Na extreme kou trekt vis massaal de havens in.

(Wintertips, Jan van de Bovenkamp) Na een periode van kou duikt veel witvis al snel de havens weer in. Voor (lokale) sportvissers is er dus nog alle hoop dat de vis komende week alsnog massaal de havens intrekt. Berg je wintermateriaal dus nog maar niet op, je hebt het komende twee weken zeker nog nodig.

Voor de liefhebbers heb ik toch een paar leuke wintertips:

Tip 1, In tegenstelling tot wat gebruikelijk was, toch even aanvoeren.

Door aan het begin van je sessie toch licht aan te voeren wordt de vis getriggerd om te azen. Gebruik bijvoorbeeld Evezet Dutch Pro. Puur, alleen een beetje Herb of X-Spice additief toevoegen voldoet prima.

Tip 2, Uiteraard mogen naast de maden en pinkies de vooral in de winter gebruikelijke gekiemde hennep, casters en eventueel mais niet ontbreken op de aastafel.

Tip 3, Diverse soorten imitatie-aasjes zijn verkrijgbaar en goed te gebruiken door er kleine stukjes van af te knippen. Ook zogenaamde softpellets zoals de Marukyu JPZ pellets zijn superaas in deze koude dagen.

Tip 4, Je gekiemde hennep kun je een extra boost geven door deze te besprenkelen met Hennepolie.

Tip 5,  Vis vooral alle lagen in het water af, de vis zit niet per se tegen de bodem. De manier van voeren bepaalt vaak waar de vis zich op zal houden. Langzamer zinkend aas brengt de vis sneller omhoog. Tegenovergesteld is dit hetzelfde: sneller zinken- meer richting bodem vissen.

Tip 6, Zorg voor een optimaal comfort met dikke zolen onder de schoenen en verschillende kledinglagen. Niets vermindert je concentratie meer dan oncomfortabel zitten en last te hebben van de kou.

Tip 7, Probeer in een ritme te komen: voeren vangen, voeren vangen. Probeer zo af en toe even niet bij te voeren of juist extreem veel. Alles wat resultaat oplevert is voordeel. Ritme is alles.

Tip 8, Je kunt de vis vaak onder de voeten vangen, vergeet dus de korte hengel niet! Soms is 2 meter voldoende maar de standaard is 3-4-5 meter.

Tip 9, Elastiek of niet? Als je geen elastiek gebruikt, is een net iets te kort tuigje prima. De gehaakte vis trekt dan de top wat krom waardoor de vis in de hand zal landen. Een versneden top is een must. Met elastiek is het zaak je elastiek- en snoerlengtecombinatie zo af te stemmen dat bij een gemiddelde vangst je de vis in de hand kan landen. Elastiek heeft een voordeel bij het dunner kunnen vissen, maar neemt naar mijn mening tempo weg. De keuze is aan U. Een prima havenhengel is bijvoorbeeld de Maver Alborella. De juiste elastiekkeus is een Hollow elastiek dat door interne wrijving en dus wrijvingswarmte langzamer zal bevriezen dan een massief. Onze keuze is Maver Dual Core.

Tip 10, Te vroeg aan het water en dan te veel herrie maken maakt je als visser bij de weekendgenieters thuis niet geliefd.  Pas tijdens het vissen in nabijheid van boten op met het inwerpen: haken in landlijnen zijn een grote ergernis. Ruim na je visbeurt je stek en wellicht de directe omgeving op, dat doet goed bij bewoners en laat ons langer genieten van deze mooie stekken.

 

Geniet maar hou de regels in acht en stel je op de hoogte van de lokale bepalingen.

 

Veel plezier deze winter,

Jan van de BovenkampTerug

15-02-2021
http://www.fishcresta.eu
blank
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.bdstore.com/tracking/tradetracker/redirect/?tt=23762_982543_40030_&r=
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank