met 10/00 onderlijn en haak 16.
Dit was een platte van zeker dik 2 kilo, maar helaas net voor ik hem wil scheppen een slag over de kop en weg.
Ik baal als een stekker, zo lang wachten op een beet en zomaar foetsie. Ik zeg tegen Henk, dit was een dure vis. Ja, het hoort er allemaal bij.
 
Weer een made en een knapperige caster er aan en een paar minuten later vang ik een halfwas, we hebben nu allebei een vis, we kunnen door de plu,s niet zien wat de buren doen.
 
Na de halfwas, weer beet, aanslaan, hangen, een meter slepen met de vis en ook weg, gewoon er af. Hier wordt ik niet vrolijk van. Als ik mijn aas bekijk zie ik dat de made dubbel is geslagen voor de haakpunt, kan gebeuren, maar op de voerplek weg is nooit goed.

Toch na een kwartiertje weer beet, slaan, hangen, weer een halfwas, ook voor in het bekje gehaakt, als de haak maar in de lip zit dan komen ze niet meer los.
Ze zitten er nog, ik doe er 2 kleine mestpiertjes aan, weer beet, weer slaan en hangen, 2 meter slepen en zo te voelen een beste vis, weer eraf, dit is om moedeloos van te worden, 5 mooie beten en nog maar 2 gevangen. Andere onderlijn erop, dit keer een iets grotere haak 14, grotere bek, weer 2 mestpiertjes en een made er op.
 
Na een kwartier weer de eerste tikjes op de top, gauw meegeven en bij de kromtrekker slaan, weer een beste vis. Ik merk het al aan het vechten dat de vis doet, dit is een winde. Zeker 2 kilo is ie en hij zit in het leefnet en dat zijn de besten, als ze in het leefnet zitten.
 
Ondertussen dat wij de laatste vissen vangen, vallen de buren stil en zij niet alleen want ook bij ons wordt het stil, het laatste uur geen beet meer te krijgen.
 
Als ze komen wegen blijkt dat Klune en Timmer 5400 gram hebben en op 52 4300 gram, de weegschaal bij ons stopt op 3850 gram en ik zie op de uitslagenlijst net dat we zelfs de poule niet hebben. Verdonk en vd Kornput op 55 hebben 4 kilo precies.
 
Jammer, we hebben de kans gehad, 3 vissen eraf, vooral de eerste erbij was al goed geweest voor de 3e plek. Ook dat is vissen. De ene keer zit het mee en soms zit het tegen. We worden nu zesde en daar zijn we echt niet ontevreden over.

Groeten Jakob Croeze

Vragen, opmerkingen, foto,s: staphorst@trigade.nl

 


Terug

02-12-2008
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.evezet.nl/cms/index.php/nl/
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank