Visgidscursus 2017

(Wim Russchen) Afgelopen jaar werd ik gevraagd om mee te werken aan een visgidscursus. Georganiseerd door Sportvisserij Oost Nederland en de Sportvisacademie De Groene Welle te Zwolle. ). Het is een nieuwe cursus die is ontstaan uit de vraag vanuit de campings rondom het watergebied in het oosten en noorden van het land.   De organisatie ligt in handen van Wim Zweep (Elmekz) en Willem Bakker (Sportvisserij Oost Nederland) Roelof Schut (karper), Stefan Altena (witvis) en Wim Russchen (roofvis) en Henk Veuring (ondernemerschap)

Afgelopen jaar hebben 11 cursisten zich opgegeven. Ik moet zeggen een enthousiaste en nieuwsgierige groep mensen die oprechte belangstelling hebben voor het vak visgids. Iedere deelnemer heeft zijn eigen capaciteiten en ideeën en weet waar hij of zij goed in is.  Ze willen zich bekwamen in het vak visgids. Tijdens een negendaagse cursus, verdeelt over verschillende dagdelen, leren de cursisten alles over ondernemerschap, (ze moeten een eigen ondernemingsplan schrijven) tevens moeten ze een PMC (Product Markt Combinatie) maken. Verder leren ze alles over ecologie, waterbeheer, gastheerschap, materialen kennis,  gebiedskennis, watertypes  etc.

Op elk dagdeel komen  verschillende zaken aan bod. Van roofvissen (vanaf de kant en boot)  tot kantvissen, karper en witvis en de verschillende materialen en technieken die daarbij horen. Ook ondernemerschap is een belangrijk onderdeel. Want wil je verder in het vak dan zal er wel degelijk een goed plan moeten liggen. Henk Veuring is de gedreven man die zich daarmee bezig houdt en ik kan wel zeggen dat hij dat uitstekend doet. Er ligt een gedegen plan.

In het programma is ook ruimte om naar buiten te gaan en wordt er ook op uit getrokken. Op verschillende locaties en verschillende soorten wateren worden de cursisten aan hun tand gevoeld wat ze ervan weten en wat ze willen weten. Hoe ze te werk kunnen gaan en welke technieken ze kunnen gebruiken. We hebben prachtige dagen beleefd. Waar enthousiasme, nieuwsgierigheid, beleving en plezier voorop stonden. Kortom  cursus dagen die we niet snel zullen vergeten.

Tijdens de laatste cursusdag moeten de cursisten het geleerde in de praktijk brengen en hebben ze zelf voor gasten gezorgd die ze moeten gidsen aan of oo het water. Ze worden beoordeeld door de gasten en door de assessoren. Tevens moeten de cursisten voor deze dagen een draaiboek schrijven en dagplanning  maken. Laten zien dat ze overal aan hebben gedacht en dat ze over zoveel kennis beschikken dat ze de gasten een uitstekende visdag kunnen bezorgen.

Als afsluiting krijgen ze te horen of ze wel of niet geslaagd zijn. Het was spannend en de cursisten zijn er wel degelijk achter gekomen, dat visgidsen meer inhoud dan even met een aantal gasten naar het water gaan en ze even een visje te laten vangen.

Een vervolg komt er ook. Waarschijnlijk vanaf mei 2018. Volg de site van Sportvisserij Oost Nederland en de verschillende websites.

Vr. Gr. Wim Russchen    Terug

16-07-2017
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.garbolino.fr
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.evezet.nl/cms/index.php/nl/
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank