Donderdag 21 juli. EC trainingsdag 4 aan de Lage Vaart.

Nog twee nachten slapen en de mannen gaan vissen voor het “eggie”. Nu is het zaak om uit te vogelen hoe je de vis kunt vangen en de concurrentie kunt verslaan. Dat het niet meevalt is na vier dagen trainen wel duidelijk. Het weer daarentegen is werkelijk fantastisch te noemen, voor de kijkers dan. De deelnemers smachten wel naar meer bewolking en wat lagere temperaturen. Niet voor henzelf maar voor de vis. De verwachting is dat de vis meer gaat azen als het bewolkt en wat minder warm is. Voorlopig zit dat er even niet in.De beloofde regenbuien waren er gisteren wel, alleen niet boven de Lage Vaart. Het midden van het land kreeg een paar flinke buien te verwerken, in Almere bleef het echter droog. Vanochtend vroeg was de warmte dan ook direct aanwezig. De wind is echter wel gedraaid. Kwam deze eerst uit het zuidoosten, vandaag stond er een briesje uit het westen.  Zorgt de gedraaide wind voor betere vangsten? Ik heb er weinig van gemerkt, wellicht dat het vissen met de match wat makkelijker gaat. Ik heb de match echter niet in actie gezien.Het vangstpatroon van de laatste dagen is nog steeds hetzelfde. Veel baarsjes, af en toe een voorntje en, als het meezit en de brasem is aanwezig op je plek en ze azen, kun je ook nog een of twee brasems scheppen. Dat laatste is overigens met de het materiaal wat gebruikt wordt een tijdrovende bezigheid. Ook vandaag zagen wij weer diverse deelnemers een half uur aantobben met het drillen met zes delen hengel en 8 delen elastiek. Na een half uurtje drillen loopt het zweet je schoenen in en ben je met dit warme weer gesloopt. Groot is dan wel weer de vreugde als er zo’n twee kilo vis in je schepnet ligt.Blijft over de te toe te passen tactiek en techniek tijdens het EK. Je kunt kiezen voor secuur of alles of niets. Durf je het aan, net als de winnaars van het WK van 2009, om je voerplek van het begin af aan flink aan te voeren met aas, dan kan de beloning groot zijn. Het dal waar je in terecht komt als het misgaat, is dan ook meteen peilloos diep.  Het heet niet voor niets alles of niets. Je zet met deze tactiek alle kaarten volledig op het vangen van brasems. Lukt het dan is het top, gaat het mis dan zou ik maar snel het parkoers verlaten.Als je gaat voor secuur, dat zullen de meeste topteams wel gaan doen, dan wordt het even anders.  De strategie is dan om zoveel mogelijk baarsjes aan de kant te vangen en te hopen dat er brasem op een meter of negen of dertien langskomt. Waarom geen voorntjes?  Er is simpelweg niet genoeg voorn aanwezig om gericht op te gaan vissen. Je kunt het wel doen, maar het levert waarschijnlijk minder op dan met het vissen op baarsjes. Daarnaast zijn die voorntjes die er rondzwemmen waarschijnlijk al behoorlijk gevuld door het lokvoer en aas dat er afgelopen week door de deelnemers is gebracht.

Voor zowel het vissen op baars als het vissen op brasem geldt dat je materiaal zo ligt mogelijk dient te zijn. Haakje 22, 0.06 onderlijnen en het dunste elastiek . Vis je op deze manier te zwaar, dan vis je eigenlijk alles of niets en zal het waarschijnlijk niets worden. Het vissen op kleine baars, en een eventueel rondzwemmend voorntje, gebeurt meestal op 5 meter. Paar balletjes wolkende leem of bosgrond in het water, beetje vers erbij en dat moet het doen.  De grotere baars zit echter vaak nog wat dichterbij de kant. Op zo’n 2 meter van de kant bereikt het stenen talud de modderige bodem van de Lage Vaart. Dat is meteen de plaats waar de wat grotere baars zich ophoudt. Aanvoeren gebeurt hier ook op dezelfde manier als bij de viermetermethode. Op deze lengte wordt er echter wel meer en vaak wat groter aas in het  leem gebracht. Voor het vangen van grotere baars (10 cm) wordt vaak ook wat groter aas gebruikt. Op de 13-meterlijn worden vervolgens een tiental ballen leem met wat vers gecuppt. Een balletje met wat geknipte piertjes kan deze plek dan afmaken.Tijdens de wedstrijd begin je dan met het afvissen van de korte stekken. Eerst die nul weg en proberen om alvast een kilootje kleine vis in je net te krijgen. De bankrunner en/of coach dient dan goed bij te houden wat je directe buren vangen. Zolang je kort vis vangt, blijf je dan ook kort vissen. Vis is vis, nietwaar?

Veel topteams zoals de Fransen en ook de Engelsen blijven consequent op die kleine vis vissen en richten zich tijdens het laatste uur  pas op de dertienmeterstek.   De functie van de bankrunner is in deze verd…md belangrijk. Hij moet aan kunnen geven aan de deelnemer wat zijn geschatte positie in de sector is. Let er komend weekend maar eens op en je gaat er zeker zaken van terugzien. Ik ben blij dat ik niet in de schoenen sta van de mannen die het moeten gaan doen. Van de Nederlanders wordt toch verwacht dat ze op het podium terechtkomen.  Vanavond begint rond 18.00 uur de officiele opening en morgen nog ene keer de verplichte training. Zaterdag en zondag moet het dan gaan gebeuren. Wie er gaat winnen? Leuke vraag, er zijn zoveel teams die deze visserij beheersen. Voor ons zijn de favorieten de Fransen, Engelsen, Hongaren en de Belgen. Waarom de Nederlanders niet?  Die zijn voor ons belangrijke outsiders net als de Polen en nog een vijftal Oost-Europese landen die deze visserij ook beheersen. 

Tot morgen zullen we maar zeggen.

Gijs Nederlof  

NB. Op onze FB page staan ondertussen een paar honderd foto`s van het huidige EK. We verwijzen je dan via onderstaande banner graag door naar onze FB Page.
Terug

21-07-2016
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.johnkooijhengelsport.nl
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
https://www.woutvanleeuwen.nl/
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank