Vissen met Wisse: NIPRO koppelwedstrijd NH kanaal 11 juli

De jaarlijks terugkerende koppelwedstrijd van NIPRO hengelsport uit Sint Maarten is inmiddels ook al een klassieker geworden. Elk jaar weer op het vaste parcours bij de wind molens van het NoordHollands Kanaal bij `t Zand.
Wie NIPRO hengelsport is hoeft volgens mij verder hier geen ruim bemeten uitleg meer.
Het is de meesten ondertussen wel duidelijk dat ik hier wekelijks mijn (vis)boodschappen haal. Vers aas, een kop koffie en het laatste (roddel)nieuws zitten dan bij de prijs inbegrepen.
Daarnaast is Richard Pronk altijd wel in voor een stukje sponsoring als ik dat nodig heb.
 
Met 52 koppels is de zaal van restaurant De Kleine prins behoorlijk gevuld.
Buiten staan de rokers alvast een voorproefje te nemen op de wedstrijd en op de komende WKfinale van vanavond. Veel lokale grootheden en regionale toppers. Daarnaast het vaste peloton aan Friese deelnemers dat hier al jaren meedoet.
De loting heeft koppelmaat Joop Derksen al voor me gedaan. Ik kan direct aanschuiven met een bak koffie bij Hans Vijgeboom en Piet Topma uit Leeuwarden.
Nog even bespreken Hans V. en Hans W. de plannen voor de negenuurskoppelwedstrijd op het Prinses Margrietkanaal die er aan zit te komen. Alvast wat dingen kortsluiten voordat de vakantie begint. Vismaatje Erwin is inmiddels ook binnen. Hij vist vandaag met Arie Buth.
Voor deze gelegenheid een andere koppelmaat voor hem, het lijkt wel of zijn vaste maat Maarten Weel de hengels dit jaar aan de bekende wilgen heeft gehangen.
 
Na een kort openingswoord van Richard Pronk gaan we in karavaan naar het parcours.
Mooie, ruim uitgezette stekken. Zeker 40 meter uit elkaar. De kanten zijn vorige week net gemaaid dus mooier kun je je het niet voorstellen. Het NoordHollandskanaal laat zich van haar beste kant zien. De wind is matig en zal in de loop van de ochtend geheel verdwijnen.
Op de kop zit het Friese koppel Martens – Alberts.
De staart wordt bezet door een ander Fries duo: Peter Bies en Jan Bousma.
Zet dit soort vissers niet op een goede stek, dat is natuurlijk vragen om “problemen”
We delen het vak onder andere met het duo Hans Vijgeboom – Piet Topma op stek zes, vader en zoon Kooistra op stek acht en het niet te onderschatten koppel Bart – V.d. Horst.
 
Wij nemen plaats op stek twaalf. Feeder tegen de overkant, één feeder een meter of vijf er uit. Samen één vastestokvoerplek aanleggen en om beurten deze gaan bevissen.
Joop heeft het dikkebiggenvoer gemaakt. Het lijkt wel stopverf. Je kunt er een poppetje mee kleien. Volgens Joop zijn theorie komen de platten hiervoor de dijk over kruipen.
Voor de stok heb ik wederom Turbo met record Zilver door elkaar gemengd
Op de stok nemen we 1½ en 2 gram. Er staat een licht trekje, in verband met de wind en de kans op stroming zetten we toch iets zwaarder in. Het heeft afgelopen nacht pittig geregend dus de kans dat ze het gemaal openzetten is groot.

Vanaf de start 8 ballen cuppen, veel aas er in en laten rusten die stek. Met de feeder bouwen we beide stekken op. Na 1 uur nog geen aanbeet gezien. De linker buren vangen wat kleine vis op de stok. Zelf ook maar eens proberen. De eerste vis is van het formaat scheermes. Flinterdun en niet veel groter. Om ons heen is het even stil als op onze stek. De vis aast traag of bijna niet. De kopstek heeft de vis wel behoorlijk aan de praat. Zoals ik verwachtte zullen de eerste vier stekken vanaf de kop en staart goed tot redelijk vangen, daarna wordt het schrapen.
 
 
 
Ondertussen is de stroming wat toegenomen. Joop heeft het aan de stok met een dikke paling. Een glibber van zeker 50 centimeter. Niet erg hoopgevend. Hierna vallen de beten weer weg. Na het cuppen met aas, weet Joop een brasem te vangen. Alsof de duvel er mee speelt besluit deze vis via de rand van het leefnet zijn vrijheid weer te kiezen.
Domme pech heet zo iets.... Tijd voor een baal momentje en enigszins gefrustreerd vang ik op de stok naast Joop nog 2 halfwasbrasems.
De sluis staat het laatste uur toch echt wagenwijd open bij Den Helder. Ik heb een korf gemonteerd van zestig gram. Laat de vis zichzelf daar maar op vast zwemmen is mijn theorie. Slechts één redelijke brasem vliegt er direct met open ogen in. Dan is de koek op..
 
Wat we verder ook proberen, werkelijk niks verleidt de vis tot azen, laat staan tot aanbijten.
De omstandigheden zijn door het toenemen van de stroom werkelijk ideaal. Maar helaas...
Vooral de stekken tegen de staart hebben hier altijd voordeel van de afwaartse stroming.
Dit soort situatieveranderingen moet je dus ook kunnen uitbuiten.
 
Na vijf uur vissen het eindsignaal. Diverse deelnemers zitten al in de auto of zijn al begonnen met opruimen. Geen best voorteken.
Links van ons heeft Jeroen Storck en zijn maat net even iets meer gevangen dan wij.
Hans en Piet uit Leeuwarden doen best aardig mee voor een stek midden in het vak en pakken een 5e vakprijs. De winst in het A vak valt ten prooi aan de kopstek: het duo Piet Alberts en Dave Martens. Ruim 33 kilo is hun totaalgewicht. Zij hebben hun stek meer dan waar gemaakt. Vooral als je ziet dat stek 2 niet eens in de buurt kan komen.
 
Wij noteren 2,3 kilo. Eigenlijk zeer teleurgesteld omdat we er zoveel van verwacht hadden.
Maar wat er niet, is kun je niet vangen, dat blijkt wel uit het feit dat er om ons heen ongeveer dezelfde gewichten gevangen zijn.. Helaas dat je daarom niet in staat bent om je normaal te verdedigen. Een schrale troost is wel dat zelfs de verloren brasem van Joop niet onze redding geweest was geweest.
Daarbij komt dat ik deze wedstrijd nog nooit hoog geëindigd ben. Hoewel dit voor mij absoluut een thuiswater is, waar ik veel vis uren maak, heb ik hier nog niet eerder een voordeel uit kunnen halen. Toch nog maar blijven oefenen denk ik.....
 
Tot slot een woord van dank naar NIPRO hengelsport. Mooi parcours, de grote prijzentafel en een zeer goed opgezette wedstrijd.
Voor de volledige uitslag: www.niprohengelsport.nl
 
Voor (zinvolle) vragen, opmerkingen of suggesties: kjwisse@planet.nl
 
Hans Wisse


Terug

14-07-2010
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.topdobbers.nl
blank