Team Groningen Pronkjewail wint NK aan het Beukerskanaal

(Bas Boersma) Op 8 juni 2018 werd aan het Kanaal Beukers-Steenwijk, beter bekend als het Beukerskanaal, het Nederlands Kampioenschap voor teams gevist van de Nationale Politie Competitie. Hengelkeuze was vrij, dus vaste stok, bolo, match of feeder mocht allemaal. Een wedstrijd waar naast de eer nog wel wat aan vast hangt. Het team wat namelijk Nederlands kampioen wordt is bij het volgend EK in Ierland het Nederlands Nationaal team.

 

In de vroege ochtend werd er verzameld en geloot bij Brasserie ‘De Pergola’ te Giethoorn. We werden gastvrij ontvangen met koffie en krentenbrood op deze mooie locatie. Bondsgedelegeerde Piet Battjes verzorgde de wedstrijd samen met zijn teamgenoot Henk van Weerd. De captain’s van de teams trokken eerst een kokertje met het plaatsnummer waar iedereen uit het team moest zitten en vervolgens werd per teamlid zijn vak geloot.

 

Er hadden zich 8 volledige teams opgegeven voor dit NK. Vissers die geen team bij elkaar konden krijgen namen plaats in het Mix Team. Dus in totaal werd er met 9 teams het NK gevist. Elk team bestond uit 5 vissers. De beste 4 telden mee voor de einduitslag. Mocht je dus een teamlid hebben met een ‘off-day’ kon je die nog enigszins vergeven. Zoals gewoonlijk was het aantal punten dat je kreeg gelijk aan de uitslag welke je in je vak had gevist. Logischerwijs werd dan het team met de minste punten kampioen.

Het Beukerskanaal staat niet bekend om zijn mega vangsten in wedstrijden. Een secure en schrale visserij waarbij elke schub telt. Soms is er nog wel wat aan de overkant te halen met een match of een feeder. De vooruitzichten voor deze wedstrijd waren niet heel veel anders. Bovenal zou het ook nog eens bijna 30 graden worden met weinig wind wat waarschijnlijk niet zou zorgen voor betere uitslagen. En door dit warme weer werd er gerekend op een behoorlijke hoeveelheid pleziervaart waardoor het feederen of matchen mogelijk niet veel zou gaan uithalen. De meeste van deze voorspellingen kwamen uit alhoewel er meer grote vissen werden gevangen dan verwacht en de pleziervaart ook reuze meeviel.

 

Tijdens de wedstrijd was het echt warm. De vaste stok werd soms zo heet dat je moet oppassen om geen brandblaren te krijgen. Overal werd al snel vis gevangen, maar met name allemaal klein spul. Iedereen zat dus gewoon in de race. Normaal gesproken is het na een uurtje veel bellen en overleggen met je teamgenoten, maar dat leek vandaag wel wat minder. Waarschijnlijk had dat te maken met het niet willen missen van dat ene visje wat zo belangrijk kon zijn. Echter toen er rond begon te zingen dat er toch wel meerdere redelijk grote vissen werden gevangen veranderde dat. Uiteindelijk bleek het voor de meesten toch schrapen op de kleinere vis om zo tussen de 1 en de 2 kilo uit te komen. Had je in je team 1 of 2 vissers die een platte had gevangen dan deed je al aardig mee.

 

De weging verloopt normaal vrij rustig en met weinig mensen, maar tijdens teamwedstrijden is het toch anders. Er lopen veel mensen mee met de weegploeg om een inschatting te maken waar zij zijn geëindigd. Zo wordt er met de anderen van het team een inschatting gemaakt van het aantal punten en de mogelijke einduitslag. Toch altijd leuk om te zien hoe fanatiek we nog steeds met zijn allen zijn.

 

Terug bij Brasserie ‘De Pergola’ kwam het verlossende antwoord. Het altijd sterk vissende Groningen werd Nederlands Kampioen met slechts 6 punten. Dat is echt wel een heel erg knappe prestatie van deze mannen. Op de tweede plaats eindige team Friesland met 12 punten en een verassende derde plaats voor het Mix Team Noord Holland. Allemaal van harte gefeliciteerd!

De volgende wedstrijd wordt gevist op 21 juni aan het Eemskanaal.Terug

11-06-2018
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
https://www.woutvanleeuwen.nl/
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.johnkooijhengelsport.nl
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank