Komt er een maximummaat voor snoekbaars.

(Sportvisserij Nederland)Snoekbaars is een zeer populaire sportvis, maar door diverse oorzaken staat deze roofvis echter onder druk. In Friesland is daarom vanaf dit jaar naast de minimummaat ook een maximummaat van 70 cm van kracht.

De snoekbaars staat vooral onder druk door het helder en voedselarmer worden van het water. Hierdoor krijgt deze soort te maken met concurrentie van snoek en neemt ook de hoeveelheid prooivis af. Verder is het voortplantingssucces van deze fraaie rover in helder water minder groot. Nu is het echt niet zo dat de snoekbaars dreigt te verdwijnen. Zeker in diepe plassen en meren, grote scheepvaartkanalen en niet te vergeten de grote rivieren, weten ze zich goed te handhaven.

De bovengenoemde veranderingen maken deze vissoort wel kwetsbaar voor overbevissing. Iedere door visserij onttrokken snoekbaars wordt simpelweg minder snel aangevuld. Reden genoeg om dus zorgvuldig met deze soort om te gaan. Allereerst door stroperij en overbevissing hard aan te pakken. Maar ook door meeneemlimieten in te stellen voor sportvissers en daarbij een minimum- en maximummaat (slot) te hanteren.

Deze laatste maatregel wordt in Amerika al tientallen jaren met succes toegepast en heeft ook zijn intrede gedaan in Nederland. Sportvisserij Fryslân voerde begin dit jaar een maximummaat van 70 centimeter in ter aanvulling op de minimummaat van 42 centimeter.

Dit dient in de eerste plaats om een succesvollere voorplanting van de snoekbaars te garanderen. Juist de grote vrouwtjesvissen zijn belangrijk voor het voortbestaan van een populatie. Deze vissen dragen meer kuit en dat is bovendien ook van betere kwaliteit.

Maar er is nog een reden om snoekbaarzen door te laten groeien: het sportvisserijbelang. Sportvissers vangen nu eenmaal graag grote snoekbaarzen. Niets is mooier dan een kasteel van meer dan 80 centimeter – of wat dacht je van zo’n unieke metersnoekbaars? Die vissen moeten er dan wel zitten om ze te kunnen vangen. Door het invoeren van een slot neemt het aantal grote exemplaren toe. Dat is geen raketwetenschap, maar boerenslimheid.

Sportvisserij Fryslân heeft deze maatregel kunnen invoeren omdat zij in die provincie het schubvisrecht huurt. Als aanvulling op deze overeenkomst is in het Visplan ook opgenomen dat beroepsvissers nu verplicht zijn om snoekbaarzen groter dan 70 cm terug te zetten en is het quotum verlaagd. Daarbij moet alle in maart (paaiperiode) gevangen snoekbaars ook worden teruggezet, door zowel sport- als beroepsvissers.

Het invoeren van een maximummaat is een prima maatregel om het paaibestand extra te beschermen. Daarom zal met alle hengelsportfederaties worden overlegd om te kijken of dit landelijk kan worden ingevoerd. Het streven van Sportvisserij Nederland is namelijk om alle voorwaarden in de VISpas zo uniform mogelijk te krijgen voor heel Nederland. Dat biedt duidelijkheid voor sportvissers en is ook beter te controleren.

Bron: Hét Visblad

 Terug

27-03-2017
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://www.woutvanleeuwen.nl/
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.johnkooijhengelsport.nl
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.jvbaits.nl
blank