Visserijsprokkels Ronald Nannings

De afgelopen weken heb ik weer flink wat wedstrijden gevist, soms in clubverband, maar vaker in een vrijehengel- of vastestokwedstrijd. Gelukkig voor de boeren en de natuur valt er weer een beetje regen. Veel is het nog niet, maar alle kleine beetjes helpen. Ik ben benieuwd wat de zomermaanden ons nog gaan brengen, verzengende hitte zoals twee jaar geleden, of meer nattigheid zoals vorig jaar. 


Afgelopen week nog meegevist met de competitie van onze vereniging VNK. Dit keer mochten we bij het plaatsje Winkel vissen aan het kanaal Alkmaar-Kolhorn. Dit kanaal geeft in het vroege voorjaar wel goede vangsten, maar na eind april is de vaart qua vangsten er wel een beetje uit. Ik zat dit keer, met digitaal lootten, twee van kop af en die stek zou zeker dicht worden gegooid met de feeder. Ik besloot wat matchhengels mee te nemen. Het kan geen kwaad om die weer eens uit te laten.

Immers, als je al weet dat er twee echte feedervissers op en tegen de kop aan zitten heeft het veelal geen zin om mee te gaan. De stok had ik ook mee genomen, in de hoop nog wat voorns te sprokkelen. De vangsten met de stok waren deze dag erbarmelijk slecht. Zo slecht dat Sjaak mij belde wat er met het kanaal aan de hand was. Ik besloot al heel snel de matchhengel in te zetten, gevolgd door een mooie beet en een flinke brasem. De buren waren al aan het mopperen omdat ik in het begin er zo’n 15 pingpongballetjes er in had gegooid.

Kortom, ik ging er eens goed voor zitten; eigenlijk heb ik de gehele wedstrijd met de match gevist, afwisselend met de vaste- en de slidermontage. De vaste montage gaf de meeste beten, maar toen de wind opstak werd de slider beter. Met bijna 8 kilo in mijn net had ik echt een mooie dag gehad. 1 brasem erbij en ik had zomaar van de kopstek kunnen winnen. Zo zie je maar weer dat de match, in sommige omstandigheden, zeer goed inzetbaar is.

De week erna visten Sjaak en ik de koppelwedstrijd aan de Arkervaart. We loten dit keer stijf in het midden. Deze dag was zeer taai qua vangsten, we besloten zo secuur mogelijk te vissen op alles wat er zwom. Onze linkerburen dachten er anders over, die gooiden met de hand zo af en toe flinke voerballen in het water. We moesten er wel om lachen, maar het lachen verging ons snel, toen zij meteen daarna mooie blieken vingen. Kortom, der Arkel Bombers gingen los. We kwamen verder niet in de uitslag voor, we werden ongelukkig 6e, waarbij de gewichten elkaar niet veel ontliepen. De andere buren vingen een flinke brasem van boven de 2 kilo, dan schiet het ook wel op.

We baalden wel behoorlijk en hebben in sneltreintempo de auto ingeladen en naar huis gereden. In de auto bespreek je het een en ander wat goed ging en wat ging fout. Wellicht hadden we ook veel voer moeten gooien, maar achteraf kijk je altijd de koe in zijn kont. De week erna visten we met een vastestokwedstrijd mee in Harkema, georganiseerd door HSV de Oanslach en Fokke Visser. Ik had al enige jaren niet meer aan het PM-kanaal gevist en zeker niet met de vaste stok.  Sjaak had ook wel zin in dit visavontuur en beiden reden we op weg naar Harkema. Eenmaal aangekomen kreeg ik meteen van Fokke twee zakken kanaalvoer in mijn handen gedrukt van met merk Evero.

Het was een drukte van belang en bij het wachten kregen we ook nog een plakje cake, geen wonder dat het zo druk was. Eindelijk mocht ik gaan loten, Sjaak was er bij gaan zitten in de zaal met een bakkie koffie. Ik mocht dus voor hem loten, eenmaal het nummer voor hem gepakt: nummer 18. Volgens Fokke een goed nummer waar je wel kansen had. Fokke vertelde dat het geluk nu wel op was, niets was minder waar, want ik pakte nummer 19. Kortom, goed gemutst reden we naar het water.

Eenmaal uitgepakt en na het fluitsignaal konden we vissen. Het bleek ook dit keer weer een taaie visserij. In het begin ving ik de vis op 2 en 1,5 gram, maar er voeren 2 zandschepen over mijn plek en toen was het uit met de pret. Wederom weer opbouwen en voorzichtig vissen. Sjaak had inmiddels het tempo er goed in zitten en ving mooie blieken. Bij mij was het schrapen geblazen. Ik besloot het maar over een andere boeg te gaan gooien. Het LVDK-systeem werd van stal gehaald, insiders zoals een oud tweevoudig Nederlands kampioen uit Noord-Holland, weten dan wel waar ik het over heb.

Eindelijk kwamen de beten weer terug en ik ving nog wat knappe vissen. Twee mooie brasems werden geland en ik begon weer geloof te krijgen in het goede verloop van de wedstrijd. Sjaak had kennelijk zijn lokvoer uit Volendam gehaald, want hij had de paling goed op zijn stek. Terwijl Sjaak aan het armworstelen was met de zoveelste PM-kanaalanaconda ving ik mijn vis. Toch was ik er niet gerust op, om te winnen had ik zeker een gewicht van tussen de 8 en 10 kilo nodig en dat had ik niet in mijn net liggen.

Ik bleef echter stug het LVDK systeem hanteren, op zo’n stek heb je eigenlijk geen enkele andere keuze. Mijn hoop was nog dat er nóg een brasem zich zou melden. Helaas ving ik daarna alleen nog kleine vis en een vistuig, dat een andere visser kennelijk kwijt was geraakt. De wedstrijd was afgelopen en er werd gewogen, ik was inderdaad tweede geworden. Sjaak eindigde ondanks al zijn geworstel nog in de prijzen, zodat we met flink wat vlees naar huis konden. De wedstrijd was door de mannen van HSV de Oanslach strak georganiseerd en we komen volgend jaar, als het even kan, weer meevissen.    


Tot hoorns of aan de waterkant.

Ronald Nannings.Terug

23-05-2022
http://www.warmtekleding.nl/
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
https://www.bdstore.com/tracking/tradetracker/redirect/?tt=23762_982543_40030_&r=
blank