Vissen met Wisse

Het is al een tijdje rustig aan het wedstrijdfront bij Vissen met Wisse. Nee geen “writersblock” of hoe zoiets ook mag heten, maar gewoon geen wedstrijden waaraan wij hebben deelgenomen.

Uiteraard ging de vrije visserij gewoon door. Zo visten we kortgeleden nog een fantastische dag aan De Nije Swemmer bij het dorpje Westergeest. Dit voorjaarswater brengt vaak prachtige zware brasems op de kant. Volgens mij zijn dit platten die voor een groot deel van het Lauwersmeer komen om te paaien. Hoe dan ook, de visserij is dan een feest. Met de feeder visten Vijgeboom en ik samen toch ongeveer 60 kilo bij elkaar. Als op zo`n dag het water een beetje wil stromen, dan kun je hier je lol op. Heel even lijken dan alle perikelen omtrent de overbevissing van de baan.

 

Daarna ging Hans V. op vistrip naar Noord-Holland. Het jaarlijkse uitje met een vijftal vrienden uit de tijd dat hij nog in het westen woonde. Mooi dat dit soort tradities in stand wordt gehouden.

Zo zie je dat vissen een heel sociaal karakter kan hebben. Ik heb natuurlijk ook even gekeken bij de mannen die bij Westgraftdijk hun geluk beproefden. De vangsten hielden die dag niet over. Hoewel er toch een redelijk eindsaldo werd behaald, was het vooral rond de middag een taaie visserij. Opmerkelijk genoeg kwam de vis laat op gang. Misschien kwam het door het warme weer tijdens deze dagen. De dag er voor kwamen er nog gewichten van ruim 40 kilo naar boven aan het NH-kanaal. Grotendeels heel mooie dikke platten.

Op de tweede dag was het vooral opvallend dat Cor de Wit als enige de vis goed aan de praat wist te krijgen. Hij stond garant voor ruim 30 kilo in zijn eentje, terwijl zijn koppelmaat Cor Schenk geen vis wist te vangen. Naast de goede adviezen was het voor Cor Schenk een hele opgave om steeds op tijd klaar te staan met het schepnet om zijn koppelmaat te assisteren. Zo zie je maar dat koppelvissen soms net echte teamsport is.. Vijgeboom deed op zijn geheel eigen manier nog een duit in het zakje door een mooie karper te vangen. Wel of geen vis, ik ben er van overtuigt dat de mannen een geweldige midweek hebben gehad aan het NH-kanaal.

 

Zo begin juni gaat het bij mij altijd weer, in figuurlijke zin, kriebelen als de nachtwedstrijd in aantocht is. Het kwam deze week onverwacht goed uit om een nachtje te gaan vissen aan het PM-kanaal. Hans V. is altijd te porren voor een goed potje vissen en zo was het plan snel geboren.

Nadat hij klaar was met een verhuizing kwamen we rond de klok van 7 aan de waterkant. Net als vorig jaar bij Spannenburg. We vissen hier ook de nachtkoppel van HSV Leeuwarden over twee weken, dus is dit een goede gelegenheid om eens te kijken of de vis hier al wil azen in het donker. Na een uurtje opbouwen en de lichtjes testen kunnen we rond 20.30 uur van start. Wisse vist, zoals altijd, op de korte stek en Vijgeboom vist ver tegen de nadere kant.


Als om 21.00 uur Lucy arriveert met de koffie en de catering, heb ik de eerste vissen al te pakken. Voornamelijk halfslagvissen op de korte stek die al snel aan het azen slaan. Ver weg komt het allemaal wat traag op gang. Vijgeboom vangt als eerste een snotterpos en daarna een zwartbekgrondel. Gelukkig, rap daarna, ook een platte. Tegen het schemer lijkt de waterkant overspoeld door kleine knutmugjes. Dat zijn van die kleine fel bijtende huftertjes die overal, waar onbedekte huid zichtbaar is, zullen bijten. Het is nu een kwestie van snel smeren met anti- insectenmiddel anders ben je binnen een paar uur net een krentenbol.

Als de duisternis invalt komt er een flauw windje opzetten. De mugjes lijken verdwenen en de visserij komt goed op gang. Zowel kort als ver weg is de vis goed aan het azen. Opvallend is dat het overgrote deel van de vangst bestaat uit halfslagbrasems met slechts hier en daar een uitschieter. Ook zijn er bijzonder veel dikke voorns op het kanaal. Deze gretige vissen deinzen niet terug voor haak 8 en drie dikke pieren. Het is een fabelachtig mooie nacht. Weinig wind en het blijft gelukkig droog. Er staat een mooi stroompje waardoor de visserij gestaag doorgaat. Dit zijn ook van die momenten waarop verschillende plannen gemaakt worden. Zo speculeren we de aankomende teamkoppel aan het NH-kanaal en opperen ideeën om eens een 24-uurs wedstrijd op te zetten. We komen er vast op terug…

 

Halverwege de nacht zetten we beiden een extra leefnet in. We willen de vis ook de ruimte geven en net als tijdens een wedstrijd houden we ons aan het maximum van 20 kilo per leefnet. We vissen de nacht grotendeels door met wormen als haakaas. Daarnaast wil ik graag nog wel eens wat wisselen en experimenteren. Vooral mais is vannacht ook heel succesvol. Vooral de dikkere vissen kan ik hieraan vangen. Om 05.00 uur is het al helemaal licht geworden. De voorraadbox is bijna leeggegeten en dus een mooie tijd om rustig op te ruimen. Om het resultaat concreet te maken wegen we de vangst en komen we uit op ruim 60 kilo vis na 7 uur vissen. Dit geeft een mooi beeld van de mogelijkheden aan dit parcours. Doorgaans zal de visserij alleen maar beter worden. Gemiddeld heeft Wisse de meeste stuks en vangt Vijgeboom de dikkere vis. Met respectievelijk 28 om 34 kilo hebben we mooie nacht gemaakt.

 

Helaas moet ik nog twee weken wachten voordat we de nachtwedstrijd organiseren. Maar van dit soort nachten krijg ik geen genoeg. Voor wie het eerder een keer wil proberen zeg ik: DOEN!!

 

Voor vragen, opmerkingen of suggesties: kjwisse@outlook.com   Hans Wisse

 Terug

12-06-2016
http://www.topdobbers.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
https://www.woutvanleeuwen.nl/
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.johnkooijhengelsport.nl
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank