Vissen met Wisse, nachtkoppel HSV Leeuwarden

Bijna twee maanden geleden visten Vijgeboom en ik onze laatste wedstrijd. We vissen opvallend weinig wedstrijden dit jaar, hoor ik nog wel eens langs de waterkant. Inderdaad, het plezier van de wedstrijden vergaat ons wel eens met de huidige vangsten. Laat ik verder niet in details treden over gewichten, maar wie het internet een beetje afspeurt ziet pas vanaf half juni de vangsten tijdens wedstrijden een beetje toenemen. Zijn we pessimistisch..?? Nee, in tegendeel.


We vissen nog steeds elke week met veel genoegen en behalen mooie vangsten. Vrij vissend is er namelijk nog heel veel plezier te beleven aan de waterkant. Het is mij opgevallen dat er steeds meer zogenaamde “pop-up”-wedstrijdjes plaats vinden. Deze worden vaak via socialmedia aangekondigd en opgezet. Ook zien we dat er steeds meer “vriendenwedstrijdjes” plaatsvinden. Dan wordt er onderling afgesproken en ter plaatse een wedstrijdje opgezet. Zo kun je met een klein groepje vissers een water uitkiezen dat je aanspreekt, en vaak zijn er nog behoorlijke vangsten te maken. Vergelijkbaar met wat wij zelf doen met onze winterkoppelwedstrijdjes. Of deze ontwikkeling invloed gaat hebben op de grote vrije wedstrijden..?? We zullen het zien. Maar volgens mij kunnen we hier gerust van een trend spreken.

 

Afgelopen week stond in het teken van het WK-feeder. De resultaten zijn helaas bekend. Er viel daar weinig eer te behalen. Volgend jaar nieuwe ronden en nieuwe kansen. Het zal eenieder niet zijn ontgaan dat de Engelsen zich elk jaar weer in de top van het klassement weten te manoeuvreren.


Zegt dit iets over de aanpak of wellicht over de selectieprocedure..?? Lees goed: Ik bekritiseer hier niet de vissende leden van het nationale team!! Opvallend vind ik nog steeds de magere informatieverstrekking vanuit Sportvisserij Nederland. Het is bijna vergelijkbaar met de vangsten van het Nederlandse team. Een dag na het toernooi vinden we een summiere vermelding op internet en over een maand waarschijnlijk in Het Visblad iets van een verslag. Terwijl verschillende mensen ter plaatse bijna real-time verslag en foto’s uitbrengen van de vorderingen en ontwikkelingen tijdens het toernooi. Prachtig om het, als thuisblijver, zo op de voet te kunnen volgen. Op deze manier kan SVN wel stoppen met verslagen uitbrengen. Ik lees tenslotte ook geen Telegraaf van vier dagen oud. Snurken doe ik ‘s nachts en alleen als ik tijd heb, welkom, het is 2016.

 

Dan nu de feiten van vandaag. Het is tijd voor de traditionele nacht van HSV Leeuwarden. Afgelopen week hebben Vijgeboom en ik een nachtje gevist met een prima resultaat. Kort daarna volgde nog een aantal koppels die in het donker hun geluk gingen beproeven. De vangsten aan het PM-kanaal zijn op dit moment, zowel overdag als in de nacht, echt goed te noemen. Net als andere jaren zit het wedstrijdje binnen een week vol. Net als met de voorgaande drie jaar houden we voorafgaand aan de wedstrijd een barbecue voor de deelnemers. Vandaag worden we gedwongen om onder de brug bij Spannenburg het vuur op te steken. Het regent, en de brug is de enige beschutting. De sfeer is er niet minder om. Wisse verzorgt namens groothandel Hanos het vlees en de salades. Omdat we deze gesponsord krijgen van Hanos partners kunnen we de kosten hiervan weer laten terugkomen in de prijzenpot. De drankjes krijgen we ook dit jaar aangeboden door Bertus Kortman; hij viert zijn verjaardag en trakteert. Zo blijven de kosten laag en het inleggeld voor de wedstrijd toegankelijk.De beheerder van wijkcentrum Markant, Lucien, staat ons ter zijde om de BBQ in goede banen te leiden. Wisse helpt een handje met vleesbakken, terwijl Vijgeboom de loting op gang brengt.

Na het eten kunnen we direct loten. De man met het “gouden handje”;  Anne Dirk van Assen, parkeert ons keurig op de kopstek.  Hij heeft er een neus voor om nummer 1 te pakken. Kort daarna loot hij voor zichzelf stek 11. Vooraf melden we dat het parcours is opgedeeld in drie vakjes van vijf koppels. Dat geeft de vissers in het midden ook een redelijke kans op een prijs. Per vakje verdelen we drie prijzen. Henk Veenstra wil er nog aan toevoegen: “Wie nu geen prijs heeft kan niet vissen..” Voelt u hem aankomen..??

 

Om 20.00 uur als iedereen is geïnstalleerd en voldaan van het eten, kunnen we van start voor een zit van 12 uur.  Het regent nog steeds. De paraplu hebben we nu echt even hard nodig. Onze strategie is dit jaar iets anders. We maken 1 stek tegen de overkant. Normaal gesproken zou ik kort voor de kant blijven vissen, maar in de veronderstelling dat de vis op de kopstek wel gaat komen, passen we tactiek iets aan.  Dat zwiepen en zwaaien naar de andere kant is eigenlijk niet zo aan mij besteed. En al helemaal niet in het donker. Voordeel is dan wel dat mijn talrijke afzwaaiers niet zichtbaar zijn. Vanaf de start is het enorm taai. Tegen alle verwachting in is er nauwelijks een beet te maken.Tot het donker hebben we slechts zes vissen kunnen vangen. Niet heel hoopgevend. Ook de buren blijven zoeken. Henk Land krijgt tot het nachtelijke uur zelfs geen enkele aanbeet tegen de overkant zijn koppelmaat Sjoerd Huizinga blijft daarom kort voor de kant in het slootje roeren..

Een aantal keren vervloek ik de toegewezen kopstek. Af en toe komt er een aanbeet door, afwisselend vangen we beiden een visje, het is allemaal niet groot. Een aantal keren pakt Vijgeboom een drietal vissen achter elkaar, waarna ik verder pruts met mais en een paar dikkere exemplaren aan ons totaal kan toevoegen. Tot vier uur in de ochtend hebben we nog geen tien kilo bij elkaar gesprokkeld. Vijgeboom heeft weer last van grondels en Wisse heeft het wederom aan de stok met paling.In het vroege licht komen er meer aanbeten door en vangen we redelijk vis. Tegen onze verwachting in lijkt het opeens te gaan gebeuren. We maken in drie uur nog een aardige inhaalslag. De kopstek zal nu ongetwijfeld in ons voordeel zijn geweest. Want nu het licht is geworden, loopt de teller redelijk op.

Om acht uur kunnen we gaan opruimen en wegen. Gelukkig is het een prachtig droge nacht gebleven met weinig wind. Het is duidelijk te zien dat de eerste drie stekken en de laatste drie stekken van het parcours hun voordeel hebben gepakt. Naar het midden wordt het een stuk minder met de vangst.

We kunnen zelf bijna 40 kilo in het netje leggen. Voor een kopstek matig, maar gezien de totale vangsten is het voldoende voor de vakwinst en tweede plaats overall. Op de staartstek halen het duo Kortman en Tibben het potje uit. Met overmacht pakken ze de winst en geven ze iedereen visles met hun vangst van 52 kilo rond. Een mooie prestatie!!

 

In het ochtendzonnetje worden de prijzen uitgereikt. In het kort blikken we vooruit naar de mogelijke 24-uurswedstrijd voor volgend jaar. Uiteraard volgt een woord van dank naar de ondersteuning van Lucien, de sponsoring van groothandel Hanos en HSV Leeuwarden. Met deze partners kunnen we dit soort activiteiten blijven ontplooien. Hans Drost wordt bedvoor het beschikbaar stellen van de foto`s.

Volgende week vissen we de teamkoppelwedstrijd aan het NH-kanaal bij Akersloot. Word vervolgt..

Voor vragen, opmerkingen of suggesties: kjwisse@outlook.com

Namens HSV Leeuwarden de prijswinnaars:

 

Vak A

Stek 1  39.350  Vijgeboom – Wisse

Stek 2  29.350  Land – Huizinga  

Stek 3  10.750  Schokker – Vd Weide

 

Vak B

Stek 10   21.300  Veenman – Vrind

Stek   9   18.500  Olde Olthof – Bakker

Stek   8   14.250  Van Dijk – Spraakman

 

Vak C

Stek 15   52.000  Kortman – Tibben  (Overall winnaar)

Stek 13   22.000  Tuintjer – Bremer

Stek14    19.750  Drost – Huisma

 

 Terug

27-06-2016
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.johnkooijhengelsport.nl
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
https://www.woutvanleeuwen.nl/
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.topdobbers.nl
blank