Met de Browningboys aan de Waal.

De Waal blijft toch een topwatertje waar je een schitterende visdag kunt beleven en met wie kun je daar nu beter naartoe gaan dan met de mannen van het Browningteam. Jongens als Bert van Gerven, Ron Vermeulen en William van Tongerlo weten als geen ander hoe je op dit water een visje moet vangen. Voor veel vissers is het geen geheim dat Bert van Gerven nog steeds het Wereldrecord met het vissen met de vaste stok op zijn naam heeft staan. Met maar liefst 189 kilo wist hij dit record een aantal jaren geleden in Denemarken in handen te krijgen. Ik geloof niet dat dit ooit nog door iemand verbeterd zal gaan worden.We spreken af bij het pontje van Brakel en na een bak koffie en een paar plakken cake kunnen we richting de Waal. Eerst effe het weiland door, Gelukkig geen stieren te bekennen, als dit het geval was krijg je mij met geen stok zo’n wei in. Ik heb te vaak gezien wat een dolle stier kan doen.  De mannen zijn ondertussen al druk bezig met uitpakken.Als je aan dit soort wateren gaat vissen moet je niet bang zijn voor wat klauterwerk. Je hebt nu eenmaal te maken met kribben en de daarbij behorende steenstort. Wij vissen niet vanaf een krib maar lekker vanaf iets wat op een strandje lijkt. Het is nog laag water en dan lukt dit nog. Handig is het wel om wat van de waterlijn af te blijven. Als  het “vloed” wordt stijgt het water een centimeter of dertig. Echt lastig wordt het als de boten een beetje doorvaren. Even niet opletten en je staat tot je knieën in het water zoals ik al snel, tot grote lol van de heren, merkte.De heren gaan vandaag uiteraard aan de slag met het DK Absolute, het lokvoer dat jaren terug door Bert ontwikkeld is, en nog steeds bijna niet te overtreffen is als het gaat om het “lokken” van grote vis. Sinds kort wordt het lokvoer door Berlok verdeeld en is het weer in oude glorie hersteld. De ingrediënten zijn, zoals al de producten  van Berlok, weer kakelvers en dan kan het al haast niet misgaan.
William heeft zijn feeders in een nieuw Browningfoedraal meegenomen. Schitterend foedraal overigens waar maar liefst zes opgetuigde feeders in kunnen. Wiliam mag dan ook vandaag het lokvoer voor de mannen gereedmaken. Bert is het snelst klaar vandaag, geen gedoe en gesjouw meer met kisten. Voor Bert gewoon een feederstoel met alles er op en er aan. Zo’n ding moet ik toch ook eens op de kop tikken. Tasje erbij en wat feedertjes en Bert is er klaar voor. Hoewel Bert de laatste jaren wat uit het wedstrijdcircuit is verdwenen blijkt hij meer te vissen dan ooit. Hij kiest er tegenwoordig voor om wat dichter bij huis te blijven. Daarnaast is hij druk bezig met snoekbaarzen en begeleidt hij enthousiaste jonge wedstrijdvissers. Top natuurlijk, dat zouden meer toppers moeten doen. Geef je kennis door aan de jeugd.  
Ook Ron Vermeulen heeft zijn spullen inmiddels opgesteld en de korven kunnen het water in. Besloten wordt om ergens tussen 30 en 40 meter te gaan vissen. Het stroomt redelijk en de 70 grams korven vliegen al snel door de lucht.  Het is nog laag water en dat betekent dat er geen haast is, vaak begint de vis pas goed te azen als het water opkomt of op het hoogste punt staat. Bert is de eerste die een dikke voorn kan scheppen. Ook William en Ron beginnen de eerste vissen te vangen.Inmiddels begint het water op te komen en wordt het voor mij een stuk lastiger om goede foto’s te schieten van de mannen.  Als dan ook de scheepvaart nog gaat zorgen voor extra waterstuwing verander ik in een soort klimgeit die constant  over de stenen kruipt om een foto te kunnen schieten.  Voor deze visserij heb je overigens niet veel nodig; een stevige 3,90 meter feeder, 6000 molen, gevlochten lijn 0,08 en een paar korven tussen de 60 en 100 gram en klaar is Kees. Bakje casters, maden, wormpjes en mais. Vergeet vooral de rode mais niet, die blijkt het hier goed te doen.   
Ook de materialen van Browning zien er top uit. Het merk is in Nederland wat op de achtergrond geraakt. Gelukkig kom je het tegenwoordig steeds meer tegen. Bij HS van Pelt, in het vlakbij gelegen Woudrichem, is zo’n beetje het complete assortiment op voorraad. Kan wel eens leuk zijn om daar een kijkje te gaan nemen. Het DK Absolute doet haar werk goed, naarmate het waterpeil stijgt beginnen de mannen steeds meer vis te vangen.   Het wordt mijn tijd om weer eens verder te gaan. Als ik rond een uurtje of twaalf voor de laatste keer de stenen beklim, is het mij wel duidelijk dat ik hier binnenkort eens zelf ga vissen. 

Gijs Nederlof


Terug

08-06-2017
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.evezet.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank