Effe opletten als je gaat vissen in Wallonie.

Als wedstrijdvisser struin je natuurlijk niet alleen de Nederlandse wateren af om je visje te vangen. Regelmatig duik je natuurlijk ook op aan de wateren rondom ons kikkerlandje. Als je nu af en toe eens een hengeltje uitgooit bij onze Zuiderburen, en in wateren van het Waalse gewest, is het misschien handig om even verder te lezen.

In de Waalse gewesten is onlangs een nieuwe wet van kracht geworden die het gebruik van leefnetten bijna onmogelijk maakt. Natuurlijk kun je een gokje wagen en gewoon je leefnetje uitgooien.  Het leefnet is niet verboden, probleem zit hem in de nieuwe regels t.a.v. de aantallen en de minimale lengte van de in je leefnet aanwezige vis.Je mag nog altijd een leefnet gebruiken natuurlijk, maar door de beperkingen mogen er nog maar maximaal 30 alvers  en 30 voorns in aanwezig zijn. Vis je in de Maas dan komt, bij voorns, daar nog eens een minimale lengte van 15 cm bovenop. De minimale lengte van baarzen is dan ook meteen 24 cm, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Serpeling, een zeer veel voorkomende vis op de Maas, moet 30 cm zijn. Als je er wetenschappelijke werken op naslaat zal je al snel opvallen dat de serpeling maximaal 30 cm groot kan worden. Wedstrijdvissers uit de omgeving, die in totaal al duizenden serpelingen hebben gevangen, zijn nog nooit een exemplaar van 30 cm tegengekomen.  Een beetje visser vangt al snel 30 alvers in pakweg een kwartier. Tijdens wedstrijden kom je regelmatig uit op een aantal van soms wel meer dan 300 per deelnemer!

Als je van beroep boekhouder bent, kun je natuurlijk rustig nog een leefnet uithangen. Probleem is alleen dat je bij controle, als de in je leefnet aanwezige vis niet voldoet aan de nieuwe wetgeving, een paar stevige boetes mee naar huis kunt krijgen.  Daarnaast kan ook je visvergunning ingetrokken worden.

 Het positieve aan de maatregel is dat er minder panvissers zullen zijn. Een wedstrijdje onder vrienden is nu, dus door die maatregel, bijna niet meer mogelijk. Oefenen voor een wedstrijd met enkele collega`s zonder leefnet en weging is natuurlijk niet meer hetzelfde.
Doordat bij het bepalen van deze nieuwe regels er geen uitzondering is gemaakt voor wedstrijden, is het gebruik van een leefnet onbedoeld bijna onmogelijk geworden.

Voor de complete info verwijzen we graag naar onderstaande website. http://www.maisondelapeche.be/telechargements/PecherCSimple_Web_NL.pdf

Terug

12-02-2017
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.evezet.nl/cms/index.php/nl/
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.robbyfish.be
blank
http://www.bbi-travel.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank