Visserijsprokkels Ronald Nannings

Afgelopen maand werden we getrakteerd op onvervalst herfstweer. Niet één storm, maar liefst drie weken achter elkaar storm in het weekend. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat ik de afgelopen periode niet veel heb kunnen vissen. Uiteraard zijn er diverse wedstrijden, of wedstrijdjes en vaak ook nog op uitnodiging ook. Maar ik kreeg geen uitnodigingen en dus viste ik ook geen wedstrijden. Dat nieuwe of beginnende wedstrijdvissers dit probleem ook wel kennen, is duidelijk. Er lijkt duidelijk nog wel een weg te gaan in het kader van “wedstrijdvissen is een breedtesport”.

Afgelopen maand heb ik nog wel gevist met Ton v.d. Nieuwboer. Hij heeft weer grote plannen voor de Topcompetitie feeder en heeft een compleet nieuw feederteam opgericht. Mij werd gevraagd om aan te sluiten als reserve en ik heb daar geen enkele moeite mee. Het is al enige tijd geleden dat ik actief was in de TC feedercompetitie. Het niveau is sindsdien alleen maar met sprongen omhoog gegaan. Het is ook maar de vraag of ik nog goed genoeg ben om de concurrentie aan te kunnen gaan, na zo’n lange tijd van afwezigheid. Daarom is het een hele geruststelling dat ik reserve mag zijn.

Afgelopen maand waren er weer diverse lokale nieuwtjes te melden. Zo is federatie MidWest Nederland op zoek naar een nieuwe wedstrijdcoach voor de jeugd. Het lijkt niet mee te vallen om deze verantwoordelijke taak op te pakken. Dat onze jeugdvissertjes van de toekomst hiermee niet zijn gebaat mag wel duidelijk zijn. Ik ben benieuwd welke nieuwe, bevlogen wedstrijdcoach deze verantwoordelijke en belangrijke taak gaat oppakken.

Afgelopen maand hebben we nog contact gehad met de Federatie. Er was vorig jaar een interpretatiegeschil, aangaande de teamuitslag bij het dobbervissen. Dat een interpretatiegeschil kan leiden tot teleurstelling is wel duidelijk, maar regels zijn regels. Dankzij standvastig en integer handelen, van de toenmalige Federatiejeugdcoach, mocht ons team naar het NK. Iets waarvoor we hem als team nog altijd dankbaar zijn. Ook dit jaar was in het reglement niets opgenomen hierover. Met de Federatie is daarom duidelijk afgesproken, dat men voorafgaande aan de wedstrijd meer duidelijkheid gaat geven. De Federatie gaf ons tevens aan meer regie in eigen handen te willen gaan nemen.

Een uitslag die gemaakt wordt door iemand, die geen gecertificeerd controleur van SVN is en waarvan bijvoorbeeld een familielid zelf meevist met een team, geeft soms wat stof tot nadenken. Overigens was de Federatie van mening dat de organisatie niet hoeft te bestaan uit gecertificeerde wedstrijdcontroleurs van Sportvisserij Nederland. Bij de cursus als wedstrijdcontroleur bij Sportvisserij Nederland te Bilthoven heb ik echter een ander verhaal moeten aanhoren, maar kennelijk heb ik dat verkeerd verstaan of begrepen. Het lijkt ons alleen maar goed om de zuiverheid en integriteit van de gehele organisatie in de uitslag te waarborgen en dat is goed voor het imago van het wedstrijdvissen. 

De visserij was overigens uiterst taai die dag aan het Noordhollands Kanaal bij Purmerend, ik viste met de stok en Ton uiteraard met de feeder. Met de stok kreeg ik wel meer beet, maar Ton ving de vis een stuk groter. Uiteraard had ik het laatste woord door een kingsize brasem te vangen. Het was voor zowel de feeder als de vaste stok een zeer zuinige visserij, met minimale aanbeten. Het was die dag net voor het noodweer, dus we ruimden de spullen snel op toen het natuurgeweld ons naderde.

Gisteren waaide het overigens weer hard, een guur winterweertje. Geen lekker weer om met de vaste stok aan de gang te gaan. Dus ik maar aan de gang met de feeder. Ik had wat nieuw materiaal en dat moet je dan toch wel even aan de tand voelen. Niets is zo vervelend om te constateren tijdens een viswedstrijd dat een aantal details niet kloppen. Zo heb ik in het verleden er verschillende wedstrijden mee verprutst. De wijsheid komt met de jaren luidt het spreekwoord. In elk geval besloot ik twee stekken aan te voeren met verschillende montages. Eén normale freeline schuivende montage en een montage waarbij de onderlijn wat meer zwevend is.  Al snel had ik een stek in het midden en aan de overkant opgebouwd.

Na een kwartier kreeg ik op de korte lijn gelijk een mooie aanbeet, een leuke brasem werd gehaakt. Dat belooft wat dacht ik, maar alle schijn bedriegt. Het duurde nog zeker een uur voordat ik een volgende aanbeet kon verzilveren, dit keer een mooi exemplaar van zeker 1,5 kilo. De korte lijn bracht meer aanbeten, op de lange lijn kreeg ik wel beet, maar het wilde niet doorzetten. Nadat ik op de lange lijn een klein bliekje had gevangen besloot ik verder te gaan op de korte lijn. Een flinke hagelbui kwam nog even langs, meestal is dat niet goed voor de visvangst.

In een paar uurtjes ving ik zowaar 8 mooie brasems en wat kleine blieken. De wind was aangewakkerd en lag dwars over het kanaal. Ik besloot dat het genoeg was voor deze dag. Een aantal details worden weer bijgesteld dus laat de wedstrijden nu maar komen. 

 

Tot hoorns of aan de waterkant.

Ronald NanningsTerug

02-03-2020
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.bdstore.com/tracking/tradetracker/redirect/?tt=23762_982543_40030_&r=
blank