Vissen met Wisse live aan het PM kanaal bij Grou.

De winter is in volle gang. Er zijn weinig wedstrijden en dit jaar hebben wij zelf ook weinig op de planning staan voor de winterperiode.  Omdat koppelmaat Hans Vijgeboom herstellende is van een fikse slijmbeursontsteking hebben we dit keer de agenda niet vol gepland. Gelukkig is hij, na een aantal maanden afwezigheid, weer “back on track” en neemt hij plaats naast mij op de viskruk. Bijna volledig hersteld is hij gedreven tot op het bot om de eerste platte van 2017 te gaan verschalken.We spreken af om 08.30 uur bij Grou. Het PM-kanaal wordt vandaag het strijdtoneel. De omstandigheden zijn vandaag op zijn zachtst gezegd Spartaans. Onderweg pakken we al de nodige sneeuwbuien mee en ter plaatse staat ook nog een stevig bries. Aangezien Vijgeboom al een tijdje geen hengel heeft aangeraakt moet en zal er vandaag gevist worden. Aan de Prinses Beatrixweg vinden we beschutting achter de huizen. Uit de wind is het prima te doen. Hans V. zet in op de feeder en gaat proberen ver te vissen. Ik ga met de stok opzoek naar de nodige aanbeten.

 

Nu vissen de meesten in de winterperiode in haventjes en stadswateren. Ook ik heb hier afgelopen weken verschillende mooie vangsten weten te behalen. Het PM-kanaal is niet het meest voor de hand liggende water om met de vaste stok in de winter te gaan vissen. Dit scheepvaartkanaal kenmerkt zich door de diepte van ongeveer 5 meter op vastestokafstand en, mede door de beroepsvaart, kan het behoorlijk stromen. Nu kan iemand roepen dat deze omstandigheden prima te doen zijn voor de dobbervisserij, maar toch valt het mij elke keer weer op dat bijna iedereen de feeder inzet. Zo gezegd niet de makkelijkste omstandigheden, maar zeker uitdagend. Onder diverse Friese hengelaars is inmiddels wel bekend dat ik met de stok toch vaak mooie vangsten kan behalen.

 

Na het opbouwen kunnen de tuigen te water. Vijgeboom maakt zijn stek op aan de overkant. Op 13 meter vis ik nog net op een redelijk vlak gedeelte. Hier zet ik een stevig voer aangevuld met zware leem om snel op diepte te komen. Een paar balletjes cuppen met weinig aas om te kijken of de vis wil bijten. Ik start met een traditionele dobber van 5 gram. De stroming is pittig vandaag en loopt richting Oude Schouw. Onder invloed van de scheepvaart neemt deze toe of kan opeens helemaal omkeren. Het eerste uur verloopt rustig. Op een schele pos na krijg ik nog geen echte aanbeet.Dit is voor het PM niet vreemd. Neem gerust een uur de tijd om de stek op te bouwen door geregeld een korf of een balletje voer te brengen. Dan volgt toch al snel de eerste vis. Op de stok een halfslag bliek. De kop is er af bij mij. Wanneer Hans V. aan zijn gevulde koek knaagt loopt ook bij hem de top rond en wordt de eerste serieuze vis gevangen. Na twee uur komt de visserij op stokafstand goed op gang. Opvallend zijn het aantal dikke voorns die ik daar weet te vangen. Ook de blieken nemen toe in formaat en aantal. Tegen de overkant blijft het opvallend rustig. Vijgeboom knipt behoedzaam verder in de pierenbak maar dat levert geen resultaat op. Omdat de vis op korte afstand steeds beter gaat azen zet Hans V in op een stek korter voor de eigen kant en op 18 meter wordt een nieuwe stek aangelegd. Hier vist hij net achter een rand.Ik moet noodgedwongen overstappen naar een vlagdobber van 5 gram om het geheel aan de grond te kunnen houden. Binnen de kortste keren komt de visserij op de 18 meter stek goed op gang.

In eenzelfde ritme vangen we blieken afgewisseld met mooie dikke brasem. De vis die we vangen is goed doorvoed, puntgaaf en kerngezond. In deze omstandigheden vergeet je even dat we in de wintermaanden zitten. De vangst loopt goed door. Sneeuw, hagel, regen en een brandend zonnetje wisselen elkaar af vandaag. Piet Paulusma zou hier van smullen. Wij maken en bespreken ondertussen de plannen voor het komende seizoen.


Na vijf uurtjes zit het er op. De vangst is goed voor de winter aan een scheepvaartkanaal.

Grof geschat leggen we samen 18 kilo op de kant. Wintervissen met de vaste stok?

Ik zou het gewoon doen!!

 

Voor vragen, opmerkingen of suggesties: kjwisse@outlook.com   Hans WisseTerug

14-01-2017
http://www.johnkooijhengelsport.nl
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.garbolino.fr
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
https://www.woutvanleeuwen.nl/
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank