Gezelligheidswedstrijd aan de Arkervaart.

(Gijs Nederlof) Veel HSV’s organiseren doordeweeks “gezelligheidswedstrijden”. Als lid van de desbetreffende HSV kun je dan in je eigen thuiswater je krachten meten met andere wedstrijdvissers. Het leuke van deze wedstrijden is dat het vaak in de buurt is, er weinig inschrijfgeld betaald hoeft te worden en de sfeer er meestal goed en ontspannen is.

Ik ben o.a. lid van HSV Hoop op Geluk uit Nijkerk en laat dat nu net een club zijn die erg actief is op dit gebied. Woensdag 6 oktober stond er zo’n wedstrijd aan de Arkervaart op de kalender. Nu zijn er twee wateren waar ik om een of andere reden bijna altijd moeite heb om er een fatsoenlijk netje vis te vangen. Dat is het Beukerskanaal en jawel, de Arkervaart. Ergens onderweg doe ik blijkbaar iets niet goed want ik moet er alle zeilen bijzetten om in deze wateren een aardig netje vis te vangen.De Arkervaart is overigens een schitterend viswater waar tegenwoordig het grote probleem is om de grondels te ontwijken en de rondzwemmende witvis er uit te selecteren. Als je dan ook nog de juiste handelingen verricht als er weer eens zo’n zandschuit voorbijgekomen is, dan maak je kans om met een prijs naar huis te gaan. Aangezien er over twee weken een triowedstrijd op de Arkervaart gevist gaat worden, en ik mij daarvoor heb aangemeld, dacht ik dat het geen slecht idee was om maar eens een keertje mijn spullen uit te gaan pakken aan de Arkervaart.

Omdat ik meestal te vinden ben op Commercials en/of met de feeder aan de slag ga, was het toch nog even zoeken naar de juiste toppen. Mijn X5 en de daarbij behorende topsets waren snel boven water. Het elastiek zit er al een jaartje of vier in en is de laatste twee jaar amper gebruikt. Helaas geen tijd om het elastiek te vervangen, dan maar zo proberen. Ook de tuigen was nog wel even een probleem; de waterdiepte in de Arkervaart op 11 meter varieert van een dikke twee tot hier en daar vier meter.  Kortom, er moesten nog even snel een paar tuigen in elkaar geklust worden.

Als ik ’s ochtend de kant van Nijkerk oprijd bekruipt mij het gevoel dat het wel eens vochtig kan worden vandaag. Het komt met bakken uit de hemel en volgens de weersberichten kan dit nog wel even gaan duren. Ik vis tijdens wedstrijden nooit met een opgezette paraplu en dat betekent dat mijn regenpak vandaag weer eens getest gaat worden. Gelukkig is de boel net opgedroogd van de Berenkuilwedstrijd van afgelopen zondag, dat scheelt weer.

Als ik bij de lotingslocatie aankom sta ik versteld van het aantal deelnemers dat er vandaag is. Ondanks het slechte weer staan er dik 25 man te trappelen van ongeduld om vandaag eens lekker in de regen te gaan zitten. De loting levert mij stek 11 op. Met als buren op 9 Will van der Heiden en op 12 Henk Zumbrink voel ik al nattigheid, dat wordt aanpoten vandaag om beide mannen voor te blijven.

Ik besluit om in te zetten op 11 meter en pak een 1-grammer uit. Staande haak en nog een setje dat ik uitlood met een sleepje van 20 centimeter op de grond. Daarnaast maak ik ook een topsetje gereed voor het vissen op een meter of vijf. Je weet immers maar nooit. Als lokvoer grijp ik naar een Champion Feed lokvoertje. Maandag was ik immers in België om eens een kijkje te nemen bij Champion Feed en dan ga je natuurlijk naar huis met een voorraadje lokvoer. Ik heb gekozen voor een voornvoertje; achteraf zal blijken dat ik er slimmer aan had gedaan om een brasemvoertje van de mannen in te zetten. Achteraf is alles makkelijk helaas.De toeter gaat en we kunnen. Ik cup een paar balletjes met wat casters en cup er twee cups hennep overheen. Het stikt er van de grondels en die moet ik zien te vermijden. Op vijf meter breng ik ook een paar balletjes met een cupje hennep. De maden laat ik even voor wat ze zijn; te veel maden brengen levert geheid een berg grondels op. Mijn piertjes ben ik voor het gemak vergeten. Jawel, even niet opletten en daar zit je dan. Dan maar aan de slag met casters.

De eerste inzet op 11 meter levert meteen al een grondel op. Pff, dat begint al goed. Tweede inzet, jawel ook weer zo’n dingetje van 3 cm. Dat gaat nog een leuke dag worden. Dan maar even terug naar vijf meter en je raadt het al: ook een grondel. Ik krijg het idee dat dit weer een van die dagen wordt.

Gaandeweg de wedstrijd blijkt dat het maar goed is dat ik vandaag al vast een wedstrijdje aan de Arkervaart ben gaan vissen. Ik heb nog wel wat huiswerk te doen. Buurman Will schept regelmatig een maats visje en dat zie je ook terug in zijn klassement. Hij sluit de wedstrijd later af met 2860 gram. Dit is goed voor een 3de stek. Buurman Henk heeft hetzelfde probleem als ik en wordt ook simpel van het aantal grondels dat hij boven water ziet komen.  Eenmaal grondels op je stek is het een kwestie van stug doorvissen. Uiteindelijk raakt de voorraad op je stek toch een keer op en dan is het te hopen dat er toch nog wat voorn of een bliekje je stek weet te vinden. Bij mij blijft het bij grondels en als rond 15.00 uur de wedstrijd afgeblazen wordt, ben ik heel wat wijzer geworden.

 Over het resultaat kan ik kort zijn: 1285 gram grondels levert mij een 18de plaats op. Op naar huis, op naar het aanpassen van mijn materiaal. Die 1-grammer kan de kast in. Volgende keer ga ik aan de slag met minimaal een lange 1 ½ grammer die ik laat “hangen” aan de wateroppervlakte, sleep van 30 centimeter op de grond, dood brasemvoer, een piertje aan de haak en dan maar wachten tot die maatse vis mijn stek weet te vinden. Dobber onder, baammmm hebben die kip.Kort vissen heeft eigenlijk geen zin. Ik kan natuurlijk een stekje maken om te vissen op die grondels. Dichtbij de kant zwemmen vaak de grotere exemplaren. Twee maadjes per keer voeren, twee stekjes maken, dode made aan de haak en dan tegen de balk vissen. Moet ik er wel een 250 zien te vangen in vijf uur!!! Kortom, werk aan de winkel.

Hoe het eindklassement er uitziet? Winnaar werd Adrie Meester. Vissend op stek 5 kon hij 3660 gram ter weging aanbieden. Goede 2de werd, met 3330 gram, Marius Jansen. De 3de plaats was met 2860 gram voor buurman Will van der Heiden.  Ik eindig met 1285 gram op een troosteloze 18-de plaats. Het is niet anders, ik heb vandaag in elk geval geleerd hoe je er vooral niet moet vissen als je een rol van betekenis wil spelen in het klassement.Toch heb ik nog prijs. Het leuke van deze wedstrijd is dat iedereen prijs heeft. Top toch? Ik ga met een schitterende paraplu naar huis. Die kan ik in de toekomst nog wel eens gebruiken, geloof ik. Nu eens kijken of het over anderhalve week lukt om een beter resultaat neer te zetten.  
 
Gijs Nederlof

Vanaf aanstaande zaterdag staat er overigens ook een verslag van de organisatie op www.hoopopgeluk.nl
Terug

07-10-2021
http://www.fishcresta.eu
blank
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://www.bdstore.com/tracking/tradetracker/redirect/?tt=23762_982543_40030_&r=
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
blank
http://www.jvbaits.nl
blank