Starterstips met Frenzee Pro Staffer Evert Tijssen.

2017 is nog maar net begonnen, de eerste mooie overwinningen zijn al weer in de pocket en Evert Tijssen is er op gebrand dit jaar weer in de top mee te draaien”. Evert is een uit de traditionele witvisserij voortkomende Commercial Crack, die zich voor de mooie resultaten op de vijvers en op open water ook al vaak liet zien op de diverse erepodia. Elke winter gaat hij nog steevast voor de winst in de wintercups op het Amsterdamrijnkanaal. Zo grep hij afgelopen winter in de tiel net naast de winst. Kortom Evert is van diverse markten meer dan thuis!Hij koos er enkele jaren geleden voor om de Commercials meer actief te gaan bevissen. Meedraaiend in een van de topteams kwam hij erachter dat er heel veel te leren viel in deze visserij, maar hij leerde erg snel. De opgedane kennis aan de diverse oevers in het land komen hier ook echt wel van pas! De overstap is geen definitieve breuk met het traditionele vissen, maar wel een bewust gemaakte keuze. Wil je in de top meedraaien, dan moet je die keuze maken!

Dat hij ook aan de vrije visdagen, als er geen wedstrijden zijn, optimaal plezier beleeft geeft aan dat er van hij het prima naar zijn zin heeft op de Commercials. Elke keer weer die kick van de grotere dan “normale” vissen aan licht materiaal, dat is bij uitstek waar het hier om draait! De kick!De link met Evezet was er al vanuit het witvissen. Toen daar het exclusieve dealerschap van het absolute topmerk Frenzee binnen gehengeld werd, was het mooi te horen dat ze hem als Pro Staffer aan het merk wilden verbinden. Uiteraard was hij dolblij met de materialen die hij daardoor mocht gaan gebruiken en testen. De link met het ook door Evezet exclusief verdeelde Engelse voermerk Baitfactory was een superbonus!


Nu vist hij inmiddels al weer enkele maanden met de diverse mixen en Pellets van Baitfactory en kan hij er gelukkig erg positief over zijn. Het was even zoeken naar het juiste gebruik ervan maar nu is dit achteraf een makkie gebleken. Een klein effectief en glashelder pakket Commercial voeren, Liquides, boilies en Pellets.De Frenzeematerialen bevallen super; je kunt zien dat de mannen in Engeland en Nederland gepassioneerde sportvissers zijn met het doel hun passie te vertalen in makkelijk en effectief bruikbare materialen voor de Commercials. En wat mooi was is dat hij de waarde van een Method Feeder Frenzee style heeft leren waarderen bij zijn secure feedervisserij op bijvoorbeeld het Amsterdam-Rijnkanaal. De Frenzeefeeders blijven simpelweg onder alle omstandigheden topstokken! Dat is een absolute plus ten opzichte van reguliere feeders!

Tot nu toe  is het ook op de commercials niet als vanzelfsprekend dat je een net vol vis vangt! Nu we de warme maanden ingaan is er echt alle kans om soms tientallen kilo’s te kunnen vangen. De voorbereiding voor het succesvol vissen op Commercials is belangrijker dan ooit! Je vecht met licht materiaal op zware, sterke vissen die je spullen makkelijk aan gort kunnen trekken.

Als je kiest voor de vaste hengel, dan is het monteren van een zogenaamd Pulla- of Strippasysteem een must! Controle over de dril van de doorgaans grotere en sterkere vissen is alleen zo mogelijk!Wat is een Pulla systeem nou eigenlijk?

Steeds vaker zie je op nieuwe vaste hengels de kreet CARP in de serienaam staan. Dit is een term die duidelijk maakt dat de kracht in de hengel toereikend is voor het gebruik op commercials. Karpers tot zo’n 20 pond mogen dan geen probleem zijn mits…………………! Ja, mits er gebruik gemaakt word van de bijgeleverde Powerkits. Powerkits zijn lange tweedelige topkits die steeds vaker op het tweede deel een speciale plek hebben waar het carbon is verstevigd. Klaar voor het inbouwen van een Pulla of Strippa systeem (beiden hetzelfde maar andere merken). Dat systeem is soms een rond maar vaker een ovaal gat wat in dit verstevigde deel wordt aangebracht, hierin zit dan een kunststof, SIC of Teflon doorvoer voor elastiek. Ja het elastiek komt er nu aan twee kanten uit, naast de hengel in het beoogde handdeel van de topkit en uiteraard uit de top zelf!

 

Omdat er op grote vis gevist wordt is het belangrijk de maat van het elastiek aan te passen, Hollow Elastic is het meest gebruikt en on aan de zijkant op de uitpuilende elastiek makkelijk grip te hebben is een Pulla Bead, een speciaal gevormde rubber kraal, makkelijk. Deze voorkomt ook dat het elastiek terug de hengel in schiet onder belasting. De Frenzee Pulla Bead heeft ook nog een remmende werking. Bij het aanspannen van de elastiek vermindert de diameter van het elastiek en bij het verticaal houden van de elastiek schuift de Pulla Bead richting hengel, bij het loslaten en verminderen van spanning grijpt de Pulla bead zich vast op het weer dikker geworden elastiek! Zo word het overpakken van de elastiek een makkie! Het Eeze Glyde systeem is een PTFE doorvoer met een interne roller voor nog betere doorvoer en controle.


Om de top exact op maat te maken en er de noodzakelijke Teflon doorvoer in te passen is de Smartcut set van Frenzee super makkelijk. Een mal waar je top ingaat en wanneer deze vastloopt simpelweg in de zaagsnede met bijgeleverde vijl de top doorhalen. Bijgeleverde Teflon busje erin (altijd pas) en klaar is euh……..Evert!

Het elastiek moet je er overigens slapjes inzetten. De eerste run opvangen is belangrijk en je moet zo snel mogelijk kunnen afsteken. Je powerkit is het sterkste deel van de hengel.


Kortom, noodzakelijk voor de vaste hengel visserij op commercials zijn;

·         De hengel die deze krachten kan weerstaan

·         Een Pulla systeem in de hengel voor doorvoer elastiek

·         De juiste elastiek, advies is 1.8 mm tot 2.8mm

·         Pulla Bead voor grip en controle

Goede hengels zijn er al vanaf zo’n 159 euro, (voorbeeld, de Frenzee FXT 7.5 Margin Carp) deze zijn klaar voor de job en worden geleverd met twee van doorvoer  (Eeze glyde) voorziene Powerkits.

Kortere hengels worden op Commercials Margin rods genoemd, het vissen erg dicht (20cm) vanaf de kant is bijzonder populair. Karper houdt zich vaak op onder de eigen oever!

Hengels zijn er te kust en te keur, de bedragen lopen op tot vele duizenden Euro,s. Dat is uiteraard geen must! Je haalt volop plezier uit deze visserij als de montage maar klopt! En dat is het volgende onderwerp, je tuigje maken om teleurstelling van breuk etc. te voorkomen!Het juiste tuigje maak je als volgt;

Maak eerst een keuze uit de methode die je wilt vissen, ook het aas is behoorlijk van invloed op de keuze.

Vis je met zwaarder aas zoals Boilie of Pellets dan moet het draagvermogen van de dobberantenne dit kunnen dragen. Langere dikkere antennes zijn dan soms de oplossing.

Vis je in The Margin, dus dicht onder je kant of ondiep dan zijn de onverwoestbare korte sterke dobbers jou keuze.

Maak je een tuig met de haak rechtstreeks op de lijn of gebruik je de onderlijnen? Een keuze die aan de visser is, elke onderbreking is een zwakkere plek denken sommige vissers maar de lijnen zijn niet dun dus dat valt eigenlijk wel mee!

Evezet heeft het een beetje makkelijker gemaakt voor de beginnende Karpervisserij zijn er kant en klare tuigen beschikbaar. Korte dobbers voor ondiep en langere antennes voor afstand en dieper.


Je gaat vanzelf leren dat de diameters voor tuigen op mogen lopen tot wel 0.24mm, altijd Nylon en met of zonder onderlijn. De keuze van de dobbers is er volop. Enkele favoriete modellen heb ik hieronder weergegeven net zoals de kant en klare tuigen.

De opbouw van een tuigje is dezelfde als die van de reguliere witvistuigen, Kies voor voldoende power, 0.14mm tot zoals gezegd 0.24mm is waar je uit kiest, niet te dun!

De dobbers zijn vaak robuust gebouwd, de doorvoer is door het drijflichaam of middels een sterke externe metalen doorvoer gedaan. Zo kan de power die op de lijn en dobber komt te staan worden weerstaan.Het lood moet goed worden aangeknepen, door het harde trekken en strekken van de nylon word er in het lood veel kracht uitgeoefend die het loskomen of eraf vallen van het lood door een te slappe montage tot gevolg kunnen hebben.

Het gebruik van onderlijnen is super makkelijk, ze zijn er met een Baitspike voor makkelijke montage van zacht of voorgeboord aas, met een Baitband voor het in de band klemmen van willekeurig aas en uiteraard ook zonder om zo met maden etc. te kunnen vissen.


Mijn voorkeur gaat naar gebruik van Frenzee Loaded onderlijnen, deze zijn er in 10 en 15 cm. Oftewel 4” en 6”. Ze zijn er met baitband, baitspike en Regular.

De haken op een commercial zijn altijd weerhaakloos! Hieraan wennen is een makkie want je lost in de regel geen vis en het onthaken wordt zo ook een makkie!

Ik hoop dat je aan de hand van de foto’s en tekst een beetje een beeld hebt gekregen, zo niet dan spreek je aan het water op een van de talrijke commercials een van de cracks aan want ze delen allemaal graag hun kennis!

In de volgende edities van “ Starters tips Commercial style”, gaan we in op o.a. de andere methoden zoals de Methodfeeder en Pelletwaggler, het voeren en het aas.

 Terug

18-04-2017
http://www.fishcresta.eu
blank
https://www.woutvanleeuwen.nl/
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
http://www.johnkooijhengelsport.nl
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.garbolino.fr
blank