Vissen met Wisse, koppelwedstrijd HSV Leeuwarden

Vandaag staan we klaar voor de eerste vrije wedstrijd van HSV Leeuwarden. Voorgaande jaren was dit een individuele wedstrijd, maar dit jaar is de opzet omgebogen naar een koppelwedstrijd.


Niet in de laatste plaats omdat we dit zelf veel leuker vinden. Ook de keus van het viswater is veranderd, mede op verzoek van de deelnemers. Voorgaande edities werd er alleen gevist aan het Van Harinxmakanaal. Nu zijn de vangsten in de laatste twee vakken (Nylansdyk) afgelopen jaren zo slecht dat we hebben besloten twee vakken naar het PM te verhuizen. Alleen het vak aan Aldlan Oost blijft zoals het was. Hier is doorgaans wel goed vis te vangen. Vooral in het voorjaar.


Uiteraard proberen we met alle wensen rekening te houden, dus zijn er twee vakken PM-Kanaal uitgezet bij Grou en Leppedyk. De feedervissers onder ons juichen dit initiatief natuurlijk toe.

Klein addertje onder het gras: je kan vooraf geen voorkeur van parcours aangeven. Zoals te verwachten kregen we deze vraag wel. Jammer maar helaas, de loting bepaalt aan welk water je komt te zitten. De twee verschillende wateren brengen doorgaans een ander type visserij met zich mee. Aan het Van Harinxmakanaal domineert de vaste stok veelal de wedstrijd terwijl aan het PM-Kanaal de feeder vaak succesvol is gebleken. Dat is vandaag een kwestie van, op alles voorbereid zijn. Een extra wedstrijddimensie..?? Laten we het daar maar op houden!

 

Om 06.30 uur sta ik bij Wijkcentrum Markant. Stoeltjes uitzetten met beheerder Lucien en een bakje koffie nuttigen. Vijgeboom is nog aan het water om de stekken uit te zetten bij  Aldlan. Jan Hoff en Henk Heslinga doen hetzelfde aan het PM. De loting verloopt vlotjes. Vijgeboom heeft de spullen weer keurig op orde en zelfs aan een routebeschrijving is gedacht. Dave Martens mag het nummertje voor ons pakken en parkeert ons op de stekken bij het dorp Grou. Zelf neemt hij de plaats naast ons, dus concurrentie hebben we genoeg.

 

De opzet is gelijk aan die van vorige week. Toen bleek de vaste stok het wapen te zijn om de wedstrijd mee te beslissen. Ik zet in op 11 meter en kort op 5 meter. Een licht trekje staat in het kanaal. Drie gram moet voldoende zijn. Een kleine vlagdobber voor het blokkend vissen. Vijgeboom start zoals altijd met de feeder. Hij blijft na de ervaring van vorige wedstrijd op het diepe vissen.

Vanaf 09.00 uur kunnen we los. Het duurt even voordat ik op de stok een eerste aanbeet krijg. Daarentegen heeft Hans V. de eerste snel te pakken. Wisse volgt even later met kleine en heel kleine vis. Ik maak me daar nu nog geen zorgen om. Vorige wedstrijd gaf exact hetzelfde beeld. Na verloop van tijd blijft het wisselen met de vangsten. Bij korte vlagen worden een aantal kleine vissen gevangen.De feederstek geeft geen enkele redelijke vis vandaag. Dit geeft de doorslag voor Vijgeboom om ook de vastestok in te zetten. Op de korte stek kan hij afwisselend met de feeder blijven mee vangen. Kijk, zo zie je maar dat hij allround genoeg is om ook met een dobber te vissen.

Het verloop van de wedstrijd blijft hetzelfde. Verderop zien we de vastestokvissers af en toe een visje vangen. De feederkanonnen hebben het moeilijk vandaag. Van de andere parcoursen: Leppedyk en Van Harinxmakanaal komen betere berichten. Was het vorige week aan de Leppedyk nog vechten voor een visje, vandaag wil de vangst daar beter op gang komen.

 

De omstandigheden zijn geweldig. Weinig wind en een licht trekje in het kanaal. Jammer dat de vis die we vangen niet groter wil worden. Bliekjes, voorntjes en een overdaad aan posjes en grondels moeten het gewicht maken vandaag. Ik moet wel bekennen dat het technische aspect weer groot is voor de dobbervisserij. Driften, blokken en wisselen van tuig geven de beste resultaten. Het grootste voordeel is dat je nu kan doorvissen als de pleziervaart op gang komt.

Na vijf uur zit de wedstrijd er op. We leggen ruim 4,8 kilo in de weegzak, goed voor meer dan 70 visjes. Het is allemaal klein, maar ook deze kleine vis blijkt voldoende voor de vakwinst.

Peter Bies en Meindert de Boer doen goede zaken en pakken een tweede plaats. Opvallend dat beide kopstaartstekken niet in staat waren naar de prijzentafel te vissen. Krijgt Piet Alberts toch weer gelijk met zijn bekende uitspraak: Aan het PM kan je overal winnen.

 

In wijkcentrum Markant kunnen we de balans opmaken. Aldlan aan het Van Harinxmakanaal was een waar visfestijn. Daar is voor de vak en overall winst ruim 11 kilo nodig. Ook Leppedyk laat zich van haar betere kant zien en de vakwinnars leggen daar ruim 9 kilo in het netje. Mooie gewichten voor deze tijd van het jaar, waarin veel grote vis is vertrokken naar paaigronden of nauwelijks wil azen wegens de paaitijd.

Na kort rekenwerk en een geweldige gehaktbal van beheerder Lucien kunnen we de prijsuitreiking starten. Per vak van 11 koppels hebben we 5 riante prijzen in de vorm van goed gevulde boodschappentassen. De prijsverdeling is altijd royaal bij HSV Leeuwarden. Grote klasse!!

 Afsluitend een woord van dank naar de baanuitzetters: Jan en Henk. De weegploegen voor de ondersteuning. Ook een pluim naar de beheerder van het wijkcentrum voor de goede zorgen en uiteraard naar Hans Vijgeboom als stuwende kracht achter de wedstrijden van HSV Leeuwarden.

 Voor vragen, opmerkingen of suggesties: kjwisse@outlook.com 

 

Hans Wisse

Uitslag beschikbaar gesteld door Hans Vijgeboom.

Foto’s: Hans Drost, Dave Martens, Hans & Hans

De resultaten:

Terug

29-04-2017
http://www.johnkooijhengelsport.nl
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.woutvanleeuwen.nl/
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.evezet.nl
blank