Vissen met Wisse Kerstkoppel NH kanaal

En voordat we het werkelijk door hebben zitten we in de laatste weken van het jaar. De scheurkalender op het toilet is daarvan het bewijs. Hier en daar zijn enkele doorzetters gestart met een wintercompetitie of vissen onderlinge kleine wedstrijdjes. Het is gemakkelijk afspreken met een aantal visvrienden om een leuk water op te zoeken waar je de vis verwacht, en gezamenlijk neer te strijken aan een mooie gracht of stuk kanaal.  


Vorige maand visten we nog een aantal geweldige dagen met maximaal een man of vier en de vangsten waren werkelijk fenomenaal. Voordat we het jaar afsluiten vissen we al weer voor de vijfde keer een kerst c.q. oudejaarkoppelwedstrijd aan het NH-kanaal. Na vier voorgaande succesvolle edities staat de teller dit jaar stil op 36 koppels. In beginsel starten we met 30, maar uit ervaring weten we dat er altijd wel een paar bij komen. Met dit aantal blijft alles goed beheersbaar en staat e.e.a. zonder al te veel kunst- en vliegwerk snel op poten. Uiteindelijk vallen er vaak een aantal af en zo zie je maar dat inschrijven op de reservelijst echt zinvol kan zijn. In de week voor de wedstrijd krijgen we nog aanmeldingen.

Zelfs Cor Schenk (Wie kent hem niet..) heeft deze week nog interesse. Helaas kan hij geen koppelmaat vinden. Tja Cor, echte vrienden zijn  schaars.. Gelukkig kan Bennie Hogendorp uit de regio Arnhem nu aanschuiven. En ook Peter Bies heeft, zelfs zonder internet, een plekje weten te bemachtigen op de deelnemerslijst. Opvallend zijn er slechts vijf koppels van boven het Noordzeekanaal aanwezig.

Onder andere Roel Reuver met Kaylee Goedhart, Ronald Nannings en Sjaak Laan zijn deelnemers die de Noord-Hollandse regio vertegenwoordigen. Op zich natuurlijk niet de minste vissers! Zegt dit misschien iets over het animo in deze regio..? Wel is ons duidelijk dat deze kleinschalige wedstrijd een landelijk dekking heeft. Met een bescheiden aantal startplaatsen hebben we deelnemers uit zes provincies. 

 

Net als voorgaande jaren vinden we onderdak bij HS Heerhugowaard.  Irene en Peter hebben de zaakjes om zeven uur al weer keurig op orde. Koffie en kerstbrood staan gratis klaar voor de deelnemers wanneer Hans Vijgeboom en ik de winkel betreden. Op hetzelfde moment staan Jeroen Storck en Ton v.d. Nieuwboer de nummers uit te zetten aan het kanaal tussen Alkmaar en Akersloot. Dat kunnen we met een gerust hart aan deze heren over laten.

Om 7.30 uur starten we met de loting waarna de eersten al direct naar het water willen vertrekken. Mensenlief wat een haast op de vroege zaterdagmorgen.  En dan te bedenken dat het tegen half negen nog schemerig is aan de waterkant.

 

Gelukkig neem ik vandaag weer plaats naast mijn vaste maatje Hans Vijgeboom. Hij is nog niet hersteld, maar vind zichzelf wel in staat om te kunnen vissen. Dit vraagt wel om een iets andere aanpak dan we gewend zijn. Wisse gaat vandaag proberen ver te vissen en Vijgeboom neemt de kortere afstanden voor zijn rekening. Door deze verandering hebben we de vastestok thuis moeten laten want kort vissen (op 11 meter) met de stok is voor Hans V. nog geen optie. Aangezien ik in juli tijdens de nachtkoppel voor het laatst een feederhengel in mijn handen heb gehad vraag ik me af of het goed gaat komen. Ik ben mij er heel erg van bewust dat 45 meter gooien een hele afstand kan blijken te zijn.

 

Om 9.30 uur gaan we van start. We hebben stek nummer 27 toebedeeld gekregen. Midden in het vak. Het eerste uur is rustig aan opbouwen van de voerstek. Dan opeens krijgt Vijgeboom een prachtige aanbeet en komt de eerste dikke platte richting het netje. Wisse mag scheppen, Vijgeboom heeft tenslotte een handicap. Kort daarop volgt nummer twee. Als hij verder vist op 12 meter liggen er binnen tien minuten weer twee dikke platte in het leefnet.

Wisse heeft het drukker met vis scheppen en onthaken dan met zelf vangen. Maar goed, dat is koppelvissen zullen we maar zeggen. Ik krijg nergens een normale beet. Halverwege de wedstrijd verleng ik met twee meter. Nu ligt de korf strak tegen de balk. Niet te ver doorhalen anders raakt de onderlijn het overhangende riet. Na de krentenbollen, en broodjes UNOX weet ik op een minimale aanbeet toch een dikke platte te haken. Dat brengt het aantal op vijf mooie vissen. De buren links en rechts hebben ook een aantal knappe vissen gevangen dus dat zal er om gaan spannen.

 


Na vijf uur zit de strijd er op. De vangsten vallen niet overal mee. Omdat we hier over het algemeen dikke vangsten gewend zijn. Na het opruimen kan het wegen beginnen. Met een ruimte van 60 meter tussen de stekken blijft het een mooi stukje lopen. Maar met vier weeg ploegen is het karwijtje redelijk snel geklaard.  Bij HS Heerhugowaard staan de broodjes UNOX klaar en is er aan een drankje gedacht. De administratie is bij Hans V. altijd dik voor elkaar dus het berekenen van de uitslag is slechts een kwestie van minuten. Kort daarop kunnen we 9 prijzen uitreiken per van 18 koppels. De laatste vakprijs is beschikbaar gesteld door Pjotr Vedder HS Heerhugowaard.

 

Afsluitend maak ik van deze gelegenheid gebruik om alle partijen te bedanken die voor ons deze wedstrijd in Noord-Holland hebben mogelijk gemaakt:

HS Heerhugowaard voor het beschikbaar stellen van de ruimte en twee vakprijzen, in het bijzonder Irene voor haar geweldige inzet.

HSV Alkmaar e.o. voor het verstrekken van de wedstrijdtoestemming.

Baanuitzetters Jeroen Storck en Ton Vd Nieuwboer en de weegploegen die ons hebben ondersteund.

Uiteraard ook een dankwoord naar mijn vaste “partner in crime” Hans Vijgeboom waardoor deze wedstrijden elk jaar weer soepel en strak verlopen.

De planning van Hans & Hans voor 2017 is in de maak. Blijf hiervoor de website matchfishing.nl volgen of stuur mij een e-mail bericht als u persoonlijk op de hoogte wil blijven van onze op handen zijnde wedstrijdactiviteiten.

Beste lezers, ik wens jullie, vanachter het toetsenbord, een gezegende kerst, een gezellige jaarwisseling en voor 2017 veel voorspoed en vooral gezondheid toe.

Voor vragen, opmerkingen of suggesties: kjwisse@outlook.com  Hans Wisse

 De resultaten:

Vak A

Stek 1 tm 18

 

Gewicht

Stek nr.

1

Temme

Van Assen

10700

1

2

Blaauw

Bos

4460

12

3

Bies

De Boer

3420

7

4

Van Drie

Renes

2100

3

5

Niesthoven

Van Mourik

1900

11

6

Veenstra

Koning

1860

18

7

Smit

Gerring

1720

17

8

Van Tol

Verlangen

1580

9

9

Pieterse

Van Dam

1560

10

 

 

 

 

 

Vak B

Stek 19 tm 36

 

Gewicht

Stek nr.

1

Bousma

Dijkstra

15080

35

2

Jacobs

Vd Veen

14250

36

3

Bakker

Vd Helm

6760

32

4

Vijgeboom

Wisse

6120

27

5

Schokker

Tibbesma

5480

26

6

Welzen

Koeyvoets

4760

31

7

Mensen

De Reus

4200

28

8

Duivenvoorden

De Kan

2700

24

9

Martens

Pal

2660

25

 

 

 Terug

17-12-2016
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.johnkooijhengelsport.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
https://www.woutvanleeuwen.nl/
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank