Vissen op vijvers.

Als roof-, karper- en witvisser heeft de tijd duidelijk niet stilgestaan. De technische ontwikkelingen zijn enorm en ook de hengelsportmogelijkheden zijn aardig vergroot. Een van die nieuwe ontwikkelingen is de mogelijkheid om te gaan vissen op Commercials oftewel vijvers.  Natuurlijk kennen de echte diehard karpervissers dit fenomeen al veel langer.  Velen van hen gaan elk jaar richting een van de schitterende vijvers in Nederland en/of de ons omringende landen om daar hun bivvy op te zetten voor meerdere dagen.  Ook de forelvisser kent het fenomeen vijvers natuurlijk al jaren. Waar anders dan op zo’n forelvijver kun je nu in Nederland een maaltje forel bij elkaar vissen.De laatste 15 jaar is het aantal vijvers waar je kunt vissen op karper, steur en meerval ook flink toegenomen. Wie wil er nu niet met zo’n steur van meer dan een meter op de foto?  Het leuke van het vissen op dit soort vijvers is dat eigenlijk alles voorhanden is voor een schitterende visdag. Je weet dat er vis aanwezig is, het is makkelijk parkeren, vaak is er ook nog iets te eten en drinken te krijgen en last-but-not-least kun je er ook nog naar het toilet. Kortom, het is niet voor niets dat het vissen op dit soort vijvers zo populair is geworden de laatste jaren.

Qua materiaal is het ook niet zo’n probleem. Een beetje werp- of feederhengel, een 4000-molentje, nylonhoofdlijn van 20 0/00 en je bent al een heel eind. Ga je op steur vissen dan neem je een pot rolmops of grote garnalen met knoflook uit de supermarkt mee en je kunt aan de slag.  Natuurlijk doet steur het ook goed op maden en wormen. Vergeet ook niet om een stukje frikandel aan de haak te doen. Je staat er verbaasd van hoeveel steur je kunt vangen op een stukje frikandel. Wie had 20 jaar geleden kunnen voorspellen dat je vandaag de dag gewoon een dagje kunt gaan “steuren”.

Voor meerval kun je vaak met dezelfde basis al aardig uit voeten. Ze zijn wel wat lastiger te vangen overigens. Anders dan steur, die minder kieskeurig is en eigenlijk altijd wel aast, is meerval op zo’n vijver een stuk selectiever. Voor het vangen van meerval zou ik zeker wat maden en pieren meenemen.Het vissen op karpers op Commercials biedt ook veel mogelijkheden. Je kunt natuurlijk kiezen voor het vissen met een Method Feeder, de vaste stok of de Pellet Waggler. De Method Feeder is de meest relaxte manier. Een beetje Methodlokvoer en wat Wafters en je kunt zo aan de slag. Belangrijk bij het vissen met de Method is dat je na het inwerpen de Method Feeder niet meer verplaatst. Het systeem is zelf hakend en dat is wel zo gemakkelijk. Als je met de vaste stok aan de slag gaat moet je topset voorzien zijn van elastiek. Met een hoofdlijn van 18 0/00 nylon, dobbertje 0,6 en een haakje 16 ben je al een heel eind op weg. Als aas kun je eigenlijk met van alles aan de slag; maden, harde pellets aan een bandje, paste of mais. Het is een kwestie van proberen om uit te vinden wat het beste werkt.Ga je voor een dagje werken, dan neem je een paar Pellet Wagglers mee. Met zo’n Waggler vis je vaak de bovenste waterlagen af. De grote karpers zwemmen vaak net onder de oppervlakte. Als je dan je haak beaast met een harde pellet aan een bandje en je schiet er regelmatig wat 6 mm pellets bij, dan kan je dag al snel niet meer stuk. Hou wel je Waggler hengel goed vast en stel de slip van je molen goed af, voor je het weet vliegt je hengel uit je handen of breekt je lijn af en dat is niet de bedoeling.

Als jij nu enthousiast bent geworden door dit artikel, surf dan eens wat rond op internet. Verdeeld over het land zijn er een twintigtal Commercials te vinden. Over de genoemde technieken zijn op YouTube diverse filmpjes te vinden die je al de fijne kneepjes van het vissen op vijvers laten zien.Terug

15-07-2022
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://www.bdstore.com/tracking/tradetracker/redirect/?tt=23762_982543_40030_&r=
blank
blank
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.fishcresta.eu
blank