Vissen met Wisse. Koppelwedstrijd Noordhollands Kanaal

Vandaag hadden we weinig grootse plannen; de nachtwedstrijd was voor ons teleurstellend verlopen qua vangst en Wisse heeft zelf nog een nachtje doorgehaald in de Noordkop waar ik gelukkig wel tot een goede vangst kon noteren. Ik kon het niet over mijn kant laten gaan om twee nachten met een slecht resultaat af te sluiten. Toch viel de vangst in de Noordkop ook niet geheel mee. Op een visrijke locatie wist ik weliswaar heel veel vis te vangen, maar was het formaat soms wat twijfelachtig. Opvallend was wel het aantal dikke voorns dat ik in de nacht wist te haken.

 

Aan het begin van mijn zomervakantie vinden we nog een “vrije” datum om een last-minute koppelwedstrijdje te organiseren aan het Noordhollands Kanaal. Even een rondje mailen en we hadden zo zeven koppels op het lijstje. Nu hoor ik sommigen denken; “Weinig animo..??”, voor ons is het voldoende om een rondje te vissen met een bescheiden aantal liefhebbers. Het grote wedstrijdgeweld laten we steeds vaker aan anderen over. De kleinschalige wedstrijdjes krijgen steeds meer onze voorkeur. De vangsten aan het Noordhollands Kanaal zijn de laatste weken geweldig goed. Nu maar hopen..

 

Bij aankomst om iets over zessen, word ik gelijk geconfronteerd met een lokale visser die op het parcours wil gaan plaats nemen. Laat ik maar gelijk gaan kijken en even aangeven dat we een wedstrijdje vissen aan dit gedeelte van het kanaal. Aangekomen zie ik dat dhr C.M te B net zijn spullen wil gaan uitpakken. Een korte, correcte uitleg volgt van mijn kant over deze wedstrijd en de verkregen toestemming van HSV Alkmaar e.o.  Waarna ik direct als tegenreactie krijg, op zeer belerend toon: “Ik zet altijd direct de nummers uit als ik een wedstrijd organiseer, zou jij ook moeten doen”  Nu krijg ik altijd jeuk op de verkeerde plaatsen wanneer mensen mij op deze manier benaderen.

Vijgeboom is tenslotte nog onderweg en heeft de kantnummers in zijn auto. Ik besluit niet verder in discussie te gaan want ik wil negatief gedrag niet belonen met aandacht. Even later vertrekt de beter wetend meneer richting een ander deel van het kanaal. Zo, dat is dan ook weer opgelost en kunnen we nu over tot de orde van de dag.

 

Rond 6.30 uur prikken we de nummers in de grond aan het parcours Stolpenbrug. Met stekken om de 80 meter is het een prachtig stukje wedstrijdbaan. De eerste deelnemers komen al aanrijden.

Maar liefst vier koppels komen van over de Afsluitdijk. Hessel de Vries en Lub Snijder hebben vanuit Urk de langste rit erop zitten.  Van Hessel krijg ik direct een maaltje verse sliptong en schol in mijn handen gedrukt.

De loting neemt weinig tijd in beslag. Dirk Visser pakt voor ons het nummertje en parkeert ons op de kopstek om vervolgens zelf de staartstek te loten. Hoezo een “goudenhandje”  Om 08.00 uur kunnen we van start. Vanaf de eerste worp loopt er een mooie stroming door het kanaal. 50 gram is nodig om het zaakje aan de grond te houden. Nu verwacht ik dat er wel vis komt azen onder deze omstandigheden. Er blijft een duidelijk verschil tussen hopen en vangen.De visserij is tegen al mijn verwachtingen in erg taai. Zelfs in de volle stroming is er weinig te vangen in het eerste gedeelte van het vakje.  Ondanks dat we een mooi stukje schone bodem dachten te  hebben gevonden blijft de korf vaak haken en Vijgeboom trekt er zelfs een tuig op kapot.

Na twee uurtjes gaat de stroming er langzaam uit. Slechts een licht trekje blijft over en ik besluit wat te gaan scharrelen om een visje te vangen.  Op 16 meter kan ik weer wat in de beet komen.

Baarsjes domineren eerst de wedstrijd. Toch komt er op de 16 meter lijn steeds vaker een redelijk visje naar boven. Ook Vijgeboom komt er naast liggen en we vissen al peuterend de wedstrijd door. De grootste vis die we kunnen vangen is een halfslag brasem, verder wel opvallend veel voorns.Op de vangst na is er verder weinig te klagen. De omstandigheden zijn aangenaam.

 

Tijdens de weging worden we verrast door het vangstgewicht van de staartstek. Zij hebben volledig kunnen profiteren van hun staartstek die zich stroomafwaards bevindt. Voor alle duidelijkheid wil ik hun prestatie niet bagatelliseren, want je moet het ook nog maar eens waarmaken. Met ruim 24 kilo steken ze met kop en schouders boven de rest uit. Teruglopend nemen de vangsten drastisch af.

Weinig dikke vis, veel baarsjes, voorntjes en halfslag vis. Ton v.d. Nieuwboer heeft hier het beste gebruik van gemaakt door met de vaste stok ruim 80 vissen naar zijn leefnet te dirigeren. Keurige prestatie!! Met onze kopstek hebben we een beetje mazzel en we kunnen met ruim 7 kilo beslag leggen op de 3de plaats. Na afloop kunnen we vier prijsjes verdelen met het inleggeld van zeven koppels.

Vandaag zagen we een grillig Noordhollands Kanaal. Zelfs in de stroming was de visserij erg taai. Met uitzondering van de staartstek was er opvallend weinig dikke vis aan het azen. Terwijl we dit kanaal toch kennen van de zware brasem. Zo is ons maar weer duidelijk dat geen dag het zelfde kan zijn en dat bijschakelen met de vaste stok hier geen slechte optie is. Hoe dan ook, Wisse gaat aan de vers gebakken vis vanavond en na de vakantieperiode zien we wel weer verder.

 Voor vragen, opmerkingen of suggesties: kjwisse@outlook.com  Hans Wisse

De uitslag:

1) 24.380  stek 7 Dirk Visser/Rinus Berger

2)   9.420  stek 6 Ton vd Nieuwboer/Jeroen Storck

3)   7.300  stek 1 Hans & Hans

4)   6.480  stek 5 Rene Tibbesma/Koert Schokker

5)   5.700  stek 2 Dave Marten/Rein Pal

6)   5.680  stek 4 Hans Kleijssen/Pascal Janssen

7)   2.140  stek 3 Hessel de Vries/Lub Snijder

 Terug

15-07-2017
http://www.evezet.nl
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
https://www.woutvanleeuwen.nl/
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.johnkooijhengelsport.nl
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.fishcresta.eu
blank