Team Gelderland Nederlands kampioen Politie topcompetitie!

Op 6 oktober vond het jaarlijkse evenement van het NK teams plaats. Het team wat Nederlands kampioen wordt mag als nationaal team deelnemen aan het volgend EK. Het EK 2017 staat gepland voor Engeland, maar door organisatorische redenen kan het wel eens zijn dat er in een ander land gevist gaat worden. Beste keuze tot nu toe is Nederland dus waren de verwachtingen van vandaag hoog gespannen. Want wie wil er nu niet als nationaal team het EK in eigen land vissen?

 

In eerste aanleg zou de wedstrijd gevist worden in het Beukerskanaal, maar vanwege de slechte vangstberichten werd gekozen om uit te wijken naar de Helomavaart. Voor deze wedstrijd hadden zich 11 teams ingeschreven, Utrecht, Noord-Holland, Emmen, Oost Brabant, Friesland, Den Haag 1 en 2, IJsselland, Twente, Groningen en Gelderland. Een team bestaat uit 5 vissers, waarvan de 4 beste resultaten tellen voor de einduitslag.

Dat ook de Helomavaart geen makkelijke visserij zou worden werd in de dagen voorafgaand aan het NK wel duidelijk. Ook hier bleken de vangsten hard af te nemen. Mogelijke oorzaak de plotselinge weersomslag met nacht temperaturen tegen het vriespunt. Maar ja, daar heeft iedereen dan natuurlijk last van.

Er werd verzameld in ‘Het Polderhuus’ aan de Grindweg te Munnekeburen. Daar was door de organisatoren van IJsselland, Ruud Spijkerman en Joost Wareman, van te voren al geloot, waardoor er niet veel tijd aan het loten verloren ging. Normaal wordt dit nooit in het voren gedaan, maar met dit soort wedstrijden is het wel zo praktisch en uiteraard vertrouwen we elkaar erop dat er niet gesjoemeld wordt. Van ieder team zat er 1 deelnemer in een vak. Uiteraard dus 5 vakken die ruim waren uitgezet door steeds een steiger over te slaan.

 

Om 09.50 uur was het voersignaal en om 10.00 uur was het begin van de wedstrijd. Het NK teams is altijd een vrije wedstrijd, dus vaste stok, feeder, match of bolo, alles was toegestaan. Er werden eigenlijk vrij snel al vissen gevangen. Niet veel, niet groot, maar er kwam vis boven water. Duidelijk was wel dat veruit de meeste vissers de vissen met de vaste stok probeerden te vangen. Het leek erop of de vis ons goed gezind was. Echter na 11.00 uur werd het een stuk stiller. Af en toe een visje, maar de beten van het eerste uur bleven uit. Ook de grotere vis was nauwelijks aanwezig, althans ze werden niet of nauwelijks gevangen.

Dat was ook het moment dat je overal langs het water telefoons hoorde overgaan en mensen zag en hoorde bellen met hun teamgenoten. “Vang jij nog vis?”, “Hoe pakken we het verder aan?” waren veelgehoorde gesprekken. Hoe verder de wedstrijd vorderde hoe moeilijker het werd. Je zag en hoorde ook steeds meer feeders het water in gaan en dan met name richting de overkant, iets er vanaf of op ongeveer driekwart van het water. Niet dat het veel hielp, maar ja, je moet toch wat proberen om (grotere) vis te vangen.


Leuk verhaal was nog het avontuur van Koos van Overdijk van team Oost Brabant. Koos had eindelijk een mooie aanbeet, sloeg aan en verloor zijn topdeel met snoer en vis aan de Helomavaart. Koos natuurlijk balen, want elke vis was belangrijk vandaag. Normaal gesproken zie je een zinkend topdeel met vis aan het snoer natuurlijk niet meer terug, maar na ongeveer anderhalf uur zag Koos opeens zijn dobbertje omhoog komen. Wat verder weg richting de overkant had de vis misschien een plekje gevonden om zich te bevrijden of om uit te rusten. Koos twijfelde geen moment, greep naar zijn feederhengel en gooide richting zijn dobber. Al bij de eerste worp wist hij zijn lijn te pakken te krijgen en deze naar binnen te draaien. Mooi moment voor Koos, want hij had zijn top, zijn snoer en zijn vis alsnog binnen! Een mooie dikke voor was het resultaat. Je kunt je afvragen of deze vis dan wel of niet telt, maar daar werd niet zo moeilijk over gedaan, hij had hem tenslotte aan zijn vaste hengel eigenlijk al gevangen.Om 15.00 uur klonk het signaal dat de wedstrijd was afgelopen. De weegploegen gingen aan de gang en de harde waarheid kwam boven dat de vangsten zeer mager waren. Jammer natuurlijk, maar voor een NK teams niet zo heel erg. Gewoon zorgen voor een goed resultaat in je vak en hopen dat de anderen van je team ook een goed resultaat hadden. Je hoeft namelijk niet allemaal een 1 te vissen om als team Nederlands Kampioen te worden. Allemaal een 2, 3 of 4 is vaak al voldoende voor een behoorlijk eindresultaat.


Bij het wegen liepen vele vissers mee om zo meteen te weten op welke plaats zij in het vak geëindigd waren. Dit werd meteen doorgebeld en kon er een voorzichtige inschatting gemaakt worden voor het teamresultaat. Blijft gokken natuurlijk, maar als je met je team over de 20 punten kwam was je eigenlijk wel zeker dat jet niet veel kans zou maken op de titel van Nederland kampioen.Terug in ‘Het Polderhuus’ was het gezellig druk en heerste er een lichte gezonde spanning. Teams waren met elkaar in gesprek om zo de punten te tellen. Voorzien van een natje en een droogje kon bekend gemaakt worden wat de einduitslag was. Met slechts 6 wedstrijdpunten (1, 1, 1 en een 3) bleek team Gelderland vandaag de sterkste, kort gevolgd door het altijd sterk vissende team Groningen (2, 2, 3 en 4) en op de derde plaats team Oost Brabant.

Volledige uitslag:

 

TEAM:

PUNTEN:

PLAATS:

Gelderland

6

1

Groningen

11

2

Oost Brabant

15

3

IJsselland

18

4

Friesland

22

5

Utrecht

23

6

Noord Holland

25

7

Den Haag 2

26

8

Emmen

27

9

Twente

28

10

Den Haag 1

32

11

 Terug

08-10-2016
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank