Vissen met Wisse live aan het PM kanaal bij Akkrum.

De winter lijkt afgelopen dagen aardig op gang gekomen te zijn. Afgelopen week beleefden wij op zaterdag een fantastische visdag met geweldige vangsten bij Grou. Op zondag stond ik  in 60 centimeter sneeuw in Winterberg. Nu lijkt de winter in Nederland echter roet in het eten te gooien. Aangekomen in Grou, op de stek van vorige week, blijkt er veel drijfijs aan de kant aanwezig te zijn. Dat komt door het lichte briesje dat alle scherfijs naar de kant toe blaast. Plan de kampanje brengt ons naar de Leppedyk bij Akkrum.Gelukkig zijn al deze stekken op een korte afstand van elkaar. De keus voor dit water is niet alleen door de goede vangst van vorige week. Het overgrote deel van de wateren ligt langzamerhand dicht met ijs. Het PM-kanaal is door het vele scheepvaart verkeer bijna altijd bevisbaar.

 Aangekomen bij de Leppedyk is het nog steeds min zeven graden. De kant is gelukkig volledig ijsvrij, dus we kunnen opbouwen. Niet veel later schuiven Dave Martens en Rein Pal van team HS Land ook aan. “Slapen kan altijd nog”, volgens Martens.

Om de situatie eerst even aan te kijken en de vangst af te wachten, zet ik slechts 1 topset in. Vijgeboom pakt de feeder en vist op korte afstand. Met 18 meter is het wel voldoende aangezien de oogjes van de top snel dichtvriezen in deze omstandigheden. Op 13 meter kan ik prima uit de voeten met de vastestok.  Dave en Rein het aan het kanaal vandaag ook met de dobber.

Er loopt weer een pittige trek in het kanaal, vergelijkbaar met die van vorige week. Vier gram is nodig om het zaakje aan de grond te zetten. Bij het halen van de lijn zie ik steeds meer ijsvorming rond de connector in de top. Voorzichtig ijsvrij maken en weer verder vissen. De omstandigheden zijn verder uitermate goed. Nauwelijks wind en een zonnetje dat steeds hoger komt te staan.


De visserij komt, zoals verwacht, traag op gang. Maar de eerste aanbeten komen na een uur al door. Wanneer Dirk Visser uit Leeuwarden even komt buurten, hebben we de eerste dikke voorns al in het netje. Hij weet te vertellen dat de wedstrijd van zaterdag bij Oude Schouw op de drama is uitgelopen qua vangst. 11 man hebben daar 5 uur naar een roerloze top zitten kijken.

De aanpak is vandaag voorzichtig, weinig aas in het voer, slechts wat casters en mais.Voor Vijgeboom kan dit ook niet anders want hij heeft verder alleen diepgevroren wormen in de zak. Kennelijk iets te koud geweest in de schuur. En de wormen hebben geen jas tegen de vorst.

 

Tegen het middag uur lijkt het kwik te stijgen tot tegen het vriespunt. We hebben inmiddels al 15 passerende vrachtschepen gehad, maar de aanbeten nemen toe. Rein heeft een paar mooie windes weten te strikken en Dave doet verwoede pogingen om de eerste vis op de kant te krijgen. Hij is als een echte koppelmaat meer assistent van Rein dan dat hij zelf vis vangt. Daarnaast is hij altijd goed voor een doos appelflappen en voldoende technische praat.


Gedurende de middag lijken de kansen iets te keren. Hans Vijgeboom krijgt op de 18 meter lijn steeds meer aanbeten terwijl ze bij mij afnemen op de vastestokstek. Hij pakt toch een aantal mooie halfslag platten. Ook Dave heeft de slag te pakken en tikt rustig een paar zware voorns richting het schepnetje. Opvallend is de vangst en de hoeveelheid grote voorns deze winter aan het PM.

Niet eerder wist ik zoveel dikke voorns te vangen als in deze winterperiode. We spreken dan over voorns van 300 gram en meer. Hoewel de aanpak niet anders is dan voorgaande jaren is dit een opmerkelijke verandering in de wintervangst.

 

Na vijf uurtjes zit het er op. De vangst is weer goed voor de winter aan een scheepvaartkanaal. Niet zo bizar als vorige week maar toch respectabel in deze vorst periode en winterse temperaturen. Wintervissen met de vaste stok?  Ik zou het gewoon doen!!

Voor vragen, opmerkingen of suggesties: kjwisse@outlook.com   

Hans WisseTerug

22-01-2017
http://www.garbolino.fr
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.johnkooijhengelsport.nl
blank
https://www.woutvanleeuwen.nl/
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.evezet.nl
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank