Op bezoek bij de Philips Hengelsportvereniging.

(Gijs Nederlof) Doordat de vangsten in open water toch steeds meer onder druk komen te staan, zoekt een groeiend aantal sportvissers in hun heil op visvijvers. Je kunt natuurlijk naar een van de Commercial Lakes die Nederland rijk is, een andere optie is om eens op zoek te gaan naar een vijver van de plaatselijke HSV. Steeds meer hengelsportverenigingen zijn bezig met  het aanleggen van visvijvers.  Wij gingen er enige tijd terug eens met Marco Kraal van Sportvisserij Nederland, en presentator van het populaire hengelsportprogramma Vis TV, op uit om samen eens zo’n vijver te bezoeken en er een visje te vangen.Na wat overleg viel de keus op het complex van de Philips Hengelsportvereniging in Veldhoven. De vereniging is in 1948 opgericht en je kon er alleen lid van worden als je bij Philips je brood verdiende. Na de start in 1948 is de vereniging flink uitgegroeid. De band met Philips is inmiddels verwaterd en het lidmaatschap staat nu ook open voor niet-Philipsmedewerkers.Als we de Onze Lieve Vrouwendijk in Veldhoven oprijden, en kort er na de auto parkeren op het de parkeerplaats van de HSV, besef ik eigenlijk pas hoe groot het complex eigenlijk is.  We worden door het bestuur ontvangen op koffie met een lekkere koek. Dat slaan we niet af en al snel zitten we gezellig keuvelend met het bestuur aan tafel. Ondertussen kijk ik eens wat rond en verbaas me over hoe goed het complex onderhouden is. Het ziet er uit om door een ringetje te halen.Na de koffie gaat Marco vast aan de slag met zijn materialen en krijg ik een rondleiding over het terrein. Omdat dit lopend niet te doen is, het terrein beslaat een oppervlakte van ruim 13 hectare waarop in totaal drie vijvers zijn aangelegd, word ik rondgereden in een golfkarretje en krijg al snel het gevoel dat ik hier veel eerder eens een kijkje had moeten nemen.Naast de wedstrijdvijver direct bij de ingang zijn er nog twee schitterende vijvers aangelegd waar je je naar hartenlust je hart op kunt halen. Of je nu een enthousiaste karperfanaat of gewoon een witvisser bent, het is er prettig toeven. De mannen die het complex bijhouden mogen ze,  wat mij betreft, een medaille geven, schitterend gewoon. Overal gemaaide kanten en aangelegde visstekken.Na een rondleiding pak ik mijn spullen ook maar eens uit. Marco is ondertussen al druk in de weer met het vangen van karpertjes. Op zijn bekende enthousiaste wijze heeft hij er al een aantal “binnengehengeld”.  Ook de andere aanwezige sportvissers kunnen regelmatig scheppen.

Als mijn spullen gereed zijn krijg ik van een van de mannen van het bestuur een emmertje aangereikt met het deeg dat hier het meest gebruikt wordt en binnen de kortste keren vliegt mijn elastiek er ook uit en kan ik gaan scheppen.  Marco heeft kan er geen genoeg van krijgen en blijft de een na de andere karper scheppen. Topdag dus.Sportvisserij Nederland volgt en ondersteunt de ontwikkelingen op vijvergebied in Nederland nauwgezet. Zo is er een subsidiepot ingesteld voor verenigingen die karpertjes uit willen zetten op een visvijver en kun je bij ze terecht voor advies over het aanleggen van zo’n karpervijver. Doel van deze subsidie is om de aanschaf van gekweekte karpertjes te stimuleren.   De aanschaf van brasems gaat immers ten koste van het bestand dat in de, toch al onder druk staande, Nederlandse wateren rondzwemt. Brasem kweken is niet te doen en dat betekent dat de meeste brasem die te koop aangeboden wordt gewoon gevangen is.Het zou natuurlijk schitterend zijn als hengelsportverenigingen over gaan op aanschaf van karpers. Ook onze Zuiderburen stappen steeds meer over op karper en kopen steeds minder brasem. Top natuurlijk die nieuwe ontwikkelingen. Daarnaast is karper ook nog eens een strijdlustige vis die zich niet zomaar gewonnen geeft.  Als jij nu ook in het bestuur van een HSV zit en er plannen zijn om een vijver te gaan exploiteren, neem dan eens contact op met je Federatie of met Sportvisserij Nederland om de (subsidie)mogelijkheden te bespreken.Marco en ik vissen ondertussen stug door. We kunnen er bijna geen genoeg van krijgen en blijven nog even zitten. Rond drie uur beginnen we de boel in te pakken en praten we nog wat na met de bestuursleden en de aanwezige leden. De bevlogenheid straalt overigens van de mannen af.  Ook bij deze HSV draait eigenlijk alles op de inzet van vrijwilligers. Als ik dan zie wat ze hebben neergezet kan ik daar alleen mij petje maar voor afnemen. Chapeau heren en ga nog jaren zo door.

We nemen hartelijk afscheid en rijden weer richting het Noorden. Op naar huis, vastbesloten om hier nog eens een keer terug te komen.

Gijs NederlofNB. Dagkaarten zijn ter plaatse aan te schaffen voor een bedrag van € 6,50 . Lid worden is natuurlijk nog slimmer. Voor een bedrag van € 56,00 ben je al een jaar lid. Naast dit lidmaatschap krijg je er ook nog een VISPAS bij, wat wil je nog meer. Voor meer info verwijzen wij je graag door de website. 

 Terug

17-07-2017
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.evezet.nl/cms/index.php/nl/
blank
http://www.bbi-travel.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.robbyfish.be
blank
http://www.jvbaits.nl
blank