De juiste method(e)!

Ga eens een kijkje nemen aan de waterkant en je zult naast de standaard feedermontages met een korf en lange onderlijn ook steeds meer methodfeeders tegenkomen. Op commercials en bij specimen hunters die gericht op grote brasem en zeelt vissen, zie je niets anders en dat komt omdat de method een perfecte aasaanbieding garandeert. Het wordt niet voor niets the method (dé methode) genoemd. Een beetje populair gezegd is de methodfeeder een taartje met de spreekwoordelijke kers erop. En die kers is nu juist je haakaas waar de vis op toehapt en vervolgens zichzelf haakt! En drillen maar die karper, grote brasem en specimen zeelt!

De methodfeeder is een platte korf met het lood aan de onderkant gemonteerd. Het voordeel hiervan is dat de korf altijd goed op de bodem terechtkomt. Goed in die zin dat het haakaas altijd bovenop ligt, klaar om door een vis gepakt te worden. De onderkant is geribbeld zodat de methodfeeder ook goed op een talud blijft liggen. Op de bovenkant van de methodfeeder zitten plastic ribben die de pellets en het voer goed vasthouden én zo zijn geplaatst dat het aas perfect aangeboden wordt. Bij een methodfeeder hoort altijd een mould en die mould zorgt ervoor dat er altijd precies hetzelfde pakketje aas gemaakt kan worden. De connector maakt het geheel compleet en maakt het verwisselen van de method naar een wat zwaardere of grotere method in een handomdraai mogelijk.  Het wisselen naar een pelletfeeder is ook mogelijk. Op de pelletfeeder zijn we in een vorig artikel ingegaan.

Toch blijkt aan de waterkant het laden van de methodfeeder nog wel eens een lastig klusje. Het voer is te kleverig of de pellets willen niet goed plakken. Het ideale hapje wordt niet gerealiseerd, bij het indraaien komt de methodfeeder met voer erop gewoon terug en de vangsten vallen tegen. Dat moet beter natuurlijk en daarom hieronder een stappenplan naar succes! De juiste method(e)!     

Gebruikte materialen

Geweekte micropellets, een mould en opvallende witte dumbells als haakaas zijn naast de methodfeeder zelf de belangrijkste materialen. Micropellets moeten even in water geweekt worden. De standaard manier is de micropellets twee minuten onder water te zetten, het water ervan af te gieten en 20 minuten te laten staan. Je zult merken dat de pellets plakkerig worden, ideaal voor de method. Fabrikanten van micropellets zetten veelal op de verpakking wat de beste manier van klaarmaken is. Gebruik je voer, maak het dan in ieder geval niet te nat en zeef het goed. Het goed zeven maakt het voer luchtig en dat zorgt ervoor dat het goed om de methodfeeder gepakt kan worden en er in het water makkelijk eraf gaat. Een witte dumbell valt altijd lekker op tussen de micropellets vanwege de kleur en formaat en is daarmee een tophaakaas. De mould maakt alles tot een mooi pakketje!


Aas in mould

De witte dumbell gaat in een pelletband die als hair bevestigd is. Bij het vissen met de method is een hair belangrijk om de zelf-inhaking te verzorgen. Een vis zuigt het haakaas op en spuwt het daarna uit waarbij de haak netjes in de binnenkant van de bek van de vis terechtkomt. De haak en haakaas gaan netjes op het plekje in de mould dat daarvoor bestemd is. Dit is ook de hotspot waardoor het haakaas precies op de juiste plek terechtkomt als de methodfeeder volledig geladen is.

 Vullen mould

De mould met daarin de haak en het haakaas worden nu gevuld met de geweekte micropellets. Het is belangrijk om de mould tot aan de rand te vullen. Druk met je duim de pellets wat aan. Haak, haakaas en pellets zitten nu in de mould. Het wordt nu tijd om de methodfeeder erbij te pakken en te zorgen dat methodfeeder geladen wordt.

 Aandrukken method

Leg de methodfeeder op de gevulde mould en druk vervolgens de method in de mould. Je drukt de ribben van de methodfeeder dus in de mould. Het gevolg is dat de micro pellets en het haakaas goed op de method gedrukt worden. Je kunt gerust de nodige druk uitoefenen zodat er een mooie en compacte methodfeeder wordt gecreëerd.

Method uit de mould

Als de methodfeeder goed in de mould is aangedrukt, kan de gevulde methodfeeder uiteindelijk uit de mould worden gehaald. De binnenkant van de mould heeft een speciale coating waardoor de pellets (en ook voer) er niet aan blijven plakken. Open met je vingers voorzichtig de zijkanten van de mould en de methodfeeder kan eruit gehaald worden. Na een paar keer vissen met de method is dit een kwestie van seconden.   

 Method verder loshalen

De methodfeeder is bijna klaar voor gebruik. Haal de methodfeeder nu helemaal uit de mould. Je zult de vorm van de mould herkennen in het resultaat. Let nog maar eens goed op de vorm. De vorm is aerodynamisch waardoor je secuur de methodfeeder op de stek kan werpen.

Method klaar voor gebruik

De methodfeeder is klaar voor gebruik. De witte dumbell is goed zichtbaar en je kunt je direct voorstellen hoe geweldig de aasaanbieding zal zijn. De methodfeeder kan ingeworpen worden en nadat die perfect op de bodem geland is, zullen de micropellets er langzaam vanaf komen waarbij de witte dumbell met haak precies in het midden van micropellets terecht komen. Laat de karper, grote brasem en specimen zeelt maar komen…. succes gegarandeerd!


Met de juiste materialen en bovenstaande stappen wordt het methodfeederen een fluitje van een cent. Op naar de waterkant met de methodfeeder en vangen maar!
Terug

05-06-2016
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.johnkooijhengelsport.nl
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
https://www.woutvanleeuwen.nl/
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.topdobbers.nl
blank