Visserijsprokkels Ronald Nannings

De wedstrijdagenda is weer lekker gevuld de komende tijd. Vrijwel elke week wel een of twee wedstrijden op het programma. Het is te hopen dat er niet weer roet in het eten wordt gegooid als de corona de kop weer op gaat steken. Het is volgens mij niet voorgekomen dat er coronabrandhaarden kwamen door het houden van (grote) viswedstrijden. Het is dus nu even genieten bij de wedstrijden aan de waterkant en ik hoop dat het zo blijft. Afgelopen week stond er een viswedstrijd op het programma in België. Mijn vereniging was uitgenodigd voor een onderlinge wedstrijd door KV de Goudkarper in Retie.

De vaste hengels werden door beide verenigingen jaarlijks gekruist, meestal in het voordeel van onze Belgische vrienden. Voorafgaand had ik maar weinig informatie; ik wist dat de vijver 1.8 meter diep was en er geen stroming stond. Kortom vrij clean en maagdelijk mocht ik aan deze wedstrijd deel gaan nemen. Een aantal leden besloot op eigen gelegenheid er naar toe te rijden. Ik besloot met de bus mee te gaan, alle inzittenden waren volledig gevaccineerd en getest. Eenmaal onderweg reed er een auto met een aanhangwagen voor onze bus. Deze had wat houten platen geladen, zonder spanbanden of een net. Al snel vloog er een houten plaat tegen onze bus op, waardoor we gedwongen waren te stoppen.

Een aantal leden waren flink geschrokken. Henk Eleveld zat onder de stoelen gekropen en een ander lid was op de vloer gaan liggen. Kortom, de schrik zat er goed in, ook bij de chauffeur. Gelukkig was Rijkswaterstaat er snel bij en werd er een vervangende bus geregeld.  Dat was een echte VIP bus, met zeer comfortabele stoelen en zelfs TV aan boord. Na enige vertraging kwamen we aan in Retie. De Belgen hadden al een heerlijke versnapering voor ons klaar staan. Eenmaal de bus gelost werd door één van onze vissers gezegd dat ik met het verkeerde voer en aas viste. Tsja, daar kom je nu pas mee, antwoordde ik. Dan het vissen: snel bouwde ik op, we kregen geen twee uur voorbereidingstijd, maar slechts een half uur. Ik was mijn lijn nog aan het knopen, toen de voerballen al door de lucht vlogen.

Het begin was bij mij moeizaam, mijn buurvrouw ving al snel de eerste brasem. Ik knoopte er van alles aan en kreeg slechts twee brasems in mijn net. De buurvrouw had het tempo er lekker in en ving de ene na de andere brasem. Ik besloot maar even te gaan buurten een praatje met haar aan te gaan knopen. Mijn buurvrouw had wel medelijden met mij gekregen en gaf mij haar geheime aas. Toen ik het aas er aan knoopte ving ik de ene na de andere brasem, zelfs in een hoger tempo dan mijn buurvrouw. Na bijna 5 uur vissen kwam het eindsignaal en werd er gewogen. Ik was helaas de tel kwijt geraakt en had 200 gram te veel in mijn leefnet, waardoor mijn vangst niet meetelde.

In elk geval had ik nog een mooie visdag beleefd en voor het prijzengeld hoefde ik het ook niet te doen. Kortom, op naar de BBQ, waar we ons prima vermaakten met sterke visverhalen en andere grappen en grollen. Kortom, de Belgische vrienden hadden het perfect geregeld en ik kreeg nog wat tips mee. De dag er na moest ik al weer vroeg opstaan, want de volgende wedstrijd stond op het programma. Het clubkampioenschap van Alkmaar is een jaarlijks terugkerende wedstrijd, waar ik al een paar jaar niet aan mee had gedaan. Kortom, hoog tijd om mijn gezicht weer te laten zien. Teammaatjes Ton van den Nieuwboer en Sjaak Laan waren ook aanwezig. Ik trok mijn nummer en zag dat ik twee van kop zat. Kortom, een stek met mogelijkheden.

Ik besloot op twee stekken te voeren, op de stokafstand en naar de overkant. Op de staartstek zat een visser met de stok en de feeder, dus die zou e.a. wel dicht gaan voeren.  Naast mij was een visser bezig met een visvinder zijn stek uit te vogelen, een boze blik van de organisatie was voor hem voldoende om deze maar snel op te bergen. Mijn buurman ging hard uit de startblokken want bij de eerste inzet had hij gelijk een mooie brasem. Bij mij bleef het wat stil, dat is niet erg, wie snel vangt is meestal ook snel uitgevangen. Na een half uur krijg ik een mooie aanbeet die gelijk wordt verzilverd. Een mooie bliek wordt geland. In een korte tijd vang ik 5 blieken op een rij.

De buurman begint wel wat nerveus te worden, we gaan gelijk op. Na ruim een uur krijgt de buurman geen beet meer. En intussen vang ik wat blieken afgewisseld door een knappe vis er tussendoor. Intussen is varend Nederland ook weer wakker geworden en een heel armada van plezierjachten komt het kanaal op varen. Aan de overkant vissen is nu onmogelijk geworden, dus maak ik gebruik van de korte lijn.

De vis op de korte lijn is duidelijk kleiner van stuk en als de pleziervaart weer weg is, probeer ik het opnieuw aan de overkant. Kennelijk is rust op de stek goed geweest, want bij de eerste inzet vang ik een mooie brasem. De visser op startstek zie ik op de korte lijn de ene knappe vis na de andere landen. Hij gaat in een behoorlijk hoger tempo dan ik. Kortom, ik maak er het beste van en zie wel wat er van komt. Het eindsignaal klinkt en de weegploeg komt langs, ik vang ruim 13 kilo vis, dat is helaas niet genoeg voor de vakwinst. De staartstek weet 16 kilo te vangen, zodat ik tweede word.

Bij de prijsuitreiking blijkt ook dat Ton van den Nieuwboer 13 kilo had gevangen, we blijven dicht bij elkaar voor wat betreft visvangst. Sjaak heeft alleen gevist met de stok en weet toch ruim 5 kilo te vangen, hoofdzakelijk kleine vis. De stroming heeft hem de das om gedaan. Dit weekend was ik als vrijwilliger aanwezig bij het WK dames. Team Nederland had pech en verloor een zekere podiumplaats door een late brasem (in de laatste seconden). Maar Floor Verhoeven werd in grootse stijl wereldkampioen, een geweldige prestatie.  Kortom, van harte gefeliciteerd Floor en het was weer een mooi visweekend.

Tot hoorns of aan de waterkant.

Ronald Nannings.Terug

23-08-2021
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
https://www.bdstore.com/tracking/tradetracker/redirect/?tt=23762_982543_40030_&r=
blank
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank