Canarische eilanden: Vissen op El Hierro.

El Hierro is het kleinste van de Canarische Eilanden, op 30 minuten vliegafstand van de luchthaven Tenerife Norte, niet te verwarren met Tenerife Sur, waar de internationale vakantievluchten aankomen en vertrekken. Het was voor mijn vrouw en ik, na een aantal jaren, het eerste weerzien met het eiland.Het eiland heeft meer dan 1.000 kraters, maar er is geen actief vulkanisme. De zee rond El Hierro is diep, op sommige plaatsen staat op 500 meter uit de kust al ruim 500 meter water, en op een kilometer van de kust ligt de diepte al rond de 1.000 meter..Het noorden van het eiland is ruig, met fikse rotspartijen en een altijd beukende Atlantische Oceaan. Op diverse plaatsen staan borden die aangeven dat het gevaarlijk is om (te) dicht bij het water te komen.

El Hierro is bij velen (nog) onbekend. Er worden reizen aangeboden, veelal in combinatie met een verblijf op Tenerife, Duitse reisorganisaties, b.v. Jahn, bieden wel volledige El Hierro-reizen aan. Het is een van de mooiste duikbestemmingen van Europa, en bij duikers is het eiland daarom vaak wel bekend.
 

Hoe er te komen:

Er zijn geen directe vluchten naar El Hierro, op het vliegveld kunnen alleen kleinere vliegtuigen landen. Binter Canarias, de luchtvaartmaatschappij van de Eilanden, vliegt met ATR72 toestellen.

Vanuit Nederland boek je een vlucht naar Tenerife Sur. Tenerife Sur – Tenerife Norte kun je per taxi of bus doen. Van Tenerife Norte zijn er per dag diverse vluchten naar de luchthaven van El Hierro, Valverde. Wil je in het weekend aankomen of vertrekken, boek dan ruim van tevoren: de vliegtuigen van vrijdag t/m zondag zitten altijd vol met mensen die voor het weekend naar huis willen en de rest van de week op Tenerife werken, of met sporters die naar hun wedstrijden op Tenerife of de andere eilanden gaan.Als je vanaf Düsseldorf vliegt, kun je een directe vlucht Tenerife Norte boeken, Air Berlin vliegt twee keer per week op deze bestemming. Dat bespaart je de taxi- of busrit naar Tenerife Norte.Per veerboot is El Hierro ook te bereiken: rederij Fred. Olsen vaart van Los Cristianos, een
haven in het zuiden van Tenerife, via La Gomera, naar de haven van El Hierro, Puerto de la Estaca. Dat neemt dus nog al wat tijd in beslag, en daarom gaan wij altijd per vliegtuig.
 
Vervoer.
Er is openbaar vervoer, maar als je iets van het eiland wil zien: vergeten ! Een auto huren is de enige mogelijkheid om het eiland te verkennen. Er zijn diverse verhuurbedrijven die een
kantoortje hebben op het vliegveld, en alleen in het hoogseizoen juni, juli, augustus, is vooraf reserveren aan te raden. Wij boeken altijd via Rosamar. Een Kia Picanto kostte ons deze keer, voor 19 dagen, een kleine € 20,00 per dag, zonder kilometerbeperking. Over het algemeen is de kwaliteit van de huurauto’s goed, let er wel op dat je een auto krijgt waar voldoende “vlees op de banden zit”.

El Hierro is een klein eiland, grootste afstand 46 km – maar daar doe je gemiddeld wel een uur over. De verkeersintensiteit is laag, behalve in Valverde, de hoofdstad, waar het rond 1 uur ’s middags moeilijk is een parkeerplaats te vinden. Op de rest van het eiland kun je overal zonder problemen parkeren.

De inwoner van El Hierro, de Herreño, houdt er van buiten de bebouwde kom het gas flink in te trappen. Op de “grote weg” worden de snelheidsborden dan ook massaal genegeerd. Inhalen op plaatsen waar het eigenlijk niet kan is de nationale sport, met het niet gebruiken  van de richtingaanwijzer als goede tweede. Men rijdt echter zeker niet agressief en in de bebouwde kom houdt men zich wel aan snelheid en bebording.
Tanken is, in vergelijking met wat je in Nederland voor een litertje benzine betaalt, goedkoop.
 
Accommodaties

Er worden reizen aangeboden met een appartement in Frontera, de plaats aan de noordkant van het eiland. Als het een keer slecht weer is, dan is dat in het noorden; het is er ook een paar graden kouder (of minder warm) dan in het oosten en zuiden van het eiland. Wij huren altijd een appartement in La Restinga, de meest zuidelijks plaats van Europa, zoals de inwoners je graag vertellen. Voor mensen die na het lezen van dit stukje geïnteresseerd zouden zijn, zij kunnen met ons contact opnemen en wij geven dan graag het e-mailadres van degene van wie wij altijd huren. Zelf surfen op internet kan ook de nodige adressen opleveren.


Er is een 4-sterren Parador. Dat is een hotel dat behoort tot een keten van duurdere hotels op het vaste land van Spanje en de Canarische Eilanden. Deze Parador, gelegen aan het eind van de weg die langs “Las Playas” (de stranden) voert, ligt aan de zuid-oostkant van het eiland. Als je aankomt in Valverde is het maar een paar kilometer.
 
Cultuur
Voor degenen die hun partner willen meenemen naar El Hierro: er zijn geen stranden zoals
op Tenerife of op Gran Canaria. Je kunt wel uitgebreide wandelingen maken, waarbij de diehards de routes kunnen volgen die de schapen en geiten in vroegere tijden liepen. Bij de lokale VVV kun je kaarten krijgen waarop de routes staan ingetekend. 
In de Cumbres, de bergen, staat een kerkje waar een pop, die de maagd Maria voorstelt,
wordt bewaard. Eens in de 4 jaar is er dan de Bajada de la Virgen – het afdalen van de maagd – en dan wordt de pop, te voet, en dat kan diverse dagen duren, naar Valverde gebracht. Onderweg is er dan voor ieder uitgebreid gelegenheid iets te eten en vooral te drinken.Wat er is overgebleven van de oudste beschaving van El Hierro, die van de Bimbaches, kun je bekijken in het museum van Valverde – dat nu nog niet open is – en in Pinar, waar een particulier een soortgelijk museum heeft opgezet.
Uitgaan kan in Valverde en de andere grotere plaatsen, maar alles op beperkte schaal.
 
Strandleven
In La Restinga is in de haven een klein (zwart) zandstrand, voor de rest moet je het doen met z.g. charco’s, dat zijn plaatsen aan de kust waar men kunstmatige zwemgelegenheid heeft gecreëerd. Meestal zijn het kleine bekkens die met vloed vollopen met water en met eb weer leeg. In Tacoron is een charco waar je kunt zwemmen, evenals in Tamaduste. In La Caleta kun je naast in zee zwemmen, ook gratis gebruik maken van de aangelegde baden: een “groot” van 1m60 diep een kleiner van 1m40 diep en een kinderbadje. Alle baden worden om de 3 dagen voorzien van vers zeewater. Aan de noordkant van het eiland zijn ook nog enkele charco’s, maar hier is de wind vaak zo sterk, dat zelfs baden in de daarvoor bestemde poelen, een riskante zaak is.
 

Vissen
.

Ik heb al aangegeven dat El Hierro een vulkanisch eiland is dat miljoenen jaren geleden uit zee is opgerezen. Op veel plaatsen aan de kust is de ondergrond daardoor rotsen en lavabodem, hetgeen , betekent, als je wil het vissen zoals wij dat hier in de Noordzee doen, dat je heel veel werplood kwijtraakt. De meeste hengelaars, autochtone en vakantiegangers, vissen meestal met een (schuif)dobber. Ikzelf heb me dit keer beperkt tot het vissen op met garnaal te vangen soorten, zoals boga’s, chopa’s, gallo’s, sargo’s, seifia’s, galana’s en vieja’s. Voor deze soorten bestaat wellicht een naam in het Nederlands, maar mij zijn ze niet bekend. Ik gebruikte een lichte telescoophengel van 4m25 waar ik ca. 25 gram mee kon werpen, en viste met een lokaal gekochte dobber van een gram of 10.De eilanders vissen meestal met twee grotere haken, ik doe dat nooit, met één haak ben je veel sneller met beazen, ik heb nog nooit een Herreño twee vissen tegelijk zien vangen, en met twee haken ben je in een mum van tijd door een pond rauwe garnalen heen. Ik had haken maat 8 en 10 bij me en die voldeden uitstekend. Wil je grover, de lokale hengelsportwinkel heeft allerlei soorten haken in voorraad, sommige van een formaat waar hier de slager zijn hammen aan ophangt. Op de hierboven genoemde soorten kun je perfect vissen met lijnen tussen de 0.18 en 0.25 mm.De vis bijt heel anders dan die in Nederland: als je één op de vijf beten verzilvert, ben je een goeie, bij één op drie ben je een hele goeie. Houd er ook rekening mee dat 50% van het aas wordt opgevreten door Pejeverdes – een vis met een groene buik – en Tamborils – kogelvisjes. Beide soorten zijn, zolang het water niet gaat stijgen, vrijwel de enige soorten die azen. Zodra de vloed inzet, gaan ook de “betere” vissoorten azen. Boga’s worden vooral in de buurt van havens gevangen, ik heb ze ook diverse keren op La Caleta, dat geen haven is, gepakt. Boga’s hebben een bijzondere eigenschap: als je in een school terechtkomt, en de vis aast, dan vang je aan de lopende band. De bek van een boga is voorzien van een soort rasp, die er voor zorgt dat, als je niet regelmatig controleert, de lijn doorschuurt. Meestal bind ik na een stuk of 10 vissen de haak opnieuw, om verlies te voorkomen.


 
Mijn vrouw en ik waren in mei in El Hierro. Dan is een van de betere sportvissoorten, de Geep (met hoofdletter !) nog niet terug van de paaigronden in het noorden. Bij vorige gelegenheden hadden wij het eiland in oktober/november bezocht en dan is de geep massaal te vangen, overal langs de kust. Het formaat is duidelijk groter dan dat van de gepen die je in Nederland langs de kust vangt. Mijn record staat op een visje van 1m23, gevangen aan een levende pejeverde (op de Canarische Eilanden is geen verbod op het gebruik van levende vis als aas). Vissen tussen de 80 cm en de 1m20 zijn “standaard”.
Er zitten nog veel meer soorten roofvis, ik noem hier de abade en de mero, die beide met een levende aasvis kunnen worden gevangen. Dan heb je, gezien het formaat van deze vissen, wel zwaarder nylon nodig: 40 tot 50 honderdste of nog zwaarder is dan niet overdreven.

Ik heb nog niemand van de kant met kunstaas zien vissen, waarschijnlijk vanwege de kans op vastraken aan de rotsen, ook al is er in de hengelsportwinkels, meestal annex ijzerwinkel, een breed gamma aan kunstaas te krijgen. Vanuit een boot wordt wel met kunstaas gevist.


Voor het vissen is een vergunning vereist. Die kun je aanschaffen in Valverde op het Gemeentehuis. Je betaalt € 14.00 en krijgt dan een bewijs dat je dat bedrag betaald hebt.
De eigenlijke vergunning wordt nagestuurd – dat kan even duren.
In La Restinga kun je in het kantoor van de Reserva Marina, daarover later meer, eveneens een vergunning bestellen. Ook hier geldt het betalingsbewijs als voorlopige vergunning.

Dag- of weekvergunningen kent men niet, maar waar kun je tegenwoordig voor € 14,00 drie jaar vissen ? De naam van de vergunning in het Spaans is Licencia de Pesca de la tercera clase. Op de vergunning staat vermeld welke hoeveelheid gevangen vis je per dag mag meenemen, en dat je de vis niet mag verkopen.
 
Een opsomming van goede visplaatsen:
 
La Restinga, de gehele haven. Op het havenhoofd kun je ook ’s nachts vissen, de dam is verlicht. De vangsten bestaan uit boga’s, sargo’s salema’s, chopa’s en nog diverse andere zeebrasemachtigen. Murenen zitten er ook, evenals gallo’s. Ook abade, een sterke roofvis en medregal worden daar gevangen. Er liggen vaak jachten langs de kant, maar over het algemeen kun je er goed terecht. Aan de buitenkant van het havenhoofd wordt eveneens gevist. Er is een tweede pier in aanbouw, daar van af wordt al gevist. Buiten de haven kun je vissen, vooral op vieja, op het lavagebied ten zuiden van de haven, tot het punt waar de Reserva Marina begint.


 
La Caleta: een gebied vlak bij de luchthaven van El Hierro – niet veel last van vliegtuigen, er komen er per dag maar een paar uit Tenerife en La Palma. Van de vertrekkende vliegtuigen heb je helemaal geen last. In La Caleta mag je in het seizoen niet vlak bij de zwembaden vissen. Waar trapjes staan die zwemmers de mogelijkheid geven in zee te komen, mag eveneens niet worden gevist. de Guardia Civil komt niet vaak langs, maar je kunt het contact met deze ambtenaren, waarvan sommigen door hun houding blijk geven niet te weten dat Franco al weer een tijdje dood is, beter voorkomen. Als je links van de zwembaden op het looppad vist, val je niemand lastig.
 
Tamaduste: Dit is een baai, waar bij hoog water ongeveer een 3 meter water staat. Ook hier is het vissen in het badseizoen, en dat duurt heel lang op El Hierro, vanaf de loopsteiger rondom de baai, eigenlijk niet toegestaan. Ik heb er dit jaar toch een paar keer gevist, niemand die er aanstoot aan nam, en de gevangen chopa’s werden graag door de lokale oude dametjes die ieder morgen kwamen zwemmen, meegenomen. Op de kop van de inham mag je wel vissen. Hier heb ik de lokalen diverse grotere vieja’s en medregals zien vangen. Medregal behoort tot de tonijnachtigen en is een oersterke vis.


 
Puerto de la Estaca: een hengelaar vertelde mij dat hij in Puerto de la Estaca een medregal gevangen had van 18 kg, waarbij een lokale professionele visser na anderhalf uur worstelen te hulp moest schieten om de vis te landen. De kademuur is daar namelijk een paar meter hoog, er zijn geen trapjes naar het water zoals in La Restinga en grote vissen daar zonder hulp landen is daarom zonder meer onmogelijk. Er zijn in de haven diverse wandelhoofden, waar van af gevist kan worden.
 
Tacorón: Dit is een “badplaats” met een charco, in de Mar de la Calmas (zee van de kalmte, veel minder golven dan langs de rest van het eiland) waar het vaak te druk is om er te (mogen) vissen. Aan de buitenkant van de Charco mag je wel vissen, het water is er behoorlijk diep en een schuifdobber is noodzakelijk. Hier vooral chopa’s, salema’s en vieja’s, en in het najaar volop geep. in het gebied ligt een stuk verder ook nog een plaats waar je goed op vieja’s kunt vissen. Het probleem daar echter is dat je in de luwte van de berg zit, waardoor er vaak geen wind is. Het wordt er dan bloed- en bloedheet.
                                                                       -5-
 De weg naar de Parador, in het gebied Las Playas:
Een mooi stuk om te vissen, maar je bent hier heel erg afhankelijk van de windrichting en –sterkte. Het kan behoorlijk hard waaien op El Hierro, meestal uit de noordoosthoek. Waait het hard uit die richting, dan is vissen langs deze weg vrijwel onmogelijk.
 
Er zijn nog meer plekken, maar daar kan ik niet uit eigen ervaring over de resultaten spreken, zoals Charco Manso en Pozo de la Calcosas, in het noorden van El Hierro.
Als je in La Restinga komt, je spreekt een paar woorden Spaans en Juan, el vigilante, de visserij-opzichter, is aanwezig, dan kun je bij hem informeren waar nog meer goede plekken zijn.
 
Ik sprak hiervoor al over de Reserva Marítima. Dit is een sinds 1996 bestaand zeereservaat, ingesteld om de visstand in het zuidelijk deel van El Hierro te beschermen. Het gebied bestaat uit diverse zones, alle met verschillende visserijvoorschriften. Zo mag in het ene deel noch door hengelaars, noch door professionele vissers worden gevist, in andere delen is vissen met een hengel vanuit een boot niet toegestaan, maar van de kant af wel. In La Restinga is het kantoor van de Reserva gevestigd en daar kun je alle informatie over het gebied krijgen. Sinds de invoering van de (deels) gesloten gebieden is het bestand aan vieja’s - een van de door de bevolking meest gewaardeerde consumptievissen - weer behoorlijk toegenomen.
 

Tot slot een opmerking over het drinkwater: wat er in La Restinga uit de kraan komt, is het woord “water” niet waard. Een kopje koffie gezet met dit bocht is iets wat je alleen je ergste vijand aandoet. In de lokale supermarkt kun je 5- en 10-litercans water kopen. Mineraalwater met koolzuurgas zit meestal in flessen van 1,5 liter, net als bij ons.
Als je een paar cans leeg hebt, en je gaat toevallig een dag naar Frontera, in die plaats is een openbare tapplaats (Fuente) waar gratis uitstekend water kan worden getapt. Je moet soms even wachten, want de lokale bevolking van vrijwel het hele eiland komt hier naartoe om de Jerrycans te vullen.
 
Ik hoop dat ik met dit stukje een idee heb gegegeven hoe de mogelijkheden voor het doorbrengen van een vakantie op El Hierro liggen.Het zal (gelukkig) nooit een bestemming worden voor mensen die alleen in zon en zee en strand en een bruisend nachtleven zijn geïnteresseerd: zon is er genoeg, zee ook, maar stranden ontbreken vrijwel geheel en de uitgaansmogelijkheden zijn heel beperkt.El Hierro is een eiland voor mensen die graag een tijdje echte rust willen hebben,; je kunt er grandioze wandeltochten maken, heerlijk eten en je kunt er heel goed vissen !
 
Ton Uittenbogaart.

(Redactie Matchfishing.nl: Als je met ton in contact wil komen stuur ons dan even een mailtje info@matchfishing.nl )


Terug

25-08-2015
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.johnkooijhengelsport.nl
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
https://www.woutvanleeuwen.nl/
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank