Visserijsprokkels Ronald Nannings

Afgelopen weken heb ik wel wat gevist tussen het werk door en de vangsten waren doorgaans goed tot uitstekend. In mei bestaat hengelsportvereniging VNK (Viscollege Vier Noorder Koggen) uit Medemblik 70 jaar. Er werd om dit te vieren een jubileum koppel gehouden aan de Westfriesevaart te Middenmeer. De Westfriesevaart stond altijd bekend als een water met een uitstekende visstand. Veel voorns, blieken en grote brasems. Veel hengelaars kwamen er ook graag naar toe om een hengeltje uit te gooien. De laatste jaren zien we ook daar de visstand veranderen. De grote aantallen voorns en blieken lijken nagenoeg te zijn verdwenen. Wat je veelal vangt zijn de mooie grote brasems.

De oorzaken zijn inmiddels bekend. Er huist een beroepsvisser die daar zijn brood aan verdient. Naast deze beroepsvisser is er ook nog een aalscholverkolonie die regelmatig langs komt vliegen. Om het verhaal helemaal compleet te maken is de Westfriesevaart ook nog eens kraakhelder geworden. Dit lijkt een ideaal scenario om de visstand naar de eeuwige jachtvelden te helpen. Het is natuurlijk wel heel erg jammer dat deze ontwikkeling niet meer gestopt kan worden. 

De vereniging had een week ervoor een clubwedstrijd aan de jubileum wedstrijd. Ik ging er dan ook naar deze wedstrijd toe met het idee “de dood of de gladiolen”. Ik had de vaste stok meegenomen en de feeder.  Het is meestal de feeder die in dit jaargetijde de beste resultaten geeft. Nadat ik de beide stekken had aangevoerd was het bij iedereen muisstil. Volgens zeggen zat iemand naast de kop die goed op dreef was. Vanuit mijn ooghoeken zie ik dat de top wat trilt en daarna flink doortrilt. Ik sla aan en een massieve brasem hangt er aan. De eerste ligt in mijn net, op naar de volgende.       


Sjaak Laan belt mij intussen op om te vragen hoe het gaat. Ik vertelde hem dat ik van de nul af ben. Intussen krijg ik steeds meer leven op de top. Zo nu en dan een lijner die ik laat voor wat het is. Maar ook tussendoor een goede aanbeet die ik kan verzilveren. Ik vang allemaal schitterende goudgele brasems van zo’n 2 kilo per stuk. Na vier uur is de wedstrijd voorbij en we kunnen de balans opmaken. Ik heb er twaalf kunnen vangen, dus zou ik rond de 20 kilo uitkomen. Eric Jan van Lieshout spant de kroon en vangt er veertien, hij wint dan ook de wedstrijd met bijna 30 kilo. Ik wordt nog tweede met ruim 25 kilo. Wat opvalt is dat de stekken in het midden van het parcours bijna geen vis geven. Al met al geen goed voorteken voor de jubileum wedstrijd.

Een week later is in hetzelfde water de jubileum wedstrijd. Ik mag van Sjaak loten en we hebben niet al te gunstig geloot. We zitten op  nummer 18, Sjaak gaat met de vaste stok en ik mag weer met de feeder aan de slag. Het eerste uur krijg ik wat tikjes op de top, maar goed doorbijten is er niet bij. Het tweede uur wordt de top fors kromgetrokken om daarna weer slap te vallen en ik sla in het luchtledige.  Als ik naar het aas kijk is er helemaal niks aangevreten. In het derde uur gaat een boer tegenover ons zijn waterpomp aanzetten. Met veel kabaal pompt de machine het water uit de vaart. Sjaak en ik weten nu helemaal hoe laat het is.

Sjaak vist met de vaste stok, maar tot in de laatste minuten krijgt hij geen beet wat hij ook probeert. In het laatste kwartier wordt mijn top weer kromgetrokken. Het lijkt een mooie beet, ik sla aan en voel niks. Maar constateer dat de korf en onderlijn er helemaal af is. Kennelijk toch te hard geslagen, maar waarschijnlijker dat er een mosselbankje de lijn heeft doorgesneden of wat anders. Kortom het was een wedstrijd voor ons beiden om heel snel te vergeten. We waren dan ook in record tempo ingepakt.  

Wat afgelopen week ook tot vragen leidde was het reglement van de federatie aangaande de selectie feeder. Was vorig jaar het gebruik van muggenlarven nog toegestaan, dit jaar wordt het gebruik er van weer verboden. Het leidde tot diverse reacties, mede omdat het reglement toch wel redelijk laat werd gepubliceerd. Veel vissers hadden dan ook alvast muggenlarven besteld, omdat die nu eenmaal tijdig besteld moeten worden. Deze muggenlarven kunnen dus mooi het aquarium in.

We zijn benieuwd hoe dit verder gaat met de federatie wedstrijd klassiek. Vorig jaar waren de team(s) zonder muggenlarven toch wel in het nadeel. Volgens de website van de federatie staan er twee sectoren op het betreffende parcours te Akersloot. Maar de overige vakken lijken ergens anders te worden uitgezet. Uiteindelijk gaan we het allemaal wel zien.

Tot hoorns of aan de waterkant

Ronald Nannings

 Terug

14-05-2019
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.bdstore.com/tracking/tradetracker/redirect/?tt=23762_982543_40030_&r=
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank