Visserijsprokkels Ronald Nannings

Afgelopen weken heb ik weer een aantal wedstrijden gevist. Allereerst in het mooie Vries, waar het NOK op het programma stond. Het Noord Willemskanaal is een prachtig parcours waar ik graag een hengeltje uitgooi. Soms kan het kanaal en de vis daar nog wel eens narrig zijn. Het was deze visdag nog vrij koud en dat was goed merkbaar in de vangsten. We konden een paar voorntjes, baars en posjes vangen en dat was het dan. De deelnemers die een bonusvis wisten te verschalken, eindigden wel hoog in de uitslag. Helaas voor mij was dat niet het geval.


De week er na mocht ik aantreden bij de prijzenwedstrijd, georganiseerd door de Federatie. Dit is een wedstrijd welke in het teken stond van de promotie van de wedstrijdvisserij. Een prima initiatief van de Federatie. Zodoende komen er wellicht ook meer beginnende wedstrijdvissers mee vissen. Helaas waren de stekken dit keer niet heel ruim uitgezet, wat de vangst normaal gezien niet ten goede komt. Gelukkig viel dat deze dag nog wel mee want iedereen wist wel een redelijk gewicht te verschalken. De winnaar van deze wedstrijd was Pierre van Dorst, mijn teamgenoot van de Onderlinge. Dat Pierre van de TC feeder niet dommer wordt bleek duidelijk bij deze wedstrijd die hij keurig op zijn naam schreef.

Ik kon ruim 6 kilo in mijn leefnet deponeren, maar dat was helaas niet voldoende voor de hoogste sectorplaatsen. Op een of andere manier liep het niet bij mij en ook de vis wilde niet echt meewerken. Ik kreeg op gegeven moment wel de vis aan de praat met de feeder. Waardoor mijn buurman enthousiast 20 grote korven naar de overkant te ging  gooien. De vis dacht er daarna anders over en nam maar gelijk een siësta. Gelukkig had iedereen een prijs, dus veel tijd om te treuren had ik niet.


Weer een week er na ging ik met Pierre van Dorst naar het Beukerskanaal. Waar de jaarlijkse grote koppelwedstrijd wordt gehouden. Pierre is de man in vorm en waar bij verschijnt kwispelen de brasems. Deze wedstrijd dacht de brasem er echter anders over. Met de feeder bleek er op ons nummer geen schub te worden gevangen en zodoende moest Pierre gaan vissen met de stok. De harde wind overdwars over het kanaal maakte het er allemaal niet makkelijker op. Door de harde wind hebben we alleen op de 9 meter lijn kunnen vissen. Het werd een stroeve wedstrijd, waarbij we helaas net buiten de prijzen vielen.

Uiteraard waren er ook prijswinnaars. Op enkele plekken kon er met de feeder wel vis worden gevangen en die werden dan ook gelijk overal winnaar. De week er na gingen Sjaak Laan en ik gaan vissen bij de koppelwedstrijd aan de Hooivaart te Friesland. Dit water heb ik ooit bevist in de tijd dat ik nog serieus met vissen bezig was en waarbij Ben Dekker Nederlands jeugd kampioen werd. Ben, Jan Grijpstra en ik gingen er toen voorafgaande aan het jeugd NK nog heen om er te trainen. Jan kon op zijn bakfiets, maar voor Ben was het een beetje ver fietsen. In elk geval daarna nooit meer geweest aan die Hooivaart.

Volgens berichten werd er goed gevangen o.a. met de feeder. Dus Sjaak moest van zijn geloof af en nam maar zijn feeder mee. We loten op een stek midden in het C vak. We besloten de stok klaar te maken en de feeder. Sjaak zou dan hoofdzakelijk met de stok vissen en ik nam de feeder voor mijn rekening. Bij de eerste inworp was het gelijk bij mij raak en een mooie brasem werd geland. Daarna was de spreekwoordelijke koek op, want ik ving daarna alleen nog voorntjes, baarsjes en postjes. Daar wordt je zeker geen kampioen mee. De buren rechts wisten wel de brasem te vinden en Wim Mik met zijn maat links van ons, had ook regelmatig een kromme hengel.


Dave Martens en zijn maat naast Wim Mik waren ook regelmatig dikke vissen aan het landen maar bij ons bleef het stil. Alleen Sjaak bleek onverdroten voorntjes vangen, soms van een mooi formaat. Die konden zijn shoarmakruiden wel waarderen. Na anderhalf uur had ik het wel gezien en ging ook met de stok vissen. Gezamenlijk vingen we slag over slag vis, soms een mooie schepper, maar veelal kleine vis. Het ging wel in een lekker tempo, waarbij Sjaak riep dat we vast zouden gaan inlopen. Ik was niet zo gelovig en riep terug dat moeten we eerst nog maar zien.

Ik besloot wat wormen en casters te brengen en dat bleek een goede zet. De vis reageerde er gelijk op en ving zo nog een tweetal brasems er bij. Sjaak ging even met de feeder en ving uit niets ook drie brasems, kijk dat schiet tenminste op.

In het laatste uur werd het echter sprokkelen voor een visje, terwijl de buren regelmatig een vis aan het scheppen waren. Door de toegenomen stroming kwamen de vissen weer op de feeder. We hadden beiden geen flauw idee of het genoeg zou zijn. De wedstrijd werd afgeblazen en al snel kwamen berichten dat er meer dan 30 kilo was gevangen in het vak.  De weegploeg kwam langs en ruim 30 kilo stond 1 en 20 kilo stond twee. Daarna gewichten van 13/14 kilo, onze netten werden geleegd en de teller bleek staan bij 16 kilo. Daar ging gelukkig niemand meer overeen en dus werden we derde in het vak.

In elk geval was het een positieve ervaring met de Hooivaart. Een prachtig stukje parcours met ruim 100 vissteigers. Vis is er in elk geval in dit jaargetijde goed te vangen. Het parcours zou zeker geschikt zijn voor een landelijke jeugdwedstrijd. In elk geval was het weer top georganiseerd door o.a. Fokke Visser, met een flink gevulde prijzentafel. Met dank aan de organisatie.

 

Tot hoorns of aan de waterkant.

Ronald Nannings.Terug

23-04-2023
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://www.bdstore.com/tracking/tradetracker/redirect/?tt=23762_982543_40030_&r=
blank