Visserijsprokkels Ronald Nannings

September is van oudsher een drukke maand voor viswedstrijden en dat is gelukkig nog steeds zo. Wel zien we minder wedstrijden op de regionale agenda voorbijkomen. Vooral de wedstrijden op de Noordhollandse kanalen zijn in mijn regio een stuk minder geworden. Vroeger hadden we de wedstrijden van diverse HSV’s, Hengelsport Rentenaar en Handy Fish en die zijn allemaal van de wedstrijdagenda verdwenen. Niet te vergeten die legendarische bedrijvenwedstrijd, ook die wedstrijd is al een aantal jaren geleden van de kalender afgevoerd. Allemaal wedstrijden die uitstekend werden georganiseerd en nu de geschiedenisboeken in zijn gegaan. Dus wees zuinig op de huidige organisatoren en natuurlijk kan er altijd iets gebeuren, dat fout gaat, maar daarvoor zijn het ook mensen.

Afgelopen weken ben ik uiteraard weer actief geweest aan de waterkant. Ik zou na mijn visavontuur in Ierland een visloos weekend hebben. Op een woensdagavond werd ik echter gebeld door Ton v.d. Nieuwboer. Zijn koppelmaat was ziek geworden en of ik in zou kunnen vallen voor de koppeldriedaagse. Deze driedaagse werd gehouden aan de Amstel, Noordhollands Kanaal en het Amsterdam Rijnkanaal. De Amstel is niet mijn favoriete water; ik word al nerveus van al roeiers om dan nog maar te zwijgen over die hordes rondrazende fietsers. Ik wil mij kunnen concentreren op het vissen en niet op andere (rand)zaken. Maar goed, ik vertelde Ton dat ik wel mee kon en zodoende kon invallen.

De eerste wedstrijd visten we aan het Noordhollands Kanaal bij Landsmeer. We hadden niet onaardig geloot. Ik mocht met de stok en Ton met de feeder. We begonnen voortvarend, ik ving met de vaste stok voortdurend vis en kreeg aardig beet. Bij Ton was het allemaal wat minder. Enthousiast geworden besloot Ton ook maar even met de stok te gaan vissen. De buren hadden dat goed in de gaten, want juist op dat moment vingen zij de dikste vissen met de feeder. Na een half uur ging Ton weer terug naar de feederstek en ik besloot het wat minder fragiel aan te pakken. Het duurde even, maar uiteindelijk meldde vriend brasem zich. Uiteindelijk werden we tweede in de sector en werd de wedstrijd beslist in de laatste minuut. Juist op dat moment ving het koppel naast ons een kingsize brasem die het pleit beslechtte.

De dagen erna naar het Amsterdam Rijnkanaal en de Amstel. Daarover kan ik vrij kort zijn, we hebben ons best gedaan, maar onze uitslagen waren voor de statistieken. De ondersteuning van Nipro Hengelsport voor dit weekend was top, met gratis aas en voer werden we vorstelijk bediend. Met natuurlijk de beroemde mestpiertjes van Richard Pronk. Kortom, mijn dank hiervoor. De week erna mocht ik aantreden bij HSV Leeuwarden, die hadden een mooie individuele wedstrijd op het programma staan. Ik had mij ingeschreven voor de vaste hengel. Achteraf had ik daar spijt van, omdat ik ook met de feeder mijn mannetje kan staan. In elk geval staat deze vereniging garant voor een strakke organisatie, zelfs een EHBO-ploeg ter plaatse was geregeld.

De wedstrijd was taai, er werden alleen kleine bliekjes gevangen van het formaat postzegel. Wel genoeg aantallen, maar geen gewicht in de schaal. Wat ik ook probeerde, groter werden de vissen niet. Hans Vijgeboom kwam aanschuifelen en gaf mij nog een tip: doe een worm met een feesthoed aan de haak. Ik keek hem meewarig aan, een worm met een feesthoed? “Ja, een dikke regenworm met een feesthoed”, vertelde Hans. Ik vroeg of hij niet te diep in het glaasje had gekeken, maar hij was bloedserieus. Door de overvloedige regenval was die regenworm snel gearresteerd, een passende feesthoed wat minder snel. Mijn knutseluurtje bood weer uitkomst en zodoende was de haak weer versierd. “ Als ik beet krijg, zwem ik het kanaal over”, riep ik tegen Hans. Groot was mijn verbazing dat ik daarna beet kreeg. Hans kreeg een glimlach van oor tot oor. “Dat wordt zwemmen” glunderde hij.

In elk geval kreeg ik nog een mooi laatste uur, met wat dikkere vissen. Zodoende belandde ik toch nog in de prijzen. De vereniging had weer fors uitgepakt met een vorstelijke prijzentafel. En met een volle boodschappentas ging ik naar huis. Dat zwemmen doen we wel in de zomer, beloofde ik.

De week erna mocht ik wederom in Friesland vissen, dit keer de gescheiden koppelwedstrijd met Sjaak Laan, ofwel Sjakie Shoarma. Bewapend met de kruiden van Sjaak zouden we dit keer de Workummertrekvaart onveilig gaan maken. Bij de loting werden we voorzien van koffie en cake, wat natuurlijk gretig aftrek vond bij de deelnemers. De meesten hadden zo te zien een schijt aan Sonja dag. De loting leek vrij gunstig, Sjaak dacht op staart te zitten, dat bleek helaas niet zo te zijn. Ik mocht plaatsnemen op een nummer ergens midden in het A-vak. De wedstrijd begon en ik maakte een verkeerde keuze met de feeder. Dit kwam mij duur te staan, want mijn buurman links was helemaal ontketend. Zie dan maar de wedstrijd om te draaien.

Na veel zoeken en knutselen, kwam de vis in mijn netje. Zodoende wist ik de achterstand om te buigen in een minimale voorsprong. Met 100 gram verschil werd ik tweede in mijn sector. De kopstek was niet meer te achterhalen. Sjaak was weer kwistig geweest met zijn kruiden en de vissen wisten dat te waarderen. Met een derde plek had hij ook goede zaken gedaan. Er waren echter meer koppels die goed hadden gescoord met een hoger gewicht en minder punten. De prijsuitreiking volgde, we eindigden net naast de top drie, maar wel op een eervolle 4e plaats en een mooi vleespakket als prijs. Kortom weer een succesvolle koppelwedstrijd. Met de complimenten aan de organisatie van HSV Makkum.

De komende weken zullen er nog meer wedstrijden gaan volgen. We hebben inmiddels een samengesteld gelegenheidsteam geformeerd voor de selectie NK Clubs en we hopen ons te kunnen plaatsen voor de finale NK Clubs, ofwel fingers crossed.


Tot hoorns of aan de waterkant.

Ronald Nannings.Terug

05-10-2022
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
https://www.bdstore.com/tracking/tradetracker/redirect/?tt=23762_982543_40030_&r=
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank