Visserijsprokkels Ronald Nannings

De afgelopen twee weken stonden in het teken van de grote wedstrijden. Er stonden maar liefst drie NK’s op het programma. Het NK voor teams, NK-Individueel en het de NK-feeder. Het samenstellen van het Fiji team was nog wel een uitdaging. Door verschillende redenen konden onze vaste teamgenoten niet meevissen. Na enig heen en weer bellen, konden er toch nog twee vissers worden toegevoegd, John Vallen en Jeroen Storck. John ken ik natuurlijk al enige jaren en Jeroen is ooit nog een keer tweede geweest op een NK. Zodoende was de bezetting van uit vistechnisch oogpunt voldoende geborgd.

We hadden echter weinig tijd om als gelegenheidsteam te trainen, de enige informatie die voorhanden was kwam van het WK-dames. Tijdens de wedstrijd bleek al weer dat deze info was verouderd. Op sommige details hadden we de juiste informatie compleet gemist of niet doorgekregen en zodoende kwam het team ook totaal niet uit de verf. Wel nog een prima resultaat voor Ton van den Nieuwboer die nog knap vierde werd in zijn sector.

De week er op was er zaterdag de ONK-Klassiek. Een aantal dagen ervoor had ik het kanaal nog aan de tand gevoeld en ik had het idee dat de visserij behoorlijk taai zou worden. Ik besloot daarom ook om de vissen een vrij schraal menu voor te schotelen. Wel zou ik behoorlijk aanvoeren met vers de vase, want dat lust de vis altijd wel, was de gedachte. Kortom de tactiek was uitgedacht en nu de uitvoering nog. Ik loot nummer 20 in het C-vak, naast Gerrit Tuijn. Nu ken ik Gerrit wel, met hem moet je altijd rekening houden. In mijn buurt zit ook Nick Koopmeiners en Juul Slabbers ook vissers die een aardig potje kunnen vissen. Sportvisserij Nederland had voor deze gelegenheid de kant schoon gemaaid, hetgeen door de vissers zeer gewaardeerd werd, top!

De wedstrijd start en het duurt lang voordat ik iets van een beet krijg. Gerrit Tuijn is echter ontketend en tikt voor zijn voeten de ene kleine voorn na de andere uit het water. Ik zit hier echter niet om voorntjes te vangen, maar om de dikke vis te verleiden.  En zo denken meerdere vissers er over als ik het zo zie. Thomas Sussholz, onze Duitse vismaat, is met zijn vrouw in Graft op vakantie en komt even een kijkje nemen. Ook hij ziet dat de visserij overal erg taai is en maakt voor mij wat foto’s. Dan plotseling zakt mijn pen onder en een mooie bliek hangt er aan. Vakkundig wordt deze snel naar mijn landingsnet gedirigeerd. Snel voorzie ik de haak van nieuw aas en leg wederom in. Tot mijn stomme verbazing gaat de dobber wederom onder en hangt er weer een redelijke vis aan.

Ik besluit wat extra verse de vase te cuppen, maar daarna krijg ik geen beet meer. Als ik de verhalen zo hoor is het in de rest van mijn sector niet veel beter. Gerrit is nog steeds goed op dreef en vangt nu wat minibaarsjes net voorbij zijn geknoopte schoenveters. Het eindsignaal klinkt en voor de meesten was het een bevrijding. Voor Gerrit echter niet, want hij was  volgens eigen zeggen net lekker op dreef. Ik vang een schamele 720 gram bij elkaar en een nietszeggende uitslag. Gerrit heeft mij gedubbeld en dolgedraaid. Thuis gekomen gooi ik alle vaste stok materialen uit de auto en laad alle feedermaterialen weer in. De dag er na zitten we wel op een ander stuk, maar de visserij zou op sommige stukken en sectoren weer net zo taai worden.

Ik loot de dag er na wederom de C sector, C24. Ik kom op de stek aan en weet dat dit geen makkelijke dag gaat worden. Normaal gezien is dit stuk niet goed genoeg voor een podiumplaats. Maar ik besluit mijn best te doen en dus het beste er van te gaan maken. Ik zie uit mijn ooghoeken wat mijn buren doen en ik besluit hierop te anticiperen. Als je meegaat met de rest wordt het sowieso niks. Fabienne ter Horst, de kersverse Nederlands kampioen damesvissen  zit twee plekken bij mij vandaag en ik gebruik de mogelijkheid om haar op de gevoelige plaat vast te leggen. Gelukkig is Fabienne benaderbaar en heeft ze hier totaal geen moeite mee, kortom een echte ambassadrice voor haar merk.

Dan de visserij, hierover kunnen we vrij kort zijn. Mijn buurman is dol enthousiast en gooit gelijk twee leefnetten in het water. Hij is er van overtuigd dat hij zeker boven de 20 kilo vangt. Ik vang in het begin een paar posjes die ik netjes verzilver. Daarna buigt de top mooi door en een brasempje hangt aan de andere kant van de lijn. Visvriend Thomas Sussholz legt een en ander vast op de gevoelige plaat. Hierna vang ik nog een ruisvoorn, daarna komen de posjes weer terug en lopen te klieren op mijn stek. Tijdens de wedstrijd moet ik er nog een aantal posjes reanimeren omdat ze bijna het loodje legden. Op het laatst vang ik nog een bliekje, die ik dit keer maar voor de zekerheid schep.

Uit mijn ooghoeken zie dat diverse vissers al aan het opruimen zijn, terwijl we nog zeker een half uur moeten vissen. Dan klinkt het eindsignaal en ook nu is voor diverse vissers een bevrijdend signaal. De vissen in het NH kanaal hadden een totale offday dit weekend.  De weegploeg komt al snel aanlopen. Mijn vangst wordt gewogen en met 1550 gram win ik tot mijn stomme verbazing mijn vak. Natuurlijk is er ook goed gevangen, met name in de andere sectoren. Anne Bruins, oud WK-international, wint met grote overmacht de Nederlanse feeder titel.  Anne en alle andere kampioenen van dit weekend van harte gefeliciteerd!

Tot hoorns of aan de waterkant.

Ronald Nannings.Terug

06-09-2021
https://www.bdstore.com/tracking/tradetracker/redirect/?tt=23762_982543_40030_&r=
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
blank