Visserijsprokkels Ronald Nannings

Afgelopen week heb ik even gevist aan het Noordhollands Kanaal met Gijs Nederlof. Gijs maakte wat filmopnamen bij het vissen aan het Noordhollands Kanaal. We hebben een prachtige dag beleefd, voor wat betreft de visvangst en het weer. De vis was over het algemeen klein, maar het waren er wel heel veel. Dit keer viel de camera van Gijs gelukkig niet in het water. Al met al weer een mooi stukje reclame voor dit parcours en het vissen in het algemeen.

Dit weekend stond voor mij een grote koppelwedstrijd gepland aan het Beukerskanaal. Ik zou dit keer gaan koppelen met Sjaak Laan. We bespraken vooraf telefonisch de tactiek. We wilden allebei voor de winst gaan en dan mag de feeder niet ontbreken, zo was onze gedachte. Winnaars hebben immers een plan. Sjaak zou de vaste stok voor zijn rekening nemen en ik zou met de feeder naar de overkant gaan. Thuis had ik mijn vertrouwde feedermix al droog gemengd; een mengsel waar ik al ruim twintig jaar met vertrouwen mee vis. Vroeg in de morgen even nat maken en dan is het klaar voor gebruik.

Sommige feedervissers zweren er bij om het voer vooraf in de avond klaar te maken. Aangezien het Beukerskanaal niet vaak stroomt, wil ik nog wel wat werking in het voer. Vroeg uit de veren dit keer want het was er om 7 uur loten. Nu wil ik niet strak om 7 uur aan de lotingstafel staan. We kwamen ook zo’n beetje half acht de zaal inschuifelen en we bleken, tot onze verbazing, het laatste koppel te zijn. Er lagen nog twee enveloppen in het bakje, één voor ons en één voor de organisatie.

Sjaak mocht niet loten, hij bleek de laatste tijd geen gelukkige hand te hebben in steknummers trekken. Bij de Team- van-het-Jaar-wedstrijd, waar Sjaak ging loten, zaten we bijna allemaal stijf in het midden. Dat scenario zag ik even niet helemaal zitten, dus ik probeerde het dit keer maar zelf. Ik lootte nummer 33, volgens de organisatie geen verkeerd nummer. Wat bleek, we zaten in vak B op kop. “Een goed begin is het halve werk” zei ik tegen Sjaak toen ik hem het nummer liet zien. Ik zag Sjaak van oor tot oor glunderen, dat moest wel goed komen dachten we.

Eenmaal op de stek aangekomen zaten we beslist niet verkeerd. Wel dacht ik zelf dat het een vastestokstek zou zijn, omdat de echte feederstekken naar onze mening op de hogere nummers lagen. Aangezien ik helemaal geen vaste stok mee had genomen, was er voor mij geen andere keuze dan te gaan feederen. Als het mis zou gaan had Sjaak nog altijd een extra kanthengeltje mee. Zo besloten we van start te gaan. Sjaak kreeg al snel beet en ik ving een leuke voorn aan de overkant. Daarna nog snel een voorn en toen werd het stil. Sjaak sloeg op dat moment continu in het luchtledige. Het gevolg van veel kleine vis die alleen aan het uiterste puntje van het aas beroerde.

Ik adviseerde Sjaak om over te stappen op de caster. Het duurde wat langer voor een aanbeet, maar vanaf dat moment sloeg Sjaak niks meer mis. Daarnaast was het slag vis ook wat groter, wat een mooie bijkomstigheid is. Ik had de maden verwisseld voor wat piertjes en kreeg daarna een mooie aanbeet. Ik dacht aan een mooie brasem, maar het werd een baars, die ik gelijk weer kon terugzetten. Heel vrolijk werd ik er niet van. Na ruim drie kwartier te hebben geploeterd met de feeder, toch maar het hengeltje van Sjaak geleend.

Vanaf dat moment gingen we mooi gelijk op. Sjaak ving leuk voorn onder de kant en ik de bliek op zo’n beetje 8 meter.  Het tempo zat er in het begin goed in, maar na twee uur zakte het in elkaar. Cuppen van voer en aas, verwisselen van aas en verschuiven van de dobber en of lood, het bood geen soelaas. De vangst ging nu in vlagen, zo ving je drie vissen en lag je daarna weer 10 minuten stil. Ik besloot nog maar een poging te doen met de feeder, gevolgd door een mooie aanbeet. Wederom een mooie voorn in het net. Ik had stilletjes de hoop gekregen dat de vis was gearriveerd, maar het bleek een eenling te zijn. Want daarna was het lang stil. Terug naar de vaste hengel ving ik met de hengel van Sjaak weer een mooie bliek, om daarna gelijk weer stil te vallen.

We besloten daarom van plek steeds te wisselen om zodoende wat vis bij elkaar te sprokkelen, dit lukte vrij redelijk. Maar in het laatste uur leek de vis helemaal te zijn verdwenen. Onze buren konden ook geen vis vangen, zodat we niet het idee hadden dat we iets verkeerd aan het doen waren. De wedstrijd was voorbij en we hadden de verwachting dat de stekken achterin wel over ons heen zouden gaan. Dit bleek ook zo te zijn, toch werden we ondanks dat, mooi vierde in de sector. De top drie had uitsluitend met de vaste stok gevist. Uiteindelijk zat er maar 1600 gram verschil met de vakwinnaars.

We gingen met een leuk vleespakket naar huis, met dank aan de organisatoren van HSV het Baarsje. Voor deze wedstrijd een verkeerde keuze van  om met de feeder te vissen.  Al weet je dat natuurlijk nooit, voor hetzelfde geld gaat de top in het eerste uur vier keer rond en vang je 4 kingsize Beukerskanaalbrasems. Dan heeft niemand het meer over een verkeerd gemaakte keuze. Het blijft vissen en vissen blijft onvoorspelbaar en dat is maar goed ook.

Tot hoorns of aan de waterkant

Ronald NanningsTerug

23-04-2019
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
https://www.bdstore.com/tracking/tradetracker/redirect/?tt=23762_982543_40030_&r=
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank