Penn Challenge 2017

Na alweer een week terug op NL bodem, de zeebenen bijna weer kwijt te zijn en alweer midden in de hectiek van het dagelijkse leven te staan, is het hoog tijd nog even terug te kijken op de PENN CHALLENGE 2017!

Op 3 mei vertrok Team Hengeldiscount bestaande uit mijn vader Erik en ikzelf, Olga Bansberg, naar Kaap Verdië voor de 9de editie van de PENN CHALLENGE. Het charity toernooi van Stichting The Fishing Dutchmen en eveneens het Nederlands kampioenschap buitenlandse wateren van EFSA Nederland.

 

Afgelopen jaar hebben we samen met onze klanten weer een bedrag van €750,- gespaard. Een grandioos bedrag. Dus iedereen die iets in onze goede doelen pot gedoneerd heeft; BEDANKT! Dit bedrag werd meegenomen en overhandigd aan ICCA het opvanghuis voor kinderen in Mindelo, Kaap Verdië. Doordat we 2 dagen eerder voor het toernooi aankwamen was dat een mooie kans mee te gaan naar ICCA en een kijkje te nemen of de plannen van 2 jaar geleden uitgevoerd waren. Bij aankomst was ik blij verrast! Nieuwe hekken, mooie frisse kleuren, opgeknapte slaapkamers met gordijnen, camerabewaking op het binnenplein EN op het dak de waterinstallatie voor de moestuin aangeschaft met de Hengeldiscount cheque van 2 jaar geleden. Jandir, de directeur van ICCA Mindelo, ontvangt ons met zijn bekende smile en laat ons trots zien wat ze in 2 jaar bereikt hebben. Erg leuk om iemand vol passie zijn doelen te zien bereiken!

Na bijgepraat te zijn en de hele rondleiding gehad te hebben worden de afspraken gemaakt met de dames die zich tijdens het toernooi gaan inzetten voor ICCA. Pep, Liene en Sharon vissen niet mee. naast het begeleiden van het toernooi (wat veel meer werk is dan je zo verwacht) gaan ze inkopen doen voor en met ICCA, maken de kinderen heel blij met een eerste donatie, namelijk nieuwe schoenen voor alle kinderen. Vervolgens gaan de dames de rest van de dag creatief aan de gang met de kinderen en laten ze schilderen.

 

 Vrijdag mag ik mee dagje "speedjiggen" en "voorvissen" samen met Toine van Ierland, Hein Hoogduin, Patric Lankhuizen en Wim Huijberts, volle boel op de boot, maar erg gezellig. Mijn speedjig ervaring ga ik niet op in.... als ik er aan terugdenk doet mijn arm weer heeel zeer! Wel enorm leuk om eens gedaan te hebben, veel geleerd maar niets voor mij! Na 3 sessies en alleen een mooie jack voor Toine wordt er besloten op marlijn "jacht" te gaan. De hengels worden toegewezen en 1.5 uur later heb ik de mazzel een mooie 400lb blauwe marlijn stand up te drillen en na een geweldige foto de prachtmarlijn te releasen. De golven heb ik niet gemist maar ‘Wouw’ wat is dit toch bijzonder! Vol adrealine en blij....mijn toernooi moet nog beginnen maar de eerste is binnen!

 

Zaterdag heb ik heb een halve dag over en besluit met huurauto een kijkje te nemen op t eiland. Mindelo is een klein rotsachtig en dor eiland. Wel heeft het prachtige vergezichten en zijn er aan de kust een aantal verborgen baaien met prachtige zandstranden waar geen mens is. Heerlijke golven wat een leuke onderbreking is om even in af te koelen. Het is erg heet en de zon schijnt altijd fel. Factor 50 is geen overbodige luxe, zeker niet voor mijn witte hollandse huidje!

Zaterdagavond is de loting, een gezellige avond in de Dokas bar/restaurant met heerlijk eten. alle 15 teams (11 Nederlandse, 3 chinese en 1 Engels team) captains en crew, genodigden, management van ICCA en de president van de Mindelo Sportfishing Club zijn aanwezig. Wij loten nr 9 en maken kennis met de schippers.

 

Zondag 1ste toernooidag. Vol goede moed stappen we om 7.00uur aan boord van de Boca Raton. Schipper Lionel doet erg zijn best maar kan de marlijnen niet vinden. Niets te zien, geen enkele aanbeet en enorme golven maken het een lange taaie dag.

Dag 2 krijgen we een vervangingsboot omdat de gelote boot motorpech heeft.. Dit wordt een nog taaiere dag met ongemotiveerde crew die totaal niet is voorbereid op toernooivissen. Weer een dag geblankt en hoewel het vissen is en blijft zijn Erik en ik wel teleurgesteld! Er is deze dag heel goed gevangen maar onze teller staat voorlopig nog op 0.

Dag 3; tijd voor actie! Goed geslapen en om 6.20 aan ontbijt. Erik besluit vandaag niet mee te gaan, vandaag neemt hij rust en wil krachten opdoen voor de laatste 2 dagen. Om 7.00 stap ik bij Ezequiel (Zak) Conde aan boord van de Amelia. Een prachtige boot met strenge schipper en nogal heethoofdige reputatie. Vol goede moed ga ik aan boord en breek het ijs door te zeggen dat ik veel wil vangen vandaag omdat ik al 2 dagen geen marlijn gezien heb. Ik krijg meteen een kruisverhoor wat ik weet van materiaal, hoe vaak ik gevist heb, of ik kan pitchen (zelf aas over boord gooien en marlijn vangen) tja dit heb ik nog nooit zelf gedaan. Mooi zegt Zak dat ga je vandaag zelf doen net als alles eigenlijk. OK?! Ik kijk naar het materiaal 3 x 80lb sets en 1 x 50lb set... daar gaan we eerst wat aan doen. Heel brutaal zeg ik dat ik lichter materiaal wil. Geen 130lb, kost veel te veel energie, is me te zwaar. 1 80lb wordt omgeruild voor een 50lb. Er wordt gevist met 2 80lb sets met lures en 2 50lb pitchhengels 1 met circle hook en de andere met G-hook. Ik krijg een spoedcursus pitchen van Zak zelf en pas als hij denkt dat ik het onder de knie heb mag ik gaan zitten en mijn spullen klaarmaken. Inmiddels is het 7.45 en om 8 uur gaan de lijnen in het water. Het wordt een waanzinnige dag met een dubbel hook up( beetje lastig als je alleen bent!). Uur bezig geweest, beide zelf gevangen en released, ik ben total loss maar geen tijd om op adem te komen Er volgen nog 6 aanbeten. Door fouten van een decky 2 verspeeld. Ik stap om die dag om 18.00 uur aan de kade, Erik staat me op te wachten en met een dikke grijns op mijn gezicht, zeg ik; ik heb 4 van de 8 gevangen! Morgen zijn ze allemaal voor jou!

 

Dag 4 gaan we voor de tweede keer bij de Hooker aan boord. Vandaag zijn ze goed gemotiveerd, goed voorbereid, actief en hebben er zin in. De eerste is voor jou pa, zeg ik. Gisteren heb ik leren pitchen dus als de marlijn achter de boot komt, pitch ik, jij gaat in de stoel en ik geef de hengel over. Jaja zegt Erik, ik heb nog geen marlijn gezien.... nog geen uur later krijg ik de kans.... beetje paniek want wordt een dubbel hook up. Ik pitch... yes het lukt, geef de hengel aan Erik, pak 2de hengel van de decky aan en ga aan de andere kant van het dek staan. Erik zijn vis springt een aantal keer prachtig....grrr geen handen of mogelijkheid om te filmen of foto`s te maken. Mijn vis blijft maar lijn nemen. Inmiddels heb ik mijn stand upharnas om en wacht tot er een mogelijkheid komt om lijn binnen te draaien. Erik releast een mooie 200lb marlijn en de boot kan nu richting mijn marlijn. Even later releasen we onze tweede marlijn (300lb) van de dag. Dan een misser en aan het eind van de dag nog een mooie 400lb zelf gepitcht en released. Superdag met veel actie en mooie vissen. Trots zijn we op onze behaalde (extra) punten, die we helaas door een misverstand moesten inleveren omdat we op de verkeerde boot gevist hadden.... dikke pech, maar superdag met mooie vis!

 

Dag 5 laatste dag, we stappen weer om 7.00 uur aan boord, vandaag op de Hemmingway, mooie boot met leuke deckies. Wordt ook weer een dag vol spektakel Erik vangt een mooie 350lb marlijn die 3 x reel leeg gespoeld. We jiggen een skipjack (tonijn soort) van 6kg en Op het eind van de dag release ik onze grootste marlijn van het toernooi, wat een afsluiting 650lb!

 

De slotavond met prijsuitreikingen was tot het laatste moment verschrikkelijk spannend! Met een verschil van geen 200 punten lieten Toine van Ierland en Wim Hijberts met PENN FORCE ONE The Ray Marines en het Chinese team Ocean Sun achter zich en werden eerste. Het was een emotioneel moment die opgedragen werd aan Bartjan, die 2 dagen voor het toernooi af moest zeggen i.v.m. een spoedopname in het ziekenhuis. De avond eindigde in een vreugdevol tranendal voor de mensen van ICCA. Het totaal bedrag dat deze week ingezameld was voor ICCA eindigde op € 9500!!!

We kunnen terugkijken op een geweldig tournooi! Team Hengeldiscount heeft 9 marlijnen gereleased, goed voor een 7de plaats. Er is in de geschiedenis nog nooit een toernooi geweest waar met 15 teams, 5 dagen vissen, 109 marlijnen gevangen en released zijn! (2 vissen zijn gesneuveld en gedoneerd aan ICCA) Klanten van Hengeldiscount bedankt voor jullie support!

 Dus mocht je ooit willen Marlijn vissen, dit is THE PLACE TO BE!! Let wel, het blijft vissen en daar hoort ook een dag blanken bij! Voor informatie of vragen over big game vissen ben je altijd welkom in onze winkel in Oldemarkt of stuur een mail naar info@hengeldiscount.nl

Olga BansbergTerug

30-05-2017
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.garbolino.fr
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank