Kanaalvissen in de polder.

 (Jan van de Bovenkamp) Het is voorjaar! De vogels fluiten er lustig op los, de roofvissen hebben een korte pauze (Toch?) De knoppen in bomen en struiken knallen open, de tulpenvelden staan vol in bloei! Yes het is voorjaar!  

Het voorjaar is ook een superperiode voor het vissen op kanalen; de talrijke voorns zijn hongerig en de dikke platten bereiden zich voor op hun zwaarste klus van het jaar, namelijk de paai.

Paaien is zorgen voor het nageslacht, de pukkels op de huid sieren de grote kanjers in de aanwezige voorjaarszon. Wat een topperiode is dit. Ik kies ervoor om deze keer te gaan vissen in mijn “Achtertuin”, de Hoge Vaart. Klein stukkie rijden en dan ben je er. Het wedstrijdparkoers van weleer is nu `s zomers vaak een verlaten oever, onterecht! Er wordt volop vis gevangen, zeker in het voorjaar en ook in de zomer is het hier goed toeven en vangen.

De lokale club “Ons Stekkie” uit Zeewolde vist er regelmatig en de scores zijn dan prima, dus kom op en hou de gang erin op de Hoge Vaart, dan blijven de plekken ook plekken en hoeven we niet elke keer het riet te maaien tijdens de wedstrijden.

Mijn dag begon top want samen met mijn zoon Patrick reden we tussen de volop in bloei staande tulpenvelden door, het zonnetje deed moeite om door het dikke wolkendek te gluren en de regen bleef weg. Kortom een fraaie visdag die veel goeds beloofde.

Aangekomen op de stek van keus koos Patrick voor de stek links en ik dus rechts de wel heel matige stroming wisselde tijdens het vissen een keer van richting, dus mooie gelijkwaardige omstandigheden.

Beiden kiezen we voor de 11.5m vaste hengel, dobbers van 1 en 1.5 gram en in het voer maken we maar een gering verschil. De basis is hetzelfde, maar in de toegevoegde geurstof maken we een aanpassing naar persoonlijke voorkeur!De voersamenstelling die we kiezen is simpel, maar reeds vaak effectief gebleken,

2 delen Evezet Jo Adriolo Concours

½ deel Evezet Zoete Mais

Patrick 2 dopjes Evezet Caramel

Ik 3 dopjes Evezet Ultract en een handvol Evezet jo Adriolo Gardonmix (kruiden)


Ik maak het aan met water uit de vaart en pak de accuboormachine om het makkelijk te mixen en mengen. Zeven doe ik niet. Wel heel goed mixen en mengen. Dit echt meerdere keren herhalen en vocht toevoegen waar nodig.

Patrick volgt het voorbeeld, de zeven liggen er wat verlaten bij, maar die gebruik ik wel vaak hoor! Als het secuur en fijn moet zijn zeef ik altijd na! Ik peil de diepte en bemerk op 10.7 meter een richel. Die ga ik benutten! Bij Patrick ligt die iets verder maar ook hij vind hem en zet daar zijn focus op!

Ik cup 9 ballen waarvan 3 bomvol casters en een paar wormen, Patrick werpt secuur zijn 6 grotere ballen, hij heeft er al wat mais ingedaan en uiteraard casters. Bij de eerste inzet is het al raak, een fraaie voorn valt in Patricks net, snel gevolgd door de volgende, en de volgende en ……… ja het lijkt een topdag te worden. Ook bij mij zit het tempo er goed in.

En dan zie ik uit mijn ooghoeken een aan de oppervlakte gedrilde voorn door een mega snoek gepakt worden, Patrick brult het uit “zo zie je maar Rapture Pro staff team, dus altijd roofvis”. We zagen het allebei, die snoek tikte vast en zeker de meter aan! Na een kort gevecht krijgt hij alles maar zonder onderlijn en vis terug. Schitterend moment zo’n snoek die zich bijna verticaal op jouw vis stort! Dat maak je niet zo vaak mee zeg ik, en concentreer me weer op mijn dobber.

Na een goed uur vang ik twee mooie windes en pakt Patrick een fraaie rietvoorn van formaat. Ik zeg hem dat die nooit alleen zwemmen en prompt is de volgende vis weer zo`n knijter! En er volgen er meer!

Elke inzet is er een aanbeet, erg veel voorn, af en toe een winde en dan eindelijk ook de lang verwachte grote platten. Onze grootste tikt zeker de 2.5 kilo aan en dat zijn serieuze vissen.

Ik zet na het vangen van zo een in paaitooi gehulde platte weer in en land bijna een voorn van formaat, ja bijna! Of het dezelfde was zal ik nooit weten maar ook ik ga na een kolk van formaat het gevecht met een snoek aan. Een verloren strijd voor vis, visser en onderlijn! Patrick kijkt me aan en zegt wow dit is een stekkie voor het komende roofvis seizoen, ze zijn helemaal los!

Ik baal, monteer een onderlijn en zet weer in, verbazend snel weer een aanbeet en weer een fraaie voorn die op schoot en daarna in het net belandt. Zo volgen er bij beiden heel veel voorns en geloof het of niet, uiteindelijk heeft Patrick nog 1 keer een snoek eraan gehad en ik nog 7 keer!!!!! Drie voorns trok ik uit de bek, de schade was aanzienlijk maar ik denk dat deze vissen mij zeer dankbaar zijn en blijven!

Met elk zo,n 15 to 20 kilo vis sluiten we de dag af, beiden zielsgelukkig met alles wat we vingen maar ook met wat we hadden zien gebeuren. Snoeken die op hun kop het water uitkomen om jouw aas te verschalken, super gave rietvoorns van mooi formaat en de conclusie dat onze Evezet mix weer een topresultaat afleverde.

Een absolute topvisdag voltrok zich aan de Hoge Vaart bij Zeewolde, een parkoers dat onterecht zwaar onderschat wordt.

Noot, Aangekomen op de stek zien we helaas ook dat medegebruikers er in de loop der tijd een bende van hebben gemaakt. Afval ligt er zoveel dat het op dit traject karrevrachten zou kunnen genereren. Er liggen bijvoorbeeld een tuinhaspel met slang, een BBQ, een tuinstoel en veel restafval! Een gesloten afvaldepot was de reden voor een trip naar een afgelegen plek zeker? Er is hier sowieso sprake van een zieke geest. Zie je zo een “afvaldumper”, dan geen genade! Direct politie het kenteken doorgeven en melden wat je ziet en waar! Dit kan niet.Terug

26-04-2017
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
https://www.woutvanleeuwen.nl/
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.johnkooijhengelsport.nl
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank