Visserijsprokkels van Ronald Nannings

Afgelopen weken was ik weer druk aan het werk, waardoor vissen even op de tweede plaats stond. In de tussentijd nog even Nipro Hengelsport bezocht: zij hebben grote plannen met het Heemtmeer. Dit betreft een meertje dat in de jaren 70 is afgegraven en in dit meer zat altijd een goed karperbestand. Tot een paar jaar geleden, toen is de complete karperpopulatie dood gegaan. Er zijn daarna allerlei onderzoeken gedaan om deze sterfte in de toekomst tegen te gaan. Het bleek dat door enkele eenvoudige ingrepen het euvel verholpen kon worden.

Naast dit ingrijpen moest ook het Heemtmeer aardig gerenoveerd worden. De walkant is in een deplorabele staat, eigenlijk compleet in verval. Gemeente Schagen, die voor dit onderhoud verantwoordelijk is, vindt het te duur om dit onderhoud voor haar rekening te nemen. Intussen zijn onfrisse figuren op deze locatie te vinden, omdat het er altijd lekker rustig is. Het lijkt er op dat de gemeente deze onfrisse activiteiten gedoogt. Wel jammer, met de plannen die er zijn zou er weer veel gevist kunnen worden aan het Heemtmeer. Dat de kosten voor de baten uitgaan lijkt mij in dit verhaal wel duidelijk. Alhoewel de gemeente hier weer heel anders over denkt.

Deze week was de eerste competitiewedstrijd van VNK. De start was aan het Noordhollands Kanaal waar je altijd wel een netje vis kunt vangen. Op dezelfde datum was ook het NOK aan het Prinses Margrietkanaal. Die wedstrijd moest na een uur worden afgelast vanwege een sterfgeval van een wedstrijdvisser. Een begrijpelijk besluit door de federatie. Ik ken de overleden sportvisser niet, maar wens de familie en nabestaanden sterkte in het verwerken van dit verlies. Terug naar de eerste competitiewedstrijd van VNK.

Het was vrij koud voor de tijd van het jaar; er werden hagel- en sneeuwbuien verwacht. De visserij zou wellicht vrij schraal zijn, kortom een voorzichtige aanpak was mijn idee. Ik twijfelde tussen de stok en de feeder en wat doe je in zo’n geval, je neemt alles mee. Wie niet twijfelde in dit geval was o.a. Jeroen Storck. Hij won dan ook glansrijk de wedstrijd. Ik werd uiteindelijk al vis sprokkelend nog 2e. Sjaak Laan en Frans Monden waren in een fel visduel verwikkeld. Omdat Sjaak riep dat hij niks ving, ging Frans zijn busje in om koffie te zetten. Juist op dat moment cupt Sjaak wat lekkers en vangt Sjaak een brasem van ruim 2 kilo. Gevolgd door flink wat gemopper uit de busje van Frans.

Tijdens de weging bleek dat Frans juist die dikke brasem tekort kwam en Sjaak toch maar mooi 3e werd. Het was weer een gezellige wedstrijd, die in alle gemoedelijkheid werd uitgevist. Dit jaar is er ook weer de competitie van HSV Alkmaar, maar omdat bijna alle geplande wedstrijden gelijklopen met mijn werkweekenden, laat ik deze voor wat het is. Wel jammer, dit zijn ook leuke wedstrijden en strak georganiseerd door Joop van Boxtel en Karenza Smeeing. Ik raad dan ook de beginnende wedstrijdvissers aan om dit soort wedstrijden te vissen. Je leert er veel en je vangt bijna altijd wel vis.

Afgelopen zondag ook maar even gevist aan het Noordhollands Kanaal, dit keer een stuk noordelijker. In deze tijd is daar nog goed voorn te vangen. Altijd op hetzelfde parcours vissen biedt geen afwisseling in de visserij. Het specifiek op voorns vissen met de lange vaste stok aan kanalen wordt bijna nog alleen door de Limburgers beoefend. En laat juist die goed vissende provincialen nu opvallend vaak op het ereschavot staan. In elk geval vis ik vooral in het najaar, winter en voorjaar deze visserij. Het is vaak wat actiever, minder gewichten, maar zo nu en dan prachtige voorns.

Dit keer weer secuur vissend met een staande haak. Het eerste tuig gooi ik helaas helemaal in de knoop, zodat ik met een ander tuig verder moet. Het lokvoer dat in mijn voerkuip ligt heet Gardon Black, althans dat staat op de verpakking. In elk geval vang ik in een mooi tempo voorntjes, zo nu en dan afgewisseld met een groter exemplaar. De brasem blijft weg van dit voer, het is veel te actief en daar houdt vriend brasem helemaal niet van.  Ik vang slag over slag voorn met de lange vaste hengel, secuur driften en op het eind van de drift elke keer een aanbeet. Totdat een flinke boot mijn visdag komt vergallen.

Ik kan weer helemaal opnieuw beginnen en na een half uur vang ik weer opnieuw voorns. Echter niet de mooie exemplaren, maar veel klein spul.  Vandaag was het ook een testdag met mijn 2e hands hengel die ik op de kop had getikt. De hengel blijkt nauwelijks te zijn gebruikt en doet zijn werk prima, kortom geen miskoop. De hengel is een prima aanvulling voor mijn vaste stokken arsenaal. Volgende week vis ik met Sjaak een grote koppelwedstrijd aan het Beukerskanaal.  We hopen om de prijzen mee te kunnen doen, het visseizoen is nu echt begonnen.

     

Tot Hoorns of aan de waterkant,

Ronald NanningsTerug

15-04-2019
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.bdstore.com/tracking/tradetracker/redirect/?tt=23762_982543_40030_&r=
blank