Zo voorkom je wintersterfte.

(Bron: Sportvisserij Fryslan) Steeds meer wateren worden bedekt met een laag ijs, in sommige gevallen ook nog eens met een laag sneeuw. Gezien de weersverwachting met temperaturen van onder de -10 graden, lijkt dit ook nog wel even aan te houden. Dit vormt omstandigheden die voor massale vissterfte kunnen zorgen.

Wanneer een laag sneeuw het ijs bedekt, kan het zonlicht nauwelijks in het water schijnen, terwijl er wel zuurstof verdwijnt door onder andere rotting. Daarnaast kunnen er in de waterbodem giftige afbraakproducten ontstaan zoals ammoniak en zwavelwaterstof. Lang aanhoudende vorstperioden leveren dan ook vaak meldingen op over sterfte onder vissen. Dit is ook het geval wanneer we te maken hebben met ondoorschijnend ijs, ook wel donker ijs genoemd. Daarnaast heeft de winterse ijspret ook vaak negatieve invloed op de vissen. Namelijk raken de vissen verstoord in hun winterrust. Vooral op ondiepere wateren met een hogere bezetting hebben vissen hier onder te lijden. 


Wat kun je als sportvisser doen om wintersterfte te voorkomen?

Sneeuw op ijs: zodra het mogelijk is om op het ijs te staan, is het belangrijk om vers gevallen sneeuw zo snel mogelijk weg te halen. Dit kan op de kleinere wateren manueel gedaan worden door middel van een sneeuwschuif en een bezem. Belangrijk is dat het ijs zo ‘schoon’ mogelijk gemaakt wordt, hierdoor wordt de lichtinval vergroot en wordt de zuurstofproductie in gang gezet.

Donker ijs: De enige oplossing om sterfte naar aanleiding van donker ijs te voorkomen, is het maken / onderhouden van wakken. Een wak maken kan het beste met een motorzaag. In het ijs gaan hakken is niet verstandig omdat de vis hier van schrikt, rond gaat zwemmen met als gevolg een nog hoger zuurstofgebruik. Om diezelfde reden is het aan te raden om op dergelijke momenten niet op het ijs te staan of te schaatsen (helemaal in de ondiepe wateren met hogere bezettingen, bijvoorbeeld de VISparels). 

 

Positief is dat het erop lijkt dat er de komende periode niet veel sneeuw meer zal vallen. Vriezen ook de wakken dicht met `donker ijs` of valt er nog wel sneeuw op het ijs, zijn de bovenstaande activiteiten er om sterfte te kunnen voorkomen. Een goede voorlichting aan de bevolking is hierbij wenselijk.

Neemt u naar lucht happende, of dode vissen waar binnen de provincie Fryslân? Dan kunt u de volgende actie ondernemen:

U belt met het milieu-alarmnummer: 058- 21 224 22.


Door de medewerker van het milieu-alarmnummer wordt u gevraagd naar de exacte locatie, een schatting van het aantal flauwe/dode vissen dat u heeft gezien en indien bekend om welke vissoort(en) het gaat. Natuurlijk kun je ook contact opnemen met de plaatselijke hengelsportvereniging.

Ziet u grotere aantallen dode, of naar lucht happende vis: meld dit dan op het  milieualarmnummer: 058- 212 24 22

 Terug

13-02-2021
https://www.bdstore.com/tracking/tradetracker/redirect/?tt=23762_982543_40030_&r=
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
blank
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.jvbaits.nl
blank