Wintervissen met Klaas Mozes van SPRO-Hengelsport Land

(Hans Wisse) Dit zijn van die gelegenheden die zich niet heel vaak voor doen. Omdat de agenda’s het hele jaar bijna vol gepland staan is de winter periode een ideale gelegenheid om eens aan de waterkant af te spreken met vissers die toonaangevend zijn in de wedstrijd wereld. Het einde van 2016 is daarom een uitgelezen kans om met Klaas Mozes , Rein Pal en Dave Martens af te spreken aan het Heerenveens Kanaal. Naast mijn vaste vismaatje Hans Vijgeboom breng ik ook met Dave menig uurtje aan de waterkant en achter de BBQ door. Ik ken Klaas al heel wat jaartjes, zie hem bij verschillende wedstrijden en hij staat bekend om zijn uitstekende wedstrijd ervaring en fantastische werptechniek over grote afstanden, zoals aan het PM-Kanaal bij Oude Schouw. Maar Klaas heb ik nog niet eerder weten te strikken voor een partijtje vissen.Klaas is in Friesland bekend als de vaste medewerker van HS Land uit Surhuisterveen. Daarnaast is hij product consultant voor SPRO en een zeer geduchte tegenstander in het wedstrijdcircuit. Als consultant is hij betrokken bij nieuwe producten die deze producent in de markt gaat zetten. Ook het promoten van deze nieuwe materialen is daar een belangrijk onderdeel van. Het zal duidelijk zijn dat Klaas een uitgebreide schat heeft aan kennis, ervaring en informatie. Klaas en zijn team zijn jaarlijks deelnemer aan de Friese Kampioenschap wedstrijden onder de vlag van HS Henk Land.
Vorig jaar haalden zij als team de titel FK korpsen binnen.Vandaag is dus een dag om naar uit te kijken.Om 08.30 uur staan we paraat aan de waterkant. Wisse heeft er bijna een uurtje sturen op zitten, Dave, Rein en Klaas vissen een thuiswedstrijd. Ik neem plaats naast Klaas, we vissen als koppel naast elkaar. Zo kan ik goed zijn verrichtingen volgen. Dave en Rein zitten 15 meter verder op. De winter leent zich uitstekend om de vastestok in te zetten. Afgelopen weken doen we niet anders. Ik viste met Dave al een aantal mooie dagen hier in het noorden.

We besluiten in te zetten op 9,5 meter en een stekje kort op vijf. Wisse is nu eenmaal gek op peuteren onder de kant. Klaas heeft de materialen strak op orde en zoekt vakkundig zijn tuigen. Voor deze afstand heeft hij de nieuwe Cresta Stallion mee genomen. Een sterke 9,5 meter hengel voor het vissen op dikke vis. Eigenlijk gemaakt voor het vissen op karper. Maar vandaag een mooie gelegenheid om deze hengel aan de tand te voelen. In de hand voel je direct al dat het een echte “power” hengel is.Het trio van Team Land heeft het voer geregeld. Zo kan ik gemakkelijk aanschuiven.
Omdat het water licht stroomt en slechts twee meter diep is kiezen we tuigjes tussen 0,8 en 1½ gram. Slanke modellen, het water is rustig en er komt, naar verwachting, geen scheepvaart. Voor het direct aanslaan onder de top met een korte opslag zijn deze ideaal. Verder is alles heel “basic” eenvoudig 10/100 en haakje 18 om mee te starten. Het voer word gebracht met de cup, direct onder de top. Hiervoor heeft Klaas het voer van Spro Cresta in de kuip gemengd. Rustig opbouwen en als de vis wil azen voorzichtig aan meer brengen. Onder het kantje houd ik het bij strooien van weinig casters en hennep. Niet veel, wel regelmatig. Hierop ga ik een uurtje later pas vissen. Na het tweede bakje koffie en de gevulde koeken gaat de vis steeds beter azen. Klaas is, ondanks zijn opperste concentratie, opvallend spraakzaam en vertelt enthousiast over de hengelsportbeurs in Utrecht waar hij vorige week drie dagen heeft gestaan. Direct valt me op dat hij een ander soort connector op de top heeft gemonteerd dan ik. Om hierop op in te haken laat hij zien dat het een dacron connector is.De uitleg hierover is uitgebreid en Klaas laat voor het gemak even zien hoe dit op mijn elastiek snel gemonteerd wordt. Binnen twee minuten is het zaakje aangepast en vist Wisse met een Spro connector aan de top.

Samen koppelvissen op 11 meter en op 1 stek is een behendigheidsspelletje. Klaas en ik hebben nog niet eerder samen gevist, toch gaat dit naar mijn idee opvallend goed. Nu maar hopen dat hij er net zo over denkt… de vangst loopt aardig door. Dave en Rein zitten ook behoorlijk in de vis. Het is me duidelijk dat ik hier met drie echte allrounders uit het HS Landteam te maken heb. Na een uurtje vissen passeert een groot vrachtschip. Gelijk is het gedaan met de beet.Na wat bijvoeren komt de vis maar mondjesmaat terug naar de stek. Om de tijd door te komen beginnen we zelf maar te eten. Gevulde koeken, appelflappen, broodjes UNOX worst en filet american met ei  staan op het menu.  De visserij is nadien erg taai. Klaas krijgt nauwelijks nog beet. Wisse peutert onder de kant wat visjes bij elkaar. Ook Dave heeft de vis op 6 meter aan het azen gekregen, maar het is slechts spaarzaam.

Al pratende weg loopt de klok aardig door en tegen het einde van de middag komt de vis toch nog even los. De vangst van deze “late vissen” maken het dagresultaat niet meer helemaal goed maar het plezier is er niet minder om. Het geeft mij de mogelijkheid om op vijf meter even te vissen en vangen met een nieuwe Spro Hurricane Speedlifter. Een hengel die echt gemaakt is voor het korte werk.Snel, licht met een versneden topje. Erg interessant om nieuwe materialen aan de waterkant te kunnen uitproberen. Klaas heeft enorm veel te vertellen over de nieuwe ontwikkelingen in het SPRO-assortiment. Method feeders en de nieuwe method mould producten kunnen we nu uitgebreid bespreken. Zonder afbreuk te doen aan de reeds bestaande artikelen van SPRO of andere producenten herken ik de vernieuwende kanten direct. Het geeft mij in elk geval een goede reden om dit eens te gaan proberen komend voorjaar. Rond de klok van half vier is het tijd om de karavaan weer in te pakken. Onder het genot van een drankje en Friese worst sluiten we deze dag af. We speculeren nog even over de vangsten voor de aankomende kerstkoppelwedstrijd aan het NH kanaal.

Het was voor mij een inspirerende maar vooral gezellige visdag met materiaal dat ik nog niet in de hand had gehad. Ik ben vooral erg gecharmeerd van de innovatieve kant van de SPRO producten.  Eén ding is me wel duidelijk. Deze drie heren zijn een positief toonbeeld voor hun sponsor en team! Laten we de belofte om samen nog eens de waterkant op te zoeken maar gelijk in de agenda zetten. Als het aan Klaas ligt gaan we straks nog eens samen vissen met de nieuwe serie feederhengels die Spro op de markt gaat brengen onder de naam Blackthorne. Ik hou me aanbevolen!!


Voor vragen, opmerkingen of suggesties: kjwisse@outlook.com  Hans WisseTerug

11-12-2016
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.garbolino.fr
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.bbi-travel.nl
blank
http://www.evezet.nl/cms/index.php/nl/
blank
http://www.robbyfish.be
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank